Gazete Vatan Logo

Terfi ettirildiler ama özel yetkileri alındı!

Terfi ettirildiler ama özel yetkileri alındı!

HSYK 2 bin 335 hakim ve savcının görev yerlerini değiştirdi. ‘Ergenekon’ Savcısı Cihan Kansız, ‘Balyoz’ Savcısı Savaş Kırbaş ve ‘Şike’ Savcısı Mehmet Berk terfi ettirilerek başsavcıvekilliğine atandı. Ancak üç savcının da özel yetkileri alınmış oldu. Uludere olayını araştıran Diyarbakır özel yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Ahmet Karaca da Adana’ya atandı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) “Adli Yargı Yaz Kararnamesi” ile aralarında kritik davalara bakan bazı özel yetkili hakim ve savcıların da bulunduğu 2 bin 335 hakim ve savcının görev yerini değiştirdiği. Özel yetkileri alınarak görev yerleri değiştirilen savcılar arasında ergenekon, balyoz ve şike davalarına bakan savcıları da yer aldı. ‘Ergenekon’ Savcısı Cihan Kansız İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine, ‘Şike’ Savcısı Mehmet Berk Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne, ‘Balyoz’ Savcısı Savaş Kırbaş da İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne getirildi. HSYK’nın özel yetkili mahkemelerde görev yapan hakim ve savcılara ilişkin tasarrufunun sınırlı kalması dikkat çekerken beklenilenin aksine MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da aralarında olduğu eski ve görevdeki 5 MİT yönetecisini ifadeye çağırdıktan sonra dosyadan el çektirilen Savcı Sadrettin Sarıkaya’nın özel yetkileri kaldırılmadı.
Terfi ettirildiler ama özel yetkileri alındı
- ‘YAZILI TALEPLERİ VARDI’ Kararnameyi hazırlayan HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur, VATAN’a yaptığı açıklamada, başsavcıvekili yapılan her üç özel yetkili savcının da bu yönde yazılı talepleri olduğunu söyledi. İbrahim Okur, “Biz talepleri doğrultusunda arkadaşlarımızı başsavcıvekili yaptık ama görev yerlerini dairece belirledik” diye konuştu.

- DİNK HAKİMİ DE GİTTİ ”Hrant Dink Cinayeti Davası”nı karara bağlayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rüstem Eryılmaz, Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na getirildi. Eryılmaz’ın mahkemenin sanıklara örgüt suçundan verdiği karardan sonra yaptığı “Örgüt var ama ispat edemedik” açıklaması büyük tepki yaratmıştı. Eryılmaz hakkında HSYK tarafından bu açıklaması nedeniyle inceleme başlatılmıştı. İbrahim Okur, Eryılmaz’ın yaptığı bu açıklamalar nedeniyle özel yetkilerinin kaldırıldığını doğruladı.

- KCK HAKİMİ İZMİR’E Kürtçe anadilde savunma yapılmasına izin verilmeyen KCK Davasına bakan Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Menderes Yılmaz, İzmir Hakimliği’ne atandı. HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur, Yılmaz’ın kendi isteği ile İzmir’e atandığını bildirdi.
Terfi ettirildiler ama özel yetkileri alındı
- EMİNAĞAOĞLU’NA İKİNCİ CEZA Yargıtay Cumhuriyet Savcısı iken İstanbul Hakimliği’ne atanan eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da Çankırı Hakimliği’ne getirildi. Eminağaoğlu böylece ikinci defa ceza gibi bir tayinle karşı karşıya kaldı.

- BAŞSAVCIVEKİLLERİNE TENZİLİ RÜTBE İstanbul Başsavcıvekili Hasan Eker, Bakırköy’e düz savcı olarak atandı. Aynı şekilde İstanbul Başsavcıvekili Hikmet Gülay Büyükçekmece Başsavcıvekilliği’ne atandı. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Uysal da Edirne Hakimliği’ne atanarak tenzili rütbeye uğrayan isimler arasında yer aldı.

- ULUDERE SAVCISI ADANA’YA Kararname kapsamında, Uludere’de 34 kişinin ölümüyle ilgili olarak sürdürülen soruşturmayı bizzat sürdüren Diyarbakır özel yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Ahmet Karaca, Adana Cumhuriyet Başsavcıvekilliği görevine atandı. Kararname kapsamında Uludere’de görev yapan iki savcının da görev yeri değişti. Uludere savcılarından Ahmet Sakman İnegöl’e, Ali Türk ise Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı görevine atandı.

- ESKİ ERGENEKON HAKİMİ BAKIRKÖY’E Daha önce Ergenekon soruşturmalarında verdiği tahliye kararları nedeniyle İstanbul’dan Eskişehir’e atanan hakim Oktay Kuban da kendi isteği ile Bakırköy Hakimliği’ne atandı.

- ZAMAN AŞIMI ATAMASI Zaman aşımına giren Kemal Türkler suikasti davasına bakan Bakırköy İkinci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ali Asker Kazak, HSYK tarafından Ümraniye Hakimi olarak görevlendirildi.

- ERBAKANLARIN SAVCISINA TERFİ Eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın çocukları arasındaki mal kavgasındaki soruşturmayı sürdüren Ankara Savcısı Abdulkadir Güngören, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı olarak atandı.

- SAUNA SAVCISI SAKARYA’YA GİTTİ Adli Yargı Yaz Kararnamesi kapsamında, Sauna Çetesi’ne yönelik soruşturmayı yapan savcı olarak bilinen Ankara Savcısı Mustafa Kelkit, Sakarya Savcılığı’na atandı.

148 küçük adliye kapanıyor

HSYK iş yükü az olan 148 yerdeki küçük adliyenin en yakın adliye ile birleştirilmesi kararı aldığından, kararnameyle ataması yapılan hakim ve savcılardan 600’ünün bu nedenle görev yerleri değişti. HSYK’nın aldığı karar uyarınca, bundan sonra yalnızca yaz kararnamesi ile atama yapılacağından, sonbahar da atanacak 400 kişi de bu kararnamede yer aldı.

Atamalarda Zekeriya Öz formülü

Ünlü davaların savcılarının görev yerlerinin değiştirilmesinde Zekeriya Öz formülü uygulandı. HSYK, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ü de 5 Nisan 2011’de özel yetkilerini kaldırarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcığı’na atamış, yerine Cihan Kansız’ı getirmişti.

Haberin Devamı