‘Temel Matematik zorladı!’
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi’ni tamamlayan öğrencilerden bazıları Türkçe, bazıları ise temel matematik sorularının kendilerini zorladığını ifade etti.
Üniversite adaylarının katıldığı YKS birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) saat 12.30’da tamamlandı. Bazı adayların sınavla ilgili görüşleri şöyle:
Matematik zordu
Adaylardan Beril Ayhan, sınava girmeden önce heyecanlı olduğunu ama girdikten sonra heyecanının geçtiğini belirterek, temel matematik testinde zorlandığını, soruların hepsini yetiştiremediğini söyledi.
Türkçe zaman aldı
Ceren Peker, sınava ilk kez girdiğini ve sınavının iyi geçtiğini ifade ederek, Türkçe sorularında zorlandığını ve zaman kaybettiğini, temel matematik testinin ise çok kolay olduğunu kaydetti.
Sorular iyiydi...
Gökmen Keskinkılıç da, Türkçe testinde gündelik hayattaki konularla ilgili çok uzun olmayan sorular olduğunu belirterek, “Temel matematik testi sorularını çözerken vakit kaybettim. Özellikle birkaç soruda fazla takıldım. Sınavdaki tüm soruları inceledim ama karar veremediğim bazı soruları boş bıraktım” dedi.
Sınav hayat değil!
Baba Mehmet Ali Keskinkılıç da, oğlunu okulun önünde sınav süresince heyecanla beklediklerini vurgulayarak, “Bu sınav, öğrenciler için önemli bir dönüm noktası ama hayatın tamamı değil. Bunun farkındayız. Akademik başarının, hayatın başarısı olmadığını biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Korna çalınmasın
Baba Keskinkılıç, okulların çevresindeki yollarda seyreden araçların sürekli korna çalmasının öğrencileri rahatsız ettiğini aktararak, “Sürücülerin trafikte gürültü yapmaları, öğrencileri etkiliyor. Ben buradan çağrı yapmak istiyorum. Sürücüler okulların kenarlarında korna çalmasınlar. Hepimizin çocukları var. Onların motivasyonlarını etkilemesinler” diye konuştu.
Türkçe soruları uzun, matematik analize dayalıydı
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumunu olan Temel Yeterlilik Testi’ni (TYT) değerlendiren eğitim uzmanları soruları kolay buldu. Uzmanlar Türkçe sorularının uzun, matematik sorularının ise muhakeme ve analize dayalı olduğunu belirtti.
‘Türkçe soruları zorladı’
Sait Gürsoy (Eğitim uzmanı): “Türkçe’de sorular uzun olduğu için zorlanıldı. Müfredata uygun sorular çıktı. Ortaokul müfredatından bile sorular soruldu. Bilgi ve becerinin kullanıldığı yeni bir sınav oldu. Basit bir sınav olmadığı için 17 net yapan bir öğrenci 150 puanı rahatlıkla alır. Bugünkü AYT bilgiye dayalı bir sınav olacak. Sınav sisteminin değişmesi yararlı. Özellikle dün yapılan TYT, uluslararası sınavlar içerisindeki durumumuzu daha yukarılara çekecek.”
‘Analize dayalı sorular’
Dr. Özge Aslan (Eğitimci): “TYT yerleştirmede esas olacak puanlandırmanın yüzde 40’ını oluşturuyor. Derslerin ağırlıkları soru sayısıyla doğru orantılıydı. Fazla soru gelen Türkçe ve matematik sorularını doğru yapan yüksek puan alacak. TYT’yi YGS sınavıyla karşılaştırdığımızda soru tarzının değiştiğini söylemek mümkün. YGS’de daha çok temel bilgi ve ezbere dayalı sorular varken TYT’de öğrencinin muhakeme ve analiz yapmasını gerektiren üst düzey becerilerini ölçmeye yönelik sorularla karşılaştık. Gündelik hayatta bağlantılı sorular karşımıza çıktı. Özellikle matematikte soru tarzı değiştiği için öğrenciler zaman sıkıntısı yaşadı.”
‘Sözel matematik vardı’
Burak Kılanç (Eğitim uzmanı): “Özel yetenek sınavı ve ön lisansa yerleşecek adaylar için TYT’ye girmek yeterliydi. Adaylar ağırlıkla matematik testinde zamanı az buldu. Sebebi matematik sorularının sözel ağırlıklı olmasıydı. Okuduğunu anlayıp bunu matematiksel formüle döküp öyle çözmek gerekiyordu. Sorular çok zor değildi ama zaman anlamında sıkıştırdı. Türkçe sorularında akıl karıştırıcı seçenekler vardı. Sosyal ve fen testinin beklendiği gibi çok zor değildi. Matematik ve Türkçe puanlamada ayırt edici olacak.”