Teknik takibe jammer önlemi!
08.01.2014 - 06:00 |
17 Aralık’ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu, liman işletmeleri ve TCDD’ye de sıçradı. İzmir Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatılan operasyonda, 5 farklı ilde 25 kişi gözaltına alındı...
Türkiye dün güne yine operasyonla başladı. Bu sefer İzmir merkezli yapılan operasyon 5 ile yayılırken; İzmir, İstanbul, Ankara, Van ve Hatay’da 25 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında işadamları dışında hem liman işletmelerinde hem de TCDD’de üst düzey yöneticiler de yer aldı.
2 yıl önce düğmeye basıldı
25 kişinin gözaltına alınmasına neden olan operasyonun 2 yıl önce başladığı ortaya çıktı. İddialara göre her şey 2011 yılının Ocak ayında İzmir Limanı’nda görev alan bir firmanın yöneticisinin dönemin İzmir Valisi Cahit Kıraç’a başvurmasıyla başladı. Şirket sahibi şikayetinde, 10 yıldır TCDD İzmir Liman İşletmeleri ile çalıştığını, yükleme-boşaltma işlemleri için yapılan ihalelerde adrese teslim işlem yapıldığını iddiasında bulundu. Hatta firmalara göre teknik şartname hazırlandığını iddia etti.
İhaleye 100 kez fesat
Bu iddia üzerine İzmir KOM Şube Müdürlüğü, şikayete konu olan yetkilileri teknik takibe aldı. Kese kağıdı içinde verilen paralar ise teknik takibe takıldı. Emniyet birimleri ihaleye fesat suçunun 100 kez işlendiğini tespit etti. Yapılan çalışmalarda 25 kişinin rüşvet almak ve vermek, zimmet, nitelikli dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma, irtikap, görevi kötüye kullanma, doğrudan temin alımlarına fesat karıştırma suçlarına karıştığı saptandı.
Nelerle suçlanıyorlar?
Gözaltındaki işadamı M.C.B.’nun başında olduğu soyadını taşıyan holdinge bağlı bir şirket denizcilikle ilgili alanlarda faaliyet gösteriyor. Şirket, jeneratör, forklift, motoryat, üretim, satış ve servis hizmetleri veriyor, Çinli bir şirket işbirliğiyle liman ekipmanları da üretiyor. Şirketin özelleştirme girişimi sonuçsuz kalan İzmir Limanı’nın tevzii, yenileme, genişletme, kapasite artırımı, vinç hizmeti gibi ihalelerini aldığı belirtiliyor. Aynı şirket Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na Van Gölü başta olmak üzere Türkiye’de çeşitli göllerde taşımacılıkta kullanılan feribot ürettiği de belirtiliyor. Operasyon kapsamında şimdi bu şirket ve işadamının, bürokratlar, memurlarla olan ve teknik takibe takılan ilişkilerinin soruşturulduğu öğrenildi.
37 kişilik liste
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı’nın 37 kişinin gözaltına alınması talimatı verdiği, ilk günün akşamına kadar 25 gözaltı yapılabildiği bildirildi.
JET ATAMALAR: Sabah operasyon yaptılar, akşam görevden alındılar
İzmir’de Liman İşletmesi Operasyonu’nu yapan üç polis şefinin yerine jet atamalar yapıldı. Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik’in yerine Konak İlçe Emniyet Müdürü İsmail Akıntürk vekaleten, Narkotik Şube Müdürü Behzat Tuzcu Basın Protokol Şube Müdürlüğü’ne getirilirken, yerine Basın Protokol Şube Müdürü Okan Özer geldi. Bayraklı İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Uğur Yıldız Konak İlçe Emniyet Müdürü oldu. Görevden alınan Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın’ın yerine henüz atama yapılmadı. Mehmet Ali Şevik ve Behzat Tuzcu’nun üç yıldır aynı makamda görev yaptığı, Taner Aydın’ın ise iki ay önce İstihbarat Şube Müdür Yardımcılığı’ndan Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’ne getirildiği öğrenildi.
Savcı Çelik yürütüyor
İzmir Liman İşletmesi’ndeki operasyonun İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesindeki örgütlü suçlar bürosu savcılarından Ali Çelik yürüttü. Ali Çelik, 2011 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi soruşturması ile Karabağlar ve Kuşadası belediyelerine yönelik operasyonları da yönetmişti. O dönemde “Özel yetkili savcı” olarak görev yapan Çelik, 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşma savcısı olarak da çalıştı. Çelik, 2013 kararnamesinde ise Örgütlü Suçlar Bürosu’nda bağlı dört savcıdan biri olarak atanmıştı. İzmir’deki Örgütlü Suçlar Bürosu’ndaki dört savcı Başsavcıvekili Ali Haydar’a bağlı olarak görev yapıyor. Başsavcı Ali Haydar daha önce İstanbul’da Özel Yetkili Savcı göreviyle Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları ile İbrahim Tatlıses’in vurulması olaylarını soruşturmuştu.
TCDD iddiaları soruşturmuş
TCDD Genel Müdürlüğü, İzmir Liman yönelik polis operasyonu ve gözaltılarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, ’Basındaki haberlerden anlaşıldığı kadarıyla konu, İzmir Limanı’ndaki doğrudan teminlerle ilgili olup İzmir Cumhuriyet Savcılığı 14 Kasım 2011 tarihinde konuyla ilgili soruşturma başlatmıştır. Konu TCDD Genel Müdürlüğünce de teftişe intikal ettirilmiştir. Limandaki doğrudan teminler TCDD Teftiş Kurulunca incelenmiş; yapılan incelemelerde adli cezayı gerektirecek herhangi bir durum olmadığı tespit edilmiştir’ denildi.
Teknik takibe jammer önlemi
İddialara göre operasyon sürecinde İzmir KOM tarafından yapılan soruşturmada TCDD İzmir Liman İşletme Müdürlüğü’ndeki yöneticileri takip ederken aynı zamanda da makam odalarına gizli kamera konduğu ortaya çıktı. Bu kayıtlarında birinde de gözaltına alınan Müdür Yardımcısı B.B.’nin odasını kilitleyerek bir firma yetkilisi ile ihale dosyalarını birlikte izlediği saptandı.
Vinç ihalesine fesat
Polis yaptığı takipler sırasında TCDD Limanlar Daire Başkanı M.Y’nin limana alınacak vinçlerle ilgili ihaleden bir gün önce yani 6 Mayıs 2012 tarihinde ihaleye katılacak firma yetkilileri ile buluşmasını tespit etti. Bu buluşma kameraya kayıt edilirken Daire Başkanı M.Y’nin elindeki bir cihaz dikkat çekti. Emniyet yetkilileri yaptıkları araştırmada bu cihazın sinyal kesici olduğunu, teknik takip ve dinlemeleri engellemek için kullanıldığını saptadı.
Tuvalette buluşma
Bu görüşmeden sonra emniyet, M.Y ile işadamı M.T.U’nun tek kişilik özürlüler tuvaletine gittiğini görüntüledi. Tuvalete girmeden önce işadamının arka cebinde bir paket varken çıkışta bu paketin olmadığı tespit edildi. Emniyet yetkilileri tarafından bu görüşme rüşvet alış verişi olarak yorumlandı.
Saat ve para verdiler
Soruşturmada ihaleye katılacak firmaların TCDD yetkililerine saat, para verdikleri görüntüleri ile kayıt altına alındı. Dün gözaltına alınan C.H. adlı bir şüphelinin Ankara’ya kadar gittiği ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ile görüştüğü tespit edildi.
Bacanak bulunamadı
Operasyon kapsamında aranan Binali Yıldırım’ın bacanağı C.A. bulunamadı. İstanbul Ümraniye’de oturan C.A.’nın evini saat 02.00 sıralarında terk ettiği ve telefonunu kapattığı öğrenildi. C.A. ve bulunamayan bazı şüphelilerin operasyondan önce haberdar olduğu iddia edildi.
İŞTE TELEFON KAYITLARI
Şartname pazarlığı
Polis şüphelilerin telefon görüşmelerini de kayıt altına aldı. Bu görüşmelerden birinde TCDD yöneticisi, hazırlanan ihale şartnamesini firma sahibine soruyor. İşte 23 Haziran 2012 tarihinde TCDD yöneticisi Ş.Ç ile firma yetkilisi Ş arasında yapılan görüşme:
Ş.Ç: Ben bir teknik şartname hazırlamışım abi, sana göndereyim. Orada ilave edilecek bir şey varsa pazartesi fakslarım abi.
Ş: Ellerinden öpüyorum müdürüm.
Ş.Ç: Tamam teşekkür ediyorum.
Rüşvet talebi
3 Mayıs 2012 tarihinde yine şüphelilerden Ş.Ç. ile S.T arasındaki görüşme teknik takibe takıldı:
Ş.Ç: Bizim şeyi biliyorsun zaten abi değil mi?
S. T: Evet evet...
Ş. Ç: 30 (Yapılan ihale başına 30 bin TL alacağını bahsediyor)
S.T: Evet geçen seferki gibi.
Ş:Ç: Tamam hadi hayırlısı olsun abi.
‘Ağır cezaya gideriz’
21 Mayıs 2012 tarihinde yapılan iki TCDD çalışanı arasındaki görüşmede ise ihale şartnamesindeki değişiklikler dinlemeye takılıyor:
T.Y: Ankara’daydım yeni geldim. Şeyin ihalesi vardı onun kararını işte beni yazmışlardı ihale komisyonuna.
C.Ö: He şu MHC leri
T.Y: He he...
C.Ö: Kim aldı?
T.Y: Valla C. şu anda kimseye söyleme de. Bakan makan açıklayacak onu.
C.Ö: Ben karışmam ya bana ne.
T.Y: Her şey şu İtalyan’ın üzerinde gözüküyor. Ama o iş biraz bilmiyorum C. gelecek yıl bizleri ağır cezaya götürür.
C.Ö: Ne dedin?
T.Y: O gelecekte orada imzası olanları ağır cezaya götürür. Yav şimdi hiç bu güne kadar konteyner vinci üretmemiş bu ilk defa bize yapıyor.
C.Ö: E nasıl alıyorsunuz onu?
T.Y: E ne bileyim işte şartnameyi ona göre hazırlamışlar, ben teknik şeyini anlamam ki. Gel ki teknik incelemeyi bana vermişler. Ben de K. ile M. U, L. incelediler falan bir eksik bulamadılar. C. bu işler derin işler ben anlamadım gitti.
Haberin Devamı