Tek vatan, tek millet, tek bayrak!
Bölünme söylentilerinden bunalan Belçikalılar dün “ülkemi parçalatmam” sloganıyla sokaklara döküldü.
140 bin imzayla siyasilere ders verdi
Belçika 10 Haziran tarihinde yapılan genel seçimlerden bu yana hükümetsiz. Ülkenin iki büyük topluluğu olan Flamanlar ile Valonlar arasında yürütülen koalisyon görüşmelerinden 5.5 aydır sonuç çıkmıyor. Durum böyle olunca uluslararası kamuoyunda ülkenin parçalanacağına yönelik söylentiler de gündemden düşmüyor. Saygın ekonomi ve siyaset dergisi The Economist bile geçtiğimiz ay yayınlanan sayısında Belçika’ya “bölünün” çağrısı yapmış şu ifadeleri kullanmıştı: “Bazen bir ülkenin görevini tamamladığını kabul etmek gerekir. Belçika var olmasaydı, bugün kurulmasını isteyen kimse olur muydu? Dünya kültürüne çizgi roman kahramanı Tenten, saksafon ve türlü türlü çikolatalarla renk kattı ama hepsi bu kadar...”
Bayraklar balkonlarda
İşte bu alay dolu sözler ve politikacıların vurdumduymazlığı halkı da sonunda çileden çıkardı. Önce balkon ve camlarına Belçika bayrağı asarak birlik mesajı veren Belçikalılar, dün sokaklara döküldü. Başkent Brüksel’de 25 bin kişi dün ellerinde bayrak ve pankartlarla Belçika’nın tek parça kalması için ülke tarihinin en büyük eylemlerinden birine imza attı. Protestocular Belçika’nın birliği için topladıkları 140 bin imzalı dilekçeyi Belçika Parlamentosu’na teslim etti. Buna rağmen ülkede ayrılık büyük... Flaman kesiminde Flaman bayrakları, Valonya’da Valon bayrakları asıldı. Brüksel’de de 20 bin “Brüksel bayrağı” dağıtıldı.
Kimlik bunalımı
Avrupa’nın güçlü devletleri tarafından, 1830 yılında, “tampon bölge” olarak kurulan, İngiltere’de yaşayan bir Alman prensinin kraliyetine verilen ve Kongo sömürgesiyle zenginleşen Belçika’da güneydeki Valonlar 10.5 milyonluk Belçika nüfusunun yüzde 32’sini, Flamanlar yüzde 58’ini, Brüksel ise yüzde 10’unu oluşturuyor. Fransızca konuşan Valonlar, bölünmenin ardından Fransa’ya katılmak istiyor.
BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?
Ülkenİn kuzeyinde yaşayan Flamanlar, seçimden galip ayrıldıktan sonra her seçimden sonra olduğu gibi güneydeki Valonlarla koalisyon görüşmelerine başladı. Ancak bu kez hükümet krizi çıktı. Fransızca konuşan Valonlar’a karşılık Flamanca konuşan Flamanlar, bölgesel yönetime daha fazla yetki vererek bölünme adımlarını hızlandırmak isteyince görüşmeler tıkandı. Başbakanlık bekleyen Hristiyan Demokrat Parti başkanı Yves Leterme’nin katıldığı bir TV programında ülkenin milli marşı yerine Fransız marşını söylemesi olayların üzerine tuz biber ekti. Şimdi ülkede yıllardır konuşulan bölünme konusu yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Bölünme gerçekleşirse başkent Brüksel’e özerklik verilecek.
DİPNOT
Belçika genelinde kişi başına milli gelir 31 bin 500 dolar. Valon bölgesinde ise 25 bin dolar.