Gazete Vatan Logo

'Tek doz değil erken aşı öldürüyor'

"Ölümcül SSPE hastalığına, kızamık aşısının 9'uncu ayda yapılması neden oluyor. Çünkü anne sütünden bebeğin kanına geçen koruyucu maddeler aşının etkinliğini azaltıyor. Bu antikorlar ancak 12'nci ayda yok oluyor..."

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Mehmet Ceyhan, SSPE vakalarına aşının tek doz yapılmasının değil, erken zamanda yapılmasının neden olduğunu söylüyor: "Temelde bir yanlış anlama var. 'İki dozdan tek doza geçildi bu nedenle SSPE ortaya çıktı' deniyor. Ancak Türkiye'de hiçbir dönem iki aşı olmadı. Sadece 1988 de DSÖ'nün (Dünya Sağlık Örgütü) önerisiyle 12'nci ayda uygulanan aşı 9'uncu ayda uygulanmaya başlandı. Bunun nedeni de erken aylarda görülen kızamık vakalarının önüne geçilmesiydi. Ama 9'uncu ayda yapılan aşının etkinliği azalıyor. 12'inci ayda yüzde 96, 9 aylıkta yüzde 80 civarında etkin oluyor. Bunun nedeni anneden geçen koruyucu maddelerin aşının etkinliğini azaltması. Ama o antikorlar ancak 12'nci ayda bebek vücudundan kayboluyor. Dolayısıyla erken görülen ve daha ağır seyreden vakaları önlemek için bu uygulamaya geçilirken aşının etkinliği daha düşük olduğu için kızamık geçirip SSPE görülen vakalar ortaya çıktı. Bunun çözümü 12'nci ayda aşı uygulamak."

Prof. Dr. Cihangir Özkınay (Ege Üniversitesi): Tek doz olanlar 2'nciyi yaptırsın
9'uncu ayda yapılan kızamık aşısının koruyucu özelliği yüzde 75-80, 12'nci ayda ise yüzde 95'tir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü 2 doz
yapılmasını öneriyor. Hayatında bir kez kızamık aşısı yaptıranlar, 2'nci dozu şu an kaç yaşında olurlarsa olsunlar vurdurabilirler.

İlk doz aşı 12'nci ayda yapılacak
VATAN Gazetesi'nin gündeme getirdiği SSPE'nin önüne geçilmesi için Sağlık Bakanlığı yeni bir aşı uygulamasına geçme kararı aldı. Bu yıldan itibaren, "kızamık" aşısının yerini "kızamık-kızamıkçık-kabakulak" aşısı alacak ve bu aşı 9'uncu ay yerine 12'nci ayda yapılacak. Bu aşı ilköretim 1. sınıfta tekrarlanacak. Ayrıca ilköğretim sekizinci sınıfta yeniden yapılacak.

Aşı bütçesi arttı
Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu, aşıların ithal edileceği ülkeleri belirledi, ihaleler yapıldı. Üretimine başlanan yeni kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısının mart ayında ülkemize gelmesi bekleniyor. Yetkililer, bu yıl aşı ve soğuk zincir malzemeleri için ayrılan bütçenin 2 kat artığını ve 112.5 milyon YTL'ye çıkarıldığını söyledi.

Haberin Devamı