Gazete Vatan Logo

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan yeni anayasa açıklaması

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak "Şimdiye kadar ziyaret ettiğim partiler, anayasa çalışmaları için kapıyı açık tutmuştur. Yöntemi bulunduktan sonra esas tartışma, konulara girildikçe ortaya çıkacaktır" açıklamasını yaptı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan yeni anayasa açıklaması

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meksika ve Küba programları dönüşü uçakta gazetecilerle bir araya geldi. Yeni anayasa çalışmalarına ilişkin bir soruya Kurtulmuş, "Türkiye'de siyasetin normalleşmesi bakımından önemli bir fırsat" dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meksika ve Küba programları dönüşü uçakta gazetecilerle bir araya geldi. Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya’nın oluşturduğu MIKTA’nın 10. Parlamento Başkanları Toplantısı için Meksika’da bulunduğunu aktaran Kurtulmuş, “Bu ülkeler farklı coğrafi bölgelerde, her birisi G20 üyesi, gelişmiş ekonomileri olan ve demokrasiyle yönetilen ülkelerdir. Bunların istişari mahiyette bir araya geldikleri çeşitli düzeylerde toplantılar var. Bu sene Meksika'nın parlamento başkanı MIKTA Dönem Başkanlığını üstlenmişti, bu toplantıda Güney Kore’ye devretti. Önümüzdeki yıl Güney Kore dönem başkanlığını yapacak. Tabii farklı konularda istişareler yapıldı. Toplantı çerçevesinde dünyada barışın sağlanması, çatışmalardan uzaklaşılması konusundaki yaklaşımlar, göç, çevre ve kadınların siyasete katılımıyla ilgili oturumlar düzenlendi” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“MIKTA’NIN, EN BAŞTA KOYDUĞU HEDEFLERİNİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMESİ LAZIM”

“Bu toplantıda tam mutabakat sağlanamadığı için nihai bildiri yayımlanamadı” diyen Kurtulmuş, “Buradaki temel mesele, Gazze konusundaki fikir ayrılığıydı. Gazze'de İsrail hükümetinin Uluslararası Adalet Divanı’nın koyduğu ihtiyati tedbir kararlarına uymasıyla ilgili talebimize bir ülke karşı çıktı ve nihai bildiri olmadı. Sonuçta mutabık kalınan konular, bizim Gazze konusundaki şerhimizi de ifade edecek şekilde Meksika parlamento başkanı tarafından, ‘dönem başkanlığı açıklaması’ şeklinde kamuoyuyla paylaşıldı. Genelde oldukça verimli, başarılı bir toplantı gerçekleştirildi. MIKTA’nın, en başta koyduğu hedeflerini yeniden gözden geçirmesi lazım. 10 sene, böyle bir uluslararası kuruluş için fevkalade önemli bir süre. Hedeflerini gerçekleştirmesi lazım. Bunun için de daha yoğun çalışmak lazım” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin dünyanın neresinde olursa olsun çok taraflı toplantıların hepsinde etkin bir şekilde yer aldığını belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:
“Biz Türkiye olarak hep şöyle bakıyoruz. Hiçbir uluslararası platformu boş bırakmamamız lazım. Türkiye dünyanın neresinde olursa olsun çok taraflı toplantıların hepsinde üzerine düşen sorumluluğu yerine getiriyor ve çok etkin bir şekilde yer alıyor. Şimdiye kadar MIKTA’da da Türkiye olarak etkin bir şekilde yer aldık ve kendi görüşlerimizi ifade ettik. Toplantı kapsamında ikili görüşmeler gerçekleştirdik. Bu görüşmelerde, bölgesel ve küresel meseleleri, ikili iş birliği imkanlarını ele alma imkanı bulduk. Ayrıca tüm uluslararası temaslarımızda TİKA'nın, Yunus Emre Enstitüsü'nün faaliyetleri gündeme geliyor. Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığının Türkiye burslarıyla ilgili konular gündeme geliyor. Bu noktalarda Türkiye'den taleplerin gündeme gelmesi bizi açıkçası memnun ediyor. Türkiye'nin kültürel diplomasi bakımından da etkin olduğunu böylece görmüş oluyoruz.”

Haberin Devamı