Tavuk ve yumurtayı beş dakika fazla pişirin
Üç ildeki kuş gribi şüphesi üzerine uzman uyarısı: İyi pişmiş tavuk ve yumurtada virüs yaşamaz, risk yoktur.
İlk olarak 2005 yılında Balıkesir’de ortaya çıkan kuş gribi sonraki üç yıl 2006, 2007 ve 2008’de tavuklarda salgınlara yol açtı. Hastalığın bulaştığı 4 kişi kuş gribinden yaşamını kaybetti. Son günlerde Balıkesir, Kastamonu ve Kocaeli’nde görülen toplu kanatlı hayvan ölümleri birçok insanda “Tavuk ve yumurta yemeli miyim, hastalık bulaşır mı” gibi soruları da akıllara getirdi. İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, göç mevsimi ve havaların ısınmasında hastalığın etkili olduğunu belirterek, “Hastalık direkt temas ile insanlara bulaşıyor. Hasta olan hayvanın eti veya dışkısı ile temas sonucu hastalık bulaşabiliyor. Elimizde bulunan yaralar, ellerimizi ağzımıza götürmemiz gibi birçok faktör hastalığın insan vücuduna geçmesinde etkili” dedi.
Ambalajlı ve bilindik markalara ait tavuk ve yumurtaların tüketilmesi gerektiğini, bunların daha güvenilir olduğunu vurgulayan Arslan, “Yumurtalar için de benzer risk var mı” sorusuna “Hastalıklı hayvanın yumurtasında da aynı risk var. Böyle bir yumurtanın kabuğuna dokunduğumuz da hasta olabiliriz. Tavuk ve yumurta 70 santigrat derecede ısıtılırsa zaten bu virüs ölüyor. Risk kalmıyor. Etin içi de 70 dereceye gelmeli. Bunun için mesela yumurta kaynıyorsa, kaynadıktan sonra 5 dakika daha kaynaması beklenmeli. Et pişirilecekse pişirilme noktasından sonra 5 dakika daha o sıcaklıkta kalması gerekiyor” yanıtını verdi.
Hastalıktan korunmak için öneriler - Çevrede tavuk veya kuş ölüsü görüldüğü zaman ellenmemeli, özellikle gıda, tarım ve hayvancılık müdürlerine haber verilmeli.
- Veteriner hekimler risk görürse, o bölgede karantina uygulanmalı.
- Risk varsa tavuklar itlaf edilmeli.
- Araç ve insan giriş-çıkışı bu bölgelere sınırlandırılmalı.
- Dezenfekte kurallarına dikkat edilmeli, el temizliğine çok önem verilmeli.
Kuş gribi nedir? Hindi, tavuk gibi kanatlı hayvanları etkileyen ve bu hayvanlarda ölüme neden olan bir hastalık. Hastalığın etkeni H5N1. H5N1’in yer aldığı Influenza A virüs grubu, kanatlı sürülerinde çok hızlı yayılıyor. Kontrolü oldukça zor ve bir ülkeden diğerine göç eden kuşlarla taşınıyor. Kanatlılarda tedavisi yok ve şiddetli ölümle seyrediyor.
Belirtileri: 38,5 veya daha üstü bir ateş Baş ağrısı Solunum sıkıntısı Göz ve yüzde kızarma Burunda akıntı (Cumhuriyet)