Taşeron işçilere kadro verildi mi? İşte müjdeli haber...
Taşeron işçilere kadro verilip verilmeyeceği merak ediliyor ve gündemde araştırılıyordu. Binlerce kişinin merakla beklediği taşerona kadro konusunda önemli bir gelişme yaşandı. İşte taşeron işçilere kadronun verilmesiyle ilgili son durum...
Taşeron işçilerin kadroya alınıp alınmayacağı gündemden düşmüyor. Taşerona kadro konusunda yapılan çalışmaların sonuna gelindi. Peki taşeron işçilerin kadrolu olarak çalışabilmesi için gerekli şartlar neler? İşte tüm ayrıntılar...
TAŞERONA KADRODA SON DURUM
Yıllardır sürekli işçi olmayı bekleyen 900 bin taşeron işçi, yeni yılda kadrolu olacak. 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile taşeron işçilerin kamuda sürekli işçi kadrosunda istihdam edilmelerinin önü açıldı. Taşeron işçiler kadroya girebilmek için bir sınava girecek. Sınavdan 10 üzerinden 6 alanlar daha sonra sözlü sınava girecek, başarılı bulunanların kadroya geçirilmesine ilişkin süreç 90 gün içinde idarelerince tamamlanacak. 2 Ocak itibarıyla alım süreci başlayacak, sürekli işçi olmak isteyenler 10 gün içerisinde başvurularını yapacak. Kadroya geçen işçilerin kıdemleri, yıllık izinleri de korunacak.
4 aşamalı çalışma
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulundu. “İçimize sinen, verdiğimiz sözü yerine getirmiş olmamızdan dolayı huzurlandıran güzel bir düzenleme oldu yeni yıl arifesinde” diyen Sarıeroğlu, düzenlemenin kapsamını şöyle anlattı: “Genel merkezi bütçe kapsamındaki tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız kapsam içerisine girdi. Özel bütçeli idarelerimiz, denetleme ve düzenleme kuruluşları kapsamın içinde. Baktığımız zaman 450 bin kişi şu anda kamu çalışanı. 4 aşamalı bir çalışma yaptık. Birincisi merkezi bütçe ile düzenlenen kamu kurum ve kuruluşlarımız. İkinci düzenlememiz mahalli idareler, yerel yönetimler, il özel idareleri ve mahalli idarelerin birlikleri. Üçüncü düzenlememiz kamuda mevsimlik geçici işçi olarak çalışanlarla ilgili. Dördüncü düzenlememiz de 4C statüsünde özelleştirme ile gelen kardeşlerimizle ilgili.”
İçiniz rahat olsun
Düzenleme kapsamında 450 bin kişinin tamamının şartsız, yaş kriteri olmadan kapsama alındığını anlatan Sarıeroğlu, şöyle devam etti: “Mevcutta çalışan kardeşlerimizin içi rahat olsun. Biz en geniş nasıl yapabiliriz arayışı içinde olduk. Bu anlamda sadece emekli olanlar dışında çalışan 450 bin kişi için sınav olacak. Bu da düzenlemeyle alakalı koymamız gereken bir konuydu. Sonrasında, hepsini kadrolu işçi olarak 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4D Statüsü’nde istihdamlarını sağlayacağız.”
4/C tarihe karıştı
Bugüne kadar 4/C statüsünde çalışmakta olan geçici personel, 4/B sözleşmeli personel statüsüne geçirilecek. 657 sayılı Kanunda geçici personel (4/C) statüsü kaldırılacak. Bundan sonra da bu kapsamda işe başlayacak çalışanlar 4/B statüsünde istihdam edilecek. Bugüne kadar 4/C kapsamında atanma hakkı olmasına rağmen talepte bulunmayan geçici personele de (4/B) sözleşmeli personel statüsüne geçme hakkı tanınacak. Mevsimlik geçici işçilerin en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri ihtiyaç halinde kurum ve kuruluşların talebi üzerine 4 ay kadar daha uzatılabilecek.
Belediye taşeronuna belediyede kadro
TAŞERON düzenlemesinde belediyedeki işçilerin kapsam dışında kalacağı gündeme gelmişti. Bakan Sarıeroğlu, bununla ilgili düzenlemeyi şöyle anlattı: “Belediyelerimizde personel çalıştırmaya dayalı hizmet alımı kapsamında çalışanların tamamını, belediyelerimizin iktisadi teşekküllerinde işçi kadrolarına alıyoruz. Hizmet alımlarının tamamını, hiçbir şekilde personel alımı kriteri de koymadan, tüm park, bahçe, temizlikle ilgili ihaleleri artık belediyelerimizde ortadan kaldırıyoruz. Tamamı, belediyelerimizin iktisadi teşekkülleri üzerinden gerçekleştirilecek. Yine belediye iktisadi teşekkülleri içindeki yüzde 50 artı ortak oldukları şirketler de dahil olmak üzere onlarda da taşeron çalıştırmayı kaldırıyoruz. Kamudaki işçilerle ücretleri ve genel çerçeveyi belirlemek anlamında bir protokol gerçekleştirdik. Bundan sonraki süreçte belediye iktisadi teşekküllerindeki kardeşlerimizin, belediyelerdeki kardeşlerimizin de ücretlerini, sosyal haklarını bu kapsama alıyoruz.”
Hazırlık kitabı uyarısı
TAŞERON sınavına ilişkin hazırlık kitapları şimdiden piyasaya sunuldu. Bakan Sarıeroğlu, “Taşeron sınavına hazırlık kitapları, kursları açılmış. Asla buralara gitmesinler. Bu kitaplarla vesaire bizim işimiz yok” dedi. Sınav sürecinden de söz eden Sarıeroğlu, sınavın işçinin yaptığı işle alakalı olacağını, detaylarını Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı ile oluşturacaklarını belirtti. Sınavın KPSS gibi olmayacağını ve kolay olacağını ifade eden Sarıeroğlu, 10 üzerinden 6 alanların daha sonra sözlü sınava gireceği de sözlerine ekledi. Mevzuata göre yazılı sınav soruları, işçinin öğrenim ve mesleki durumu ile çalıştırılacağı işler gözönünde bulundurulacak şekilde seçiliyor.
Askerde ve raporlu olanlar yararlanacak
- Kadroya alınacak taşeron işçilerde, memur olabilme şartları aranacak.
- Taşeron işçilikten sürekli işçi kadrosuna geçebilme imkanı 4 Aralık 2017 itibarıyla çalıştırılmakta olanları kapsayacak.
- Doğum veya belgelendirilen sağlık sorunları nedenleriyle iş sözleşmeleri askıda olanlar veya askerde bulunanlar hakkında da bu madde hükümleri uygulanacak.
- Doğum iznine ya da askere gidenlerin yerine bakan geçici çalışanlar da kadroya alındı.
- Sürekli işçi kadrosuna geçen işçilerde yaş sınırı ve eğitim şartı aranmayacak.
- Yol yapımı gibi anahtar teslimi işler, düzenleme kapsamına alınmadı.
- 12 ayın altında personel alımına dayalı hizmet ihalesi ile çalışanlar da 4/B içerisinde geçici işçi pozisyonlarına alınıyor.
Şeker Kurumu ve TAPDK kapandı
YENİ KHK’larda diğer düzenlemeler şöyle:
n KHK ile Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı Kanunu’nda düzenlemeye gidildi. Buna göre, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün idare ve temsil ettiği (A) ve (B) grubu hisselerin tamamı beher hisse değeri üzerinden hesaplanacak bedel karşılığında Hazineye devredilecek.
- KHK ile Cazibe Merkezleri Programı’na ilişkin düzenlemeye gidildi.
- KHK ile Şeker Kanunu ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu kapatıldı, görev ve sorumlukları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’na devredildi.
- Ruhsatsız yapı sahipleri de kentsel dönüşüm kapsamında hak sahibi oldu.
Başvuru süreci nasıl işliyor?
- Taşeron işçiler öncelikle, açtıkları davalardan ve icra takiplerinden feragat edeceğine dair yazılı beyanda bulunacak.
Ayrıca, alt işveren işçisi olarak çalıştığı iş sözleşmelerinden dolayı tanınan haklar karşılığında herhangi bir hak ve alacak talebinde bulunmayacağını, bu haklarından feragat ettiğine dair yazılı bir sulh sözleşmesi yapmayı kabul ettiğini beyan edecek.
- Bu aşamanın ardından
10 gün içinde çalıştıkları idarenin hizmet alım sözleşmesinin yapıldığı birime başvuracak.
- Kadro başvurusu yapan işçilerin, inceleme, sınav, itiraz ve kadroya geçirilmesine ilişkin süreç 90 gün içinde sonuçlandırılacak.
- Bu süreçlerin ardından taşeron işçiler, sürekli işçi kadrolarına idarelerince topluca geçirilecek.