Binlerce taşeron işçinin büyük bir merakla beklediği kadro için Başbakan Binali Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'den açıklamalar geldi. Peki taşeron işçiler kadroya alınacak mı? İşte merak edilen soruların yanıtları ve taşeron işçilerin kadroya alımı ile ilgili son gelişmeler...
BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'IN TAŞERON İŞÇİ AÇIKLAMASI
Binali Yıldırım'ın Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesindeki Taşeron İşçilerin kadroya alınması törenindeki o konuşmaları;
"Bizim inancımız şudur , Aynı işi yapıyorsa bütün çalışanların aynı şekilde muamele görmesi gerekir. Alın terini, akıl terini, üretime bu ülkenin geleceğine koyan insanların , farklı bir sınıflandırılmaya tabi tutulması asla ve asla kabul edilemez. Bu çalışma barışına da aykırıdır. Bizim inancımıza da aykırıdır. Onun için bu çarpıklığı bu yanlışı ortadan kaldırmak için hükümetimiz ortaya bir irade koydu. Ve kamudaki tüm taşeron arkadaşlarımızın devlet kadrolarına asli işlerini yapacak şekilde bir sürekli statüye getirilmeleri kamuoyuna AK Parti'nin yeni dönemdeki tahahhütüdür."
720 bin taşeron işçinin kadroya geçeceği haberi geçtiğimiz aylarda açıklandı. Yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte gözler taşerona kadronun ne zaman olacağına çevrildi. Taşerona kadroda şartlar değişmese de yeni hükümetin ilk reformlarından biri çalışma hayatı ve ekonomi olacak.
Çalışma hayatıyla ilgili gündemden düşmeyen iki düzenlemede gözler 65. hükümette. Aralık ayında açıklanan “3 aylık reform” paketinde yer alan 'taşeron işçilerin kadroya alınması' ve 'kıdem tazminatı' 65. hükümet tarafından hayata geçirilecek.
TAŞERON İŞÇİLERE KADRODA SON DURUM TARİH VE ŞARTLAR
Hükümet programını açıklayan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım ise konuyla ilgili olarak, “İş güvenliği ve kıdem tazminatı hususları tüm sosyal taraftarlarla görüşülerek çalışanın hak ve hukuku gözetilmek suretiyle birlikte çözüme kavuşturulacak” demişti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, İŞKUR İstanbul İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “İSKİF'2016: İstanbul Kariyer ve İstihdam Fuarı"nın açılış törenine katıldı. İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen açılış törenine Soylu'nun yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin de yeraldı. Bakan Soylu açılış töreninde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin “Taşeron işçilerin kadro alması halen meclise sunulmadı, gidişatı nedir? Kıdem tazminatının hesaplanmasına ilişkin maddi somut bir detay var mı?" şeklindeki sorusuna Bakan Soylu, taşeron işçiler konusundaki çalışmanın devam ettiğini belirtti.
BAŞBAKAN YARDIMCISI NURETTİN CANİKLİ'NİN AÇIKLAMALARI
Taşeron işçilerin merakla beklediği açıklama, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'den geldi.
'Taşeronlara kadro ısrarımız sürüyor'
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, taşeronla ilgili soruya da yanıt verdi.
Taşerona kadroyla ilgili düzenlemenin devam ettiğini söyleyen Canikli, "Maliye Bakanlığımız bünyesinde teknik çalışmalar devam ediyor. Son derece önemli bir düzenleme ve Türkiye'de büyük bir problemi çözecek" dedi.
Taşeron düzenlemesinde teknik detayların çok fazla olduğunu hatırlatan Canikli, "Detayların çözülmesi gerekiyor. İlgili Bakanlıkların ve uzmanların çalışmaları sürüyor. Takvim vermek istemiyoruz ama çok uzun zaman alacağını tahmin etmiyoruz. Verilen sözler var, o sözlere uygun bir şekilde düzenleme yapılacaktır" dedi.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI SÜLEYMAN SOYLU'NUN AÇIKLAMALARI
Bakan Soylu, kıdem tazminatı konusunda ise şu değerlendirmelerde bulundu:
“Biz kendi açımızdan teknik çalışmalarımızı tamamladık. Ama bizim çalışmamız ancak teknik bir çalışmadır. Bunu hem hükümetimizle, hem de, sosyal diyalogu kurarak… Çünkü iş veren tarafı var, çalışan tarafı var, kıdem tazminatını alamayan sessiz çoğunluk tarafı var, kıdem tazminatı almış gibi gösterilenler tarafı var, sendikalar tarafı var, hukuk, yargı tarafı var. Bütün bu taraflarla bir araya gelip bu değerlendirmeleri gerçekleştireceğiz. Dünyada birçok ülkeyi izledik, değerlendirdik. Çok kapsamlı bir çalışmayı kendi açımızdan çok kapsamlı bir şekilde yaptık. Sendikalarımızın çalışmaları var, bazı sanayi ve ticaret odalarımızın çalışmaları var, TOBB'nin çalışmaları var, işçi sendikalarının çalışmaları var. Bütün bunları sosyal diyalog ortamında, bugüne kadar götürdüğümüz gibi devam ettireceğiz. Bir arada ortaya koyup değerlendirdikten sonra güzel bir sonuca ulaşacağız.
Hükümetimizin kararlılığı sosyal diyalogla beraber, Türkiye'nin çok uzun zamandır beklediği bu kıdem tazminatı sorununu çözmek. Ülkemizde bugün insanlarımızın yüzde 86'sı kıdem tazminatı alamamaktadır. Önemli araştırmalar yaptık, önemli görüşmelerimiz söz konusu, önümüzdeki dönemlerde bunu toplumumuzla ve kamuoyumuzla paylaşacağız. Orada da bu söylediklerimizin aslında neyi ihtiva ettiği daha net bir şekilde anlaşılacaktır. Ama Bugün bu yaptığımız çalışmaları elbette ki sosyal diyalog ortamı ile paylaşacağımızı ifade etmekle sınırlı kalayım. Zannediyorum ki iyi bir neticeye ulaşacağız"
“ÇOK GERİYE GİDİŞ OLMAYACAĞI GÖRÜLMEKTEDİR"
Bakan Soylu, kıdem tazminatında orta yolun gün konusunda da geçerli olup olmadığı sorusuna ise, “Özellikle sendikalarımızın kendi ortaya koydukları çok uzun zamandan beri değerlendirmeler mevcut. Bizim o değerlendirmelere elbette ki uzak kalmamız, onların söylediklerine kayıtsız kalmamız söz konusu değildir. Bir taraftan çalışan hayatımız, sendikasız olan çalışanlar var, sendikalılar var, bütün bunlarla oturup bu değerlendirmelerin tamamını yapacağız. Ama bugünden geriye gidiş konusunda ortaya konan değerlendirmelerde de, bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda da çok geriye gidiş olmayacağı görülmektedir" şeklinde yanıtladı.
Bakan Soylu, açılışın ardından fuarı gezdi ve iş başvurusu yapan iki genç ile de sohbet etti.
TAŞERON İŞÇİ DÜZENLEMESİ
Kamuda çalışan 720 bin işçiyi ilgilendiren 'taşeron işçilerin kamuda istihdam edilmesi' de sırada bekleyen bir diğer önemli düzenleme.
TAŞERON İŞÇİLERİN İSTİHDAMINDA İZLENECEK METODLAR
Taşeron işçilerin istihdamında izlenecek metodlar açısından asıl iş ve yardımcı iş ayrımı yapılmaksızın bütün taşeron işçileri halen çalıştıkları kurumlarda 4857 sayılı yasaya göre işçi olarak istihdam edilmesi gerektiği öneriliyor. Bu bağlamda bütün işçilerin kıdemleri ile beraber şu anki çalışma şartları ve ücretleri ile hizmet sözleşmelerinin devri yoluyla kamuda istihdam edilmeleri gerektiği ifade ediliyor.
HİZMET KALİTESİNİN ARTIRILMASINDA İZLENECEK METODLAR
Kamu hizmetlerinin kalitesinin rehavet nedeniyle düşmesinin engellenmesi ve verimliliğin artırılmasına yönelik olarak; İş sözleşmeleri en az beş kıdem yılına kadar birer yıllık belirli süreli şekilde yapılacak, ancak iş sözleşmeleri uzatılmayan işçinin de kıdem tazminatı hakkı saklı kalacak. Bu öneri son derece yerinde bir öneri olup, bir işçi sendikasından belirsiz süreli iş sözleşmesi yerine hizmet kalitesi ve performansı esas alan belirli süreli iş sözleşmesini merkeze koyan bir yaklaşım olağanüstü değerde bir öneme sahiptir.
PERFORMANS KRİTERLERİ
Bütün kamu kurumlarını bağlayacak şekilde her bir iş kolu için performans kriterleri belirlenecek. Örneğin, temizlik işlerinde her bir saatte yerler ıselak olarak silinecek vb. hizmet kalitesini önceleyen kriterler son derece önemlidir. Her bir kamu kurumunda mevcut hizmet alım sözleşmelerinde bulunan kadro sayılarına benzer norm işçi kadroları ihdas edilerek, kamuda istihdam yığılmalarının önüne geçilecektir. Bu önerilerin Hükümetin elini güçlendirecek altın kurallar olarak görülmesi gerekir.
İKRAMİYE ŞARTLARINDAN YARARLANMA HAKKI
İkramiye hakkından yararlanma şartları performansa göre olmalı
Sendikanın 6772 sayılı Kanun gereğince ödenen ikramiyelerle ilgili de önemli önerileri var. Buna göre, 6772 sayılı Kanun'dan doğrudan yararlanılmayacak, gerekli performans kriterlerini sağlayanlar faydalanacaktır. 6772 sayılı Kanun'a göre hali hazırda çalışan kamu işçisine ödenen ikramiyenin performansa göre ödenmesini işçi sendikasından duymak oldukça ilginç ve takdire şayan.
Maliyetler bakımından (mevcut çalışanların hakları korunmak şartıyla) 6772 sayılı Kanun'dan; 1- Kıdemi 1-5 yıla kadar olanlar 1 aylık, 2- Kıdemi 5- 15 yıla kadar olanlar 2 aylık, 3- Kıdemi 15 yıl yukarısı 3 aylık şeklinde, olacak şekilde yararlanacaklar ve bu süreler toplu iş sözleşmeleriyle uzatılamayacaktır. Yine yapılan öneride yeterli performansı göstermeyen işçiler en az 3 defa uyarılacaklar ve belirli şartlarda 6772 sayılı Kanun'dan doğan ikramiyelerinde kesinti yapılacak veya iş akitleri uzatılmayacaktır.