Gazete Vatan Logo

Tasarı kabul edildi!

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Suriye'ye operasyon tasarısını 7’ye karşı 10 oyla kabul etti

Başkan Barack Obama askeri müdahale için ülkesinde ve uluslararası ortamda destek arıyor.

Cumhuriyetçi Senatör John McCain'in sunduğu, ve muhaliflere daha fazla yardım sağlanmasını öngören bir değişikliğin ardından Senato komitesi önergeye Çarşamba günü onay verdi.

Önerge, Suriye'ye 60 gün boyunca askeri müdahale yapılmasına, ve bu iznin 30 günlüğüne uzatılmasına izin veriyor. Ama önerge Suriye'ye askeri kara kuvvetlerinin gönderilmesine izin vermiyor.

Komitedeki senatörlerin oylarına rağmen önergenin Senato Genel Kurulu'ndaki akıbeti kesin değil. Önergenin ayrıca Temsilciler Meclisi'nce onaylanması gerekiyor.

Fransa'nın tutumu

Amerika'da yayın yapan ABC News televizyon kanalının yaptığı bir araştırmaya kadar şimdiye kadar sadece 21 senatör önergeye destek vereceğini veya destek verme ihtimali olduğunu söyledi.

13 senatör karşı çıkacaklarını veya karşı çıkma ihtimalleri olduğunu belirtirken 66 senatörse ya kararsız ya da eğilimleri bilinmiyor.

Ama önergenin içeriği değiştikçe, Beyaz Saray ve Kongre'deki müttefikleri baskı yaptıkça ve milletvekilleri seçmenlerini dinledikçe bu rakamların da değişmesi bekleniyor.

Günün erken saatlerinde hükümeti müdahaleyi destekleyen Fransa'da Parlamento olağanüstü toplandı. Fransa'da Cumhurbaşkanı Parlamento izni olmadan askerleri göreve çağırabildiğinden milletvekilleri bu konuda oylamaya gitmeyecek.

Suriye'de Beşar Esad hükümeti, 30 ay süren çatışmalarda çeşitli noktalarda sivillere karşı kimyasal silah kullanmakla suçlanıyor. Bu suçlamalardan sonuncusu 21 Ağustos'ta Şam'ın dışında gerçekleşen bir saldırıya dair.

Amerika, bu olayda ölenlerin sayısının 1429'u bulduğunu söylerken kanıtların hükümet güçlerine işaret ettiğini belirtiyor. Diğer ülkeler ve kurumlarsa ölü sayısının daha düşük olduğunu söylüyor.

İsveç'in başkenti Stockholm'de yapılan bir basın toplantısında Başkan Obama "Benim inandırıcılığım risk altında değil. Uluslararası toplumun inandırıcılığı ve Amerika'nın ve Kongre'nin inandırıcılığı risk altında çünkü bu uluslararası normların önemli olduğunu söyleyip dururuz." dedi.

Obama, Kongre'nin müdahaleye onay vereceğine inandığını, ama bu olmasa bile başkomutan olarak ülkesinin milli çıkarları doğrultusunda hareket etme hakkı olduğunu söyledi.

'Ufak değil'

Çarşamba günü Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde yapılan oylama parti çizgilerinde ayrılmadı.

Komite'de bulunan Demokrat partili Senatör Dick Durbin, Irak savaşına ret oyu kullandığını, ama "bunun farklı" olduğunu söyledi.

Durbin, "Bugün doğru yönde bir adım attık. Umarım böylece daha güvenli bir dünyamız olacak." dedi.

Ama bir başka Demokrat partili Senatör Tom Udall "Ret oyu kullanıyorum çünkü bu politika Amerika Birleşik Devletleri'ni Suriye iç savaşına daha fazla karıştıracak." dedi.

Önergeye ret oyu veren beş Cumhuriyetçi partilinin arasında Rand Paul ve Marco Rubio da bulunmakta. İkisinin de 2016'da Başkanlık adayı olabileceği düşünülüyor.

Obama yönetiminin iki üst düzey üyesi Dışişleri Bakanı John Kerry ve Savunma Bakanı Chuck Hagel da bu sırada Temsilciler Meclisi'nde Başkan'ın Suriye'ye müdahale edilmesi fikrini savunmaya devam etti.

Hagel, Amerika'nın Suriye'ye yapacağı olası müdahalenin "ufak" olmayacağını ama Suriye'nin askeri kabiliyetini zedeleyeceğini söyledi.

Hagel, Amerika'nın harekete geçmemesi durumunda Esad'ın bir daha kimyasal silah kullanmasının "büyük ihtimal" olduğunu belirtti.

Haberin Devamı