Tarih belli oldu! Onlar başvuramayacak!
Yeni askerlik sistemine ilişkin çalışmalarda sona yaklaşıldı. Milli Savunma Bakanlığı yetkililerinin muhalefeti de bilgilendirdikleri öğrenildi. Yeni sistemde son kararı Cumhurbaşkanı verecek.
Yeni askerlik sisteminde sürekli hale getirilecek bedelli uygulamasından, “bakaya ve asker kaçakları” yararlanamayacak. Yükümlüler “erteleme süreleri” içinde bedelli hakkını kullanabilecek. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından teklifin haftaya Meclis’e sunulması ve bayram tatili öncesi yasalaşması bekleniyor. AK Parti, Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen son Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında Milli Savunma Bakanlığı’nın yaptığı sunumun ardından, askerlik süresini 6 aya indirecek ve bedelli askerliği sürekli hale getirecek yeni askerlik sistemine ilişkin çalışmalarını yoğunlaştırdı. Beştepe’de gerçekleştirilen MYK’daki sunumun ardından önceki gün Milli Savunma Bakan yardımcıları, AK Parti’nin TBMM Milli Savunma Komisyonu üyeleri ile Meclis’te bir toplantı yaptı. Bu toplantının ardından da Komisyon Başkanı AK Parti Sivas Milletvekili ve eski Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz yine komisyonun AK Partili üyeleriyle bir araya gelerek, görüşlerini aldı. Bakanlık yetkililerinin dün de muhalefet gruplarıyla temasa geçerek, bilgilendirme yaptıkları öğrenildi.
Yarın açıklayacak
Erdoğan’ın, 21 Mayıs Salı günü yapılması beklenen partisinin grup toplantısında detaylarını açıklayabileceği belirtilen düzenlemeye ilişkin teklifin aynı gün TBMM Başkanlığı’na sunulması planlanıyor. AK Parti kurmayları, öngörülen takvimin işlemesinin düzenlemeyle ilgili halen parti ve hükümet kanadında iki konuda süren tartışmaların netleşmesi durumunda işleyeceğini vurguladı. “Çıkarılacak yasa hükümlerinin yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle silah altında bulunanlara uygulanıp uygulanmayacağı” ve “İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasının ardından genel kolluk statüsünde değerlendirilen Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin yeni sistemdeki durumunun ne olacağı” konularındaki nihai karar Erdoğan’a bırakıldı.Yeni sistemde askerlik süresi 6 aya inecek. Parti kaynaklarının aktardığına göre, siyasi kanadın ağırlıklı görüşü, silah altında olanlardan 6 aylarını tamamlayanların yasa çıktığında isterlerse terhis olması yönünde. Önceden “silahlı, askeri güvenlik ve kolluk kuvveti” olarak tanımlanan Jandarma ve Sahil Güvenlik komutanlıklarının İçişleri’ne bağlanması sonrası, “silahlı genel kolluk kuvveti” biçiminde tanımlandığını bunun da rahatsızlık yarattığını belirten parti kurmayları, ilgili iki bakanın yapacakları görüşme sonrası hak kayıplarını da giderecek hükümlerin teklifte yer alabileceğini belirtti.
İşte detaylar
- Askerlik süresi 6 ay, temel askerlik eğitimi süresi 1 ay olacak. Lise mezunu ve altı gençler 1 ay temel askerlikten sonra, 5 ay kıta görevi yapacak. 6 ayın sonunda isterlerse terhis olacaklar ya da sözleşmeli olarak maaşlı 6 ay daha askerlik yapabilecekler. Sözleşmeli er-erbaş, uzman çavuş rütbesiyle orduda devam edebilecek.
- Meslek yüksek okulu mezunları yedek astsubay olarak istihdam edilecek. 2 ay eğitimin ardından 10 ay maaş alacak. 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek. Şartları uygunsa, astsubaylığa geçebilecek.
- Lisans ve lisansüstü eğitimliler yedek subay olacak. 2 ay eğitimden sonra 10 ay kıtalarda maaşlı görev yapacaklar. Ama isterlerse ihtiyaca göre subaylığa geçebilecekler.
- Zorunlu askerliğini tamamladıktan sonra 6 ay daha devam etmek isteyenlere asgari ücret tutarında maaş ödenecek.
- Bedelli uygulaması kalıcı hale gelecek. Bedelli ücreti 31 bin TL olacak. Parti içinde 31 bin TL’lik ücretin düşürülmesi seçeneğinin de tartışıldığı ancak kabul görmediği öğrenildi.
- Yeni sistemde erteleme süreleri lise eğitimi için 22 yaş, meslek liseleri için 25 yaş, meslek yüksek okulu ve lisans eğitimi için 29 yaş, lisansüstü eğitim için 32 yaş, sporcular, doktora ve tıp eğitimi için de 35 yaş olacak. Bu erteleme yaş hadleri, bedelli için de kıstas oluşturacak. Erteleme yaş sınırını aşanlar bedelli askerlik yapamayacak.