Tanzimat Dönemi Nedir? 1. Ve 2. Tanzimat Dönemi Özellikleri Nelerdir?
Tanzimat dönemi Osmanlı devleti için yenilikçi bir dönem olarak kabul edilmektedir. Tanzimat dönemi 1839 ile 1876 seneleri arasında 37 yıllık bir süreci kapsamaktadır.
Tanzimat Dönemi Nedir?
Tanzimat dönemi Osmanlı devletinde başlayan bir dönemdir ve bu dönemde çeşitli düzenlemeler ile çeşitli reformlar yapılmıştır. Tanzimat döneminde önemli girişimlerde bulunulmuş ve modernleşerek batıya ayak uydurmaya çalışılmıştır.
Osmanlı devletinde 1839 senesinde çöküş döneminin başlaması ile bazı yenilik ve düzenlemelere başlanmıştır. Meşrutiyetin sona ermesi ile ortaya çıkan Tanzimat dönemi Türk edebiyatında da yeniliklere sebep olmuştur. Tanzimat döneminde ortaya koyulan eserler tamamen halkın kolaylıkla anlayabileceği eserler olmuştur.
1. ve 2. Tanzimat Dönemi Özellikleri Nelerdir?
Tanzimat dönemi ortalama olarak 37 yıl kadar sürmüş bir dönemdir. Tanzimat dönemi süresi boyunca halk için çok sayıda yenilik ve reforma imza atılmıştır. Osmanlı imparatorluğunda Tanzimat döneminde ön plana çıkan bazı padişahlar da olmuştur. Özellikle de Sultan Abdülaziz ile Sultan Abdülmecid öne çıkan padişahlar arasındadır.
Osmanlı devletinde batılılaşma ilk olarak sanat alanında ortaya çıkmıştır. Bu dönemde özellikle de batı sanatı ön planda olmuştur. Sahnede dil teknikleri ile yeni tiyatro da ön plana çıkmıştır. Islahat fermanı ile beraber yeni gelişmeler de olmuş ve bu dönemde de başarılı gelişmeler ortaya çıkmıştır. Tanzimat döneminde tamamen halkın anlayacağı dilde sade şiirler ve yazılar kaleme alınmıştır.
Bu sayede halkın edebiyata olan ilgisinde de büyük artış meydana çıkmıştır. Askeri, eğitim ve edebiyat alanında yenilikler yapılmıştır.
1. Tanzimat döneminde sanat için görüşü hakim olmuştur, Natüralizm ve Realizm akımının etkileri görülmüştür.
2. Tanzimat döneminde ise roman, öykü ve betimleme teknikleri geliştirilmiş, Realizm akımının da eserlerde etkisi görülmeye devam etmiştir. Olaylara ikinci dönemde daha realist bir bakış açısı getirilmiştir.
Tanzimat Döneminin Etkileri Nelerdir?
Osmanlı devletinde Tanzimat dönemi birçok özelliği ile ön plana çıkmıştır. Türk edebiyatında da önemli bir yere sahip olan Tanzimat döneminde halkın anlayabileceği eserler yazılmıştır. Dil oldukça sadeleşmiştir ve bununla beraber halkın edebiyata olan ilgisinde de artış olmuştur.
Tanzimat dönemi ile beraber yeni şairler yetişmiş ve şiire olan ilgi de her geçen gün artmaya başlamıştır. Tanzimat dönemi ile beraber ülkede düzenin sağlanması amaçlanmıştır. Batıya ayak uydurmak için yapılan reformların sonucunda da olumlu gelişmeler ortaya çıkmıştır.
1. Ve 2. Tanzimat Dönemi Sanatçıları Kimlerdir?
Tanzimat 1. dönem sanatçıları Şemsettin Sami, Ahmet Vefik Paşa, Ahmet Mithat Efendi, İbrahim Şinasi, Namık Kemal ve Ziya Paşa'dır. Bu dönemde Şiir ve inşa, Zafername, Rüya, İntibah, Vatan yahut silistre, Şair evlenmesi, Tercüme-i manzume, Kıssadan hisse Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Lehçe-i Osmani gibi önemli eserler kaleme alınmıştır.
Tanzimat 2. dönem sanatçıları ise Muallim Naci, Nabizade Nazım, Samipaşazade Sezai, Abdülhak Hamit Tarhan ve Recaizade Mahmut Ekrem'dir. Bu dönemde yazılan önemli eserler Araba sevdası, Sahra, Sergüzeşt, Karabibik, Zehra ve Demdeme olmuştur.