Gazete Vatan Logo

Taksilerin tek-çift plaka uygulaması başladı

İçişleri Bakanlığı'nın koronavirüs ile mücadele kapsamında aldığı taksilerin trafiğe çıkışının kısıtlanması ve tek-çift plaka uygulanması gece yarısı itibariyle başladı.

Taksilerin tek-çift plaka uygulaması başladı

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığı genelde yayınlayarak İstanbul, Ankara ve İzmir'de taksilerin trafiğe çıkışına kısıtlama getirdi. Gece yarısından itibaren yürürlüğe giren genelgeye göre, taksiler artık bir gece tek plaka, bir gece çift plaka olarak trafiğe çıkabilecek.

KARARA UYMAYA BAŞLADILAR

Genelgenin yürürlüğe girmesiyle birlikte İstanbul'da taksi sürücüleri bakanlığın genelgesine uymaya başladı. Bir çok noktada taksilerin tek plaka olarak trafiğe çıktığı görüldü. Özellikle Fatih, Vatan ve Millet Caddeleri ile Aksaray ve Cevizlibağ'da taksi sürücülerinin yasağa uyduğu görüldü.

"VİRÜSTEN KORUNMUŞ OLURUZ"

Alınan plaka kısıtlaması kararını değerlendiren taksici Ayhan Şaşmaz, "Uygulama hem iyi bir uygulama hem de bu aralar işlerimiz çok düşük. Ekonomik olarak da bizlere katkı sağlayacak. Virüs sayısı artıkça insanlar korkuyor, müşteri sayısı düşüyor. Bu şekilde inşallah bir faydası olur" dedi.

ANKARA'DA UYGULAMALAR BAŞLADI

Ankara, İstanbul ve İzmir'de, ticari taksilerin trafiğe çıkmasına getirilen tek-çift plaka kuralı, saat 00.01'de uygulanmaya başlandı. Genelgenin yayınlanmasının ardından, duraklarda sonu çift rakamla biten plakalı taksiler, görevden çekildi. Polis ekipleri, yasağa rağmen çalışan plakasının sonu çift haneli taksi sürücülerine ceza kesti.
Taksi durağı başkanı Mustafa Arslan, İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinin gerekli bir karar olduğunu belirterek, koronavirüs salgının işlerini yüzde 90 etkilediğini söyledi. Arslan ayrıca, normalde geceleri 32 araçla çalıştıklarını ancak bu gece sayının 9'a düştüğünü aktardı.
'UYGULAMANIN FAYDASINI GÖRDÜM'
Bakanlığın yayınladığı genelgenin ardından İzmir'de plakasının son hanesi tek olan ticari taksi sürücüleri trafiğe çıktı. Alınan karardan trafiğe çıktıktan kısa süre sonra solumlu dönüş aldığını ifade eden taksi şoförü Yılmaz Arslan, "Mal sahipleri olarak durak başkanları vasıtasıyla dernekten talepte bulunmuştuk. Bir yandan iyi oldu. 10-15 gündür sabah saat 10-11'de sefere kalkıp ertesi gün saat 08.00 gibi kontak kapatıyorduk. Uygulamanın faydasını gördüm. Bugün bir yolcu aldım 2 saat durağa dönemedim, çok yolcu vardı. İnşallah daha iyi olur biz de çok sevindik" diye konuştu.
'KİMSE DIŞARI ÇIKMIYOR'
Diğer yandan taksi şoförü Cafer Deniz ise uygulamanın yetersiz olduğunu kaydetti. Deniz, "Görüyorsunuz iş te yok yani, tekte çalışsak çiftte çalışsak aynı. Biz iki şoför çalışıyoruz iki vardiya, hani bir şoför çalışsa diğer şoför ne yapacak. Bir şoför çalışıp diğer şoför çalışmazsa olmaz. Zaten insan yok. 10 tane taksi de bıraksa iş yapamayız efendim, kimse dışarıya çıkmıyor." dedi.

Haberin Devamı