Sürpriz tartışma!
Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü'nun, eski Genelkurkmay Başkanı İlker Başbuğ'un bireysel başvurusu ile ilgili kararındaki bir ayrıntı çarpıcı bir tartışmanın fitilini ateşledi. Ergenekon davasına bakan mahkemenin gerekçeli karar yazılmadığı için tahliye talebi konusunda karar vermemesini "kişi hürriyeti ve güvenliğinin" ihlali olarak gören Anayasa Mahkemesi, Başbuğ'un tahliyesine ilişkin mahkemenin bir karar vermesini istedi. Anayasa Mahkemesi, bu kararıyla Başbuğ'u halen "tutuklu" olarak görmüş oldu. Oysa Başbuğ hakkında mahkeme "müebbet hapis cezası" vermişti. Anayasa Mahkemesinin tutukluluk sürelerine ilişkin önceki kararlarında ise mahkemenin mahkumiyet hükmü vermesiyle tutukluluğun bittiği ve artık sanığın "hükümlü" sayılması gerektiğine karar vermişti. Anayasa Mahkemesinin bu yorumu nedeniyle uzun tutukluluk süresini 10 yıldan 5 yıla düşeren yasa yürürlüğe girdiğinde, 5 yılını dolduran Ergenekon sanıklarının tahliye edilmeyeceği belirtilmişti.
BAKANLIK "HÜKÜMLÜ" OLDUĞUNU SAVUNMUŞTU
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da yasa teklifinin görüşmeleri sırasında Ergenekon sanıklarının 5 yıl azami tutukluluk süresinden yararlanamayacağı görüşünü savunmuştu. Adalet Bakanlığı da Başbuğ'un bireysel başvurusuyla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiği görüşünde, ilk derece mahkemesi kararıyla Başbuğ'un tutukluğunun sona erdiğini, bu nedenle tutukluluk süresinin 1 yıl 7 ay olduğunu belirtmişti. Yani Bakanlık Başbuğ'un "hükümlü" olduğunu savunmuştu.
BAŞBUĞ'U TAHLİYE ETMESE BİLE...
Ancak Anayasa Mahkemesinin Başbuğ'u, hakkında verilen hükme rağmen, tutuklu sayması ve bu yüzden de tahliye talebinin incelenmesi gerektiğine hükmetmesi yeni bir hukuki tartışmayı doğurdu. Buna göre İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 yıl 3 aydır tutuklu bulunan Başbuğ'u tahliye etmese bile tutukluluk süresi 5 yılı geçen diğer sanıkları tahliye edebileceği belirtildi.
7 AYDIR GEREKÇE BİTİRİLMEDİ
Anayasa Mahkemesi'nin hakkında ihlal kararı verdiği İlker Başbuğ, tutuklandığı 5 Ocak 2012'den bu yana cezaevinde bulunuyor Yüksek Mahkeme İkinci Bölümü'nün kararı, UYAP üzerinden yerel mahkemeye gönderildi. Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi kararının gereği için toplanarak Başbuğ'un tahliye talebini karara bağlayacak.
Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, davayla ilgili kararını 5 Ağustos 2013'de verdi ancak 7 ay geçmesine rağmen hala gerekçeli kararının yazımını tamamlayarak dosyayı Yargıtay'a göndermedi.