Gazete Vatan Logo

Sürpriz karar! O suçlar artık...

Adalet Bakanlığı, hırsızlık suçlarında verilen cezanın az olduğu eleştirilerini dikkate alarak cezaların artırılmasına yönelik bir kanun tasarısı hazırladı. Bakanlar Kurulu'na gönderilen tasarıyla hırsızlık suçunda tutuksuz yargılamanın önüne geçilmesi ve cezaların caydırıcı olması hedefleniyor.

Adalet Bakanlığı bütçesinin önce gün TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndaki tartışmaları sırasında AKP Malatya milletvekili Mustafa Şahin, nitelikli hırsızlık suçunda cezanın alt sınırının 2 yıl olduğunu, bu suçu işleyenlerin tutuklanmadan ellerini kollarını sallayarak çıktıklarını belirterek cezaların caydırıcı olacak şekilde artırılması talebinde bulundu. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise tasarının Başbakanlığa sunulduğunu söyledi.

1 YILDAN BAŞLIYOR

Türk Ceza Kanunu'na göre basit hırsızlık suçunu işleyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor. Hırsızlık suçunun kamu kurumlarından, ibadethanelerden, kilitli yerlerdeki, toplu ulaşım aracından, açıkta kullanılan eşya hakkında işlenmesi halinde ise 2 yıldan 5 yıla kadar ceza veriliyor. Suçun kişinin malını koruyamayacak durumda olmasından veya ölmesinden yararlanarak, kapkaç ve yankesicilik yoluyla, doğal bir afetin veya sosyal olayların meydana getirdiği korku veya kargaşadan yararlanarak, kilit açarak, bilişim sistemleri kullanılarak, maske takarak, polis-memur süsü vererek, hayvan çalarak işlenmesi halinde ise ceza 3 yıldan 7 yıla yükseliyor. Kanun ayrıca suçun gece vakti işlenmesi halinde, cezanın 3'te 1'ine kadar artırılmasını öngörüyor. Kanunda düzenlenen bu cezaları mahkemeler genelde alt sınırı baz alarak uyguladıkları ve hırsızlık suçlarında tutuklu yargılama yoluna gidilmemesi eleştiri konusu yapılıyordu.

DENETİMLİ SERBESTLİK

Tutuklamayı zorlaştıran 3.yargı paketinin yürürlüğe girmesinin ardından "organize" olmayan hırsızlık suçlarında artış görüldüğü ileri sürülüyor. Özellikle ev, işyeri ve otomobillerden yapılan hırsızlıklara cezaların caydırıcı olmamasının yanı sıra cezaevlerinde aşırı kalabalığı azaltmak için getirilen "denetimle serbestlik" hükümlerinin de hırsızlık suçunu işleyenlerin kısa sürede serbest kalmasının önünü açtığı dile getiriliyor. Buna göre 3 yıl ceza alan bir hırsız cezasının 3’te birini, yani sadece 1 yılını yattıktan sonra denetimli serbestlikten yararlanarak tahliye oluyor. Ayrıca hükmün açıklanmasının geri bırakılması, erteleme, paraya çevirme gibi uygulamaların da hırsızlık suçunda cezaların caydırıcılığının ortadan kaldırdığı görüşü savunuluyor.

CEZAEVLERİ YENİDEN DOLACAK

Hırsızlık suçuna verilecek cezaların "caydırıcı" olacak şekilde artırılmasını öngören tasarının yasalaşması halinde 140 bini aşan cezaevi nüfusu daha da artacak. Böylece her bin kişiden 2'si cezaevinde olan Türkiye'de bu oran daha da yükselmiş olacak.

Haberin Devamı