Sürgünde doğan ilk Sultan’a veda
Sultan 2. Abdülhamit’in torunu Neslişah Sultan dün toprağa verildi. 89 yaşındaki Neslişah Sultan Karacaahmet Mezarlığı’nda yatan annesi Fatma Meziyet Hanımefendi’nin yanına defnedildi.
Önceki gün böbrek yetmezliği, dolaşım bozukluğu ve damar tıkanıklığı nedeniyle kaldırıldığı Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybeden Sultan 2. Abdülhamid’in 89 yaşındaki torunu Neslişah Sultan (Neslişah Abdülkadir Osmanoğlu) toprağa verildi. Fatih Camii’nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazına İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile hanedanın Türkiye’de yaşayan üyeleri katıldı. Neslişah Sultan oğulları Salih ve Ömer Reda ile torunları Meziyet Dilara ve Neslişah taziyeleri kabul etti.
İkinci kuşağın yaşayan tek padişah torunuydu
Hayattaki 13 şehzade kızının en yaşlısı ve ikinci kuşaktan yaşayan tek padişah torunu olan Neslişah Sultan’ın ölümüyle bir devir kapandı. Sultan Abdülhamid’in oğlu Şehzade Mehmed Abdülkadir’in kızı olan ve ‘Küçük Neslişah’ olarak anılan Neslişah Sultan, 1924’deki TBMM kararıyla Osmanlı ailesine uygulanan sürgün sonrası yurtdışında doğan ilk sultandı. Neslişah Sultan hanedan üyelerinin yurt dışına gönderilmesinden 10 ay sonra 25 Aralık 1925 tarihinde Budapeşte’de doğdu. 1952’de Türkiye’ye dönen Neslişah Sultan’ın cenazesi Karacaahmet Kabristanı’nda yatan annesi Fatma Meziyet Hanımefendi’nin yanına defnedildi.
‘25 şehzade 12 sultan kaldı’
Cenazeye katılan Sultan Abdülhamid’in torunu ve Neslişah Sultan’ın yeğeni Şehzade Orhan Osmanoğlu, “Halam Neslişah Sultan dedemiz Sultan Abdülhamid’in 2. kuşak tek torunuydu. Artık hayatta 25 şehzade ve 12 sultan kaldı. Bütün aile kendisini çok severdi. Basından ve medyadan hep uzak yaşadı. Suriye’den Türkiye’ye döndüğümüzde bize maddi ve manevi olarak çok destek oldu. Mekanı cennet olsun” dedi.
Babası hava saldırısında öldü
Neslişah Sultan’ın maceracı kişiliğiyle tanınan babası Şehzade Mehmet Abdülkerim, Sultan Abdülhamid’e karşı tepkisini gösteren ve sosyalist görüşlere sahip olduğunu söyleyen bir şehzadeydi. Şehzade Mehmet Abdülkerim kızı Bidar iki günlük sürgünken öldü. Bu Osmanlı’nın sürgündeki ilk can kaybıydı. Sürgünde bir süre Budapeşte Orkestrası’nda keman çaldı. Borçları nedeniyle geçtiği Bulgaristan’da Kral 3. Boris sayesinde kantarcılık yaptı. Mehmed Abdülkadir Efendi, 1944’te Sofya’ya düzenlenen bir hava saldırısında bir iddiaya göre düşüp ezilerek, diğer iddiaya göre kalp krizi geçirerek esrarengiz bir şekilde hayatını kaybetti.