Sümerbank kavgası büyüyor
CHP Milletvekilleri, Manisa kent meydanında yaptıkları basın açıklamasında, Manisa Ortak Girişim A.Ş.'nin, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan satın aldığı Sümerbank Pamuklu Mensucat fabrikasının arazisinin 55 bin metrekarelik bölümünü, metrekaresini maliyetinin yaklaşık sekiz katı fiyata Tesco Kipa'ya satmasına tepki gösterdi
CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, "Biz burayı Manisalıların almasına karşı değiliz. Ama buradan elde edilen kar, saadet zincirinde bile yok. Bu 47 kişi, çocuklarına ileride "Sümerbank zengininin çocuğu' denmemesi için hisselerini belediye devretmeliler" dedi.
Geçtiğimiz günlerde TBMM'de Manisa Sümerbank Pamuklu Mensucat Fabrikası'nın özelleştirme kapsamında Manisa Ortak Girişim A.Ş.'ye satılmasını gündeme getiren CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, beraberindeki milletvekilleriyle Manolya Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, Manisa Milletvekili Nuri Çilingir, Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu, Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu, Edirne Milletvekili Niöat Gencan, Çanakkale Milletvekili İsmail Özay, Şanlıurfa Milletvekili Vedat Melik ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce de Hasan Ören'in açıklaması sırasında yanında yer aldı.
"HAKSIZ KAZANCA DÖNÜŞTÜ"
Özelleştirmenin haksız kazanç elde etme ile son bulduğunu iddia eden Hasan Ören, "Manisa'nın malı Manisa'da kalacak' sloganının lafta kaldığını belirterek şunları söyledi:
"Aslında iyi niyetle, siyasilerin de önayak olmasıyla başladığına inanılan girişim, "Manisalının malı Manisa'da kalsın' sloganı ile başlamıştı. Bu girişimin tüm Manisa'ya yayılacağı, her Manisalıya açık olacağı varsayıldı. Ancak gelinen nokta gösterdi ki, herkese açık olacağı belirtilen Manisa Ortak Girişim Grubu, yalnızca 47 kişi ile sınırlı tutulmuştu. Ardından işe resmiyet kazandırmak için Manisa Belediyesi ve Manisa Valiliği ile birlikte dört sivil toplum kuruluşu da ortaklığa dahil edildi. Bu işlemler o kadar çabuk yapıldı ki, girişim grubunda yer almak için bekleyen Manisalıların bile konudan haberi olmadı. Manisalılar adına hareket ettiklerini söyleyen 47 işadamı, yaklaşık 3.9 milyon YTL'ye mal ettikleri özelleştirmenin ardından, sadece bir kısmını Tesco Kipa'ya yaklaşık 20 milyon YTL'ye satarak büyük bir kazanç elde etmişlerdir."
"SAADET ZİNCİRİNİ GEÇTİ"
Özelleştirme ihalesine şirket çatısı altından giren ortakların, hisselerini Manisa Belediyesi'ne devrederek bu haksız kazancı halka yatırıma dönüştürebileceklerini savunan Hasan Ören, ele edilen kazancın saadet zincirinde bile bulunmadığını öne sürdü. Ören, "Bu iş, hiçbir emek vermeden, hiçbir yatırım yapmadan, bir koyup on kazanmak için sözde Manisa adına yapılanlar, devletin ve halkın malından çıkar sağlamaya dönüşmüştür. Biz burayı Manisalıların almasına karşı değiliz, ama buradan elde edilen kar saadet zincirinde bile yok. Bu 47 kişi, çocuklarına ileride "Sümerbank zengininin çocuğu' denmemesi için, hisselerini belediye devretmeliler. Bu sayede elde edilen haksız kazanç, halka yatırım olarak kullanılabilir" diye konuştu.
CHP'Lİ ORTAĞA İHRAÇ YOLU
Basın açıklamasına katılan CHP Manisa İl Başkanı Vehbi Köse ise ortaklar arasında yer alan ve aynı zamanda son yerel seçimlerde CHP Manisa belediye başkan adayı olan Hakkı Bayraktar'a parti içi disiplin işlemi yapılabileceğini söyledi. Köse, "Ortaklar arasında yer alan Hakkı Bayraktar da eğer hisselerini devretmezse, parti içi disiplin mekanizmaları harekete geçecektir" dedi.
Basın açıklamasına çok sayıda CHP üyesi de katıldı, polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. CHP'li Milletvekillerinden oluşan heyet Manisa Sanayi ve Ticaret Odası, Manisa Ziraat Odası, İl Genel Meclisi, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Manisa Ticaret Borsası'nı da ziyaret etti.