Gazete Vatan Logo

Suları yok ama makineleri var!

YSK: Beyaz eşya dağıtımı Seçim Kanunu’na aykırı

Yüksek Seçim Kurulu, “seçmen oyunu etkilemeye yönelik” davranıldığı gerekçesiyle Tunceli Başsavcılığı’na başvurma kararı aldı. YSK benzer durumlar için de savcılıkları göreve çağırdı

Yüksek Seçim Kurulu, dün yaptığı toplantıda, Tunceli’de yapılan beyaz eşya ve mobilya yardımını ele aldı. Kurul, oybirliği ile aldığı kararda Anayasa’nın, seçimlerin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü konusunda YSK’yı görevlendirdiği hatırlatıldı. Kararda, şöyle denildi: “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu yürütücüsü vakıflar ile belediyeler tarafından, seçmen vatandaşlara yasada belirlenen amacı aşar nitelikte mobilya ve beyaz eşya dağıtıldığı, basında yer alan haberlerden anlaşılmıştır. Bu yardımların, seçmen oyunu etkilemeye yönelik olduğu ve Anayasa’nın 67. maddesinde ön görülen, seçimlerin serbestliği ve eşitliği ilkelerine uygun düşmediği açıktır.”

Kömür yardımı

Kurul’da belediyeler tarafından yapılan kömür ve gıda yardımları da gündeme geldi, ancak seçmenin oyunun etkilenmesine yönelik olmadıkça bu yardımlar için açık bir yasak getirilmemesine karar verildi. YSK kararında, siyasi partiler, belediyeler, bağımsız adaylar ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu’na göre faaliyette bulunan vakıfların, seçmen oyunu etkileyebilecek girişimlerde bulunmamaları gerektiği uyarısı yapıldı.

Başsavcılığa suç duyurusu

YSK yetkilileri, gelecek hafta içinde Tunceli Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağını belirttiler. Suç duyurusunda isim belirtilmeden “yetkililer” hakkında soruşturma ve dava açılması gerektiği belirtilecek.

TUNCELİ’DEKİ YARDIM

Tuncelİ Valiliği ile bağlı 7 ilçe kaymakamlarının düzenlediği “Her eve bir beyaz eşya” projesi kapsamında, saptanan 3 bin 300 aileye beyaz eşya dağıtılmaya başlamıştı. Tunceli Valiliği, beyaz eşyanın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (Fak-Fuk-Fon) tarafından karşılandığını açıklamıştı. CHP Tunceli İl Başkanı Cemal Özarslan ise AKP’nin oylarını büyük ölçüde artırmak istediği için böyle bir yönteme başvurduğunu iddia etmişti.

KABUL EDENE DE HAPİS CEZASI VAR

Seçİmlerİn Temel Hükümleri Hakkındaki Kanun’un 61. maddesi, seçimlerde, broşür ve el ilanları dışında herhangi bir hediye ve eşantiyon dağıtılmasını yasaklıyor.

Kanunun 63. maddesine göre de kamu kurum ve kuruluşları ile kamu yararına tahsis edilmiş vakıfların da seçim döneminde tarafsızlıklarını korumaları gerektiği belirtiliyor. Madde, bu kurumların personel, araç, gereç ve imkanlarını siyasi bir partinin ya da adayın lehine kullanmalarını yasaklıyor. Kanunun 151. maddesi de bu yasaklara aykırı hareket edenlere 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ve para cezası verilmesini düzenliyor.

Kanunun 152. maddesi ise seçmenlere oy karşılığında menfaat sağlayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor. Kanunun bu maddesine göre oy karşılığı bu tür menfaatleri kabul eden seçmene de aynı ceza veriliyor.

PARMAK BOYASI YOK

YSK heyeti, MHP’nin önceki seçimlerde uygulanan, ancak bu seçimde yasa değişikliği gerekçe gösterilerek kaldırılan oy kullanan seçmenin parmağına çıkmaz boya sürülmesine ilişkin talebini reddetti. MHP parmak boyanmasının uygulanmaması halinde seçimlerin meşruiyetinin tartışmalı hale geleceğini iddia etmişti.

Çamaşır makinesi taşıma suyla çalışır mı

YSK’nIn da karşı çıktığı beyaz eşya dağıtımı, tüm eleştirilere karşın Tunceli Valiliği’nce sürdürülüyor. Tunceli Valiliği tarafından ilk Nazimiye İlçesi’ne gönderilen beyaz eşya ve ev eşyası, dağıtım yapılmadan önce Spor Salonu’nda depolandı. İlçe merkezi ve bazı köylerde oturan ailelere çek- yat ve halı dağıtımından sonra önceki gün de Nazimiye İlçesi’ne 40 kilometre uzaklıkta bulunan ve yarım metre kar altındaki Doluca Köyü ile mezraları Tokatlı ve Kürekli’de önceden belirlenen ailelere 26 fırın ve 26 çamaşır makinesi verildi. Ancak çamaşır makinesi dağıtılan Tokatlı ve Kürekli mezralarında şebeke suyunun bulunmadığı ortaya çıktı.

Tokatlı Mezrası’nda çamaşır makinesi verilenlerden Kıymet Çınar, içme ve kullanma suyu ihtiyacının kuyudan bidonlarla karşıladığını, çamaşır makinesini çalıştıracak su olmadığını söyledi. Yardım yapılırken kimsenin kendilerine gelip ihtiyaçlarının ne olduğunu sormadığını belirten Kıymet Çınar, “Bize getirip çamaşır makinesi ve fırın dağıttılar. Bu yardım yapanlardan Allah razı olsun. Ama suyumuz olmadığı için çamaşır makinesini kullanamayacağım” dedi.

Çamaşır makinesi verilen 4 ailenin oturduğu diğer mezra Kürekli’de de su şebekesi yok. Köylüler suyu kuyulardan taşıyor. Çamaşır makinesi alan ailelerden birinin kızı Ayten Taşkıran, “Kimse gelip bize ‘Sizin neye ihtiyacınız var’ diye sormadı. Çek- yat, fırın ve çamaşır makinesi verdiler. Ama çamaşır makinesini kullanamayacağız” dedi. Aile çamaşır makinesini depo olarak kullandıkları keçilere yem verdikleri yere koydu.

BİZE İŞ LAZIM

Kendilerine çek- yat, fırın ve çamaşır makinesi verildiğini anlatan Hıdır Çınar, “Sağolsunlar, Allah razı olsun, ama bunlarla sorunlarımız çözülmez. Biz yoksuluz. İş versinler, para versinler. Verecekleri para ile gıda ihtiyacımızı alırdık. Ama çamaşır makinesi vermişler, evde su yok” diyor.

‘Alımlarda ayrımcılık yapıldı’

Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, Tunceli Valiliği tarafından hazırlanan, “Her Eve Beyaz Eşya” projesi kapsamında Nazimiye ilçesinde dağıtılan beyaz eşyanın, Tunceli’deki bir firma ile merkezi Elazığ’da bulunan başka bir firmadan satın alındığını, ilçedeki diğer esnafın mağdur edildiğini öne sürdü.

Cengiz, Tunceli TSO’da düzenlediği basın toplantısında, Tunceli Valiliği’nce önceki gün yapılan yazılı açıklamada, kendisi hakkında, “beyaz eşya tedarikçisi olarak, başında bulunduğu sivil toplum kuruluşunu, şahsi menfaatlerine alet emekle” suçlandığını hatırlattı.

Açıklamaya tepki gösteren Yusuf Cengiz, “Esnafımız yapılan alımlar sırasında mağdur edildiklerini belirterek bize başvurdu. Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak üyelerimize karşı olan sorumluluğum gereği açıklama yapmayı uygun gördüm. Tunceli’de dağıtılan ürünlerin alımının sadece iki firmadan yapılmasının sebebinin valimiz tarafından kamuoyuna açıklamasını diliyorum” dedi.

Basın toplantısına katılan ve Tunceli’de mobilyacılık yapan Mahir Çalan da kentte iki mağazası bulunduğunu ancak kendisinden ürün alımı için hiç teklifte bulunulmadığını söyledi. Çalan, “Ben Vali Yardımcısı ile gidip görüştüm. Bana ’Seni ilgilendirmez. Biz istediğimiz yerden alırız’dedi” iddiasında bulundu.

Haberin Devamı