Gazete Vatan Logo

'Suçsa ben bu suçu işliyorum'

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, BDP'nin yasal düzenleme yapılmadığı takdirde bir savcının barış sürecini yürütenlerle ilgili soruşturma açması endişesini değerlendirirken, "Bu suçsa, ben bu suçu işliyorum" dedi. Ergin, pişmanlık, topluma kazandırma veya af yasası çıkıp çıkmayacağı sorularına, "Bu tür çalışmalar defalarca yapılmış. Üçüncü aşamada değerlendirilir" yanıtını verdi.

NTV'de soruları yanıtlayan Adalet Bakanı Ergin, barış süreci ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ergin'in mesajları şöyle:

ÜÇ AŞAMALI TAKVİM:
Süreç üç aşamalı bir takvime bağlı yürüyor. İşledikçe kamuoyu görecek. Şu anda birinci, yani eylemsizlik ve sınır dışına çekilme aşaması. 'Şuradan 3, buradan 5 kişi çıktı' diye bir tablo olmayacak, ama bunu toplum hissedecek. Çekilme yaz bitmeden tamamlanmalı. Diğer aşamaların da bir an önce cereyan etmesini hedefliyoruz. Ümit ediyorum ki yerel seçim takvimi başlamadan bu sorunu aşmış oluruz. Aslında ilk temaslarda cerçeve ortaya konuldu. Muhataplar hangi aralıkta bunları yapacaklarını biliyorlar. Kasım sonunda sonuçlandırılması gibi bir tarihlendirme yok. Ama fazla zamana yayılmaması irademiz var. Komplikasyon ihtimallerini en aza indirmek için gereken özendir.

AKİL İNSANLAR SİVİL OLMALI:


Akil insanları, yasa çıkarıp statüye yaslamaya çalışırsanız, sivillik özelliği kalmaz. Sivil olarak çalışması çok daha anlamlı. Kurulması gecikmez diye düşünüyorum.
GÜLEN CEMAATİNDEN KİMSE OLACAK MI?: Türkiye'yi kucaklayan bir komisyon olacak.

DETAYLARDA BOĞULMAYALIM:
Koridor oluşturulması ve diğer tartışmalar, detaylarda boğulmaktır. 30 yıldır Türk'ün de, Kürt'ün de Arabın da, herkesin anası ağladı. Bu kanın sona erdirilmesini konuşuyoruz. Oluşacak büyük Türkiye tablosuna yoğunlaşalım.

PKK'LILAR ÇEKİLİRKEN SİLAHLARI BIRAKACAKLAR MI?: Elinizin altında olmayan, kamu otoritesinin tasarrufu dışında unsurlar. Geldikleri yöntemler, neyse o yöntemlerle bu ülkeyi terk edeceklerdir...

BARZANİ'NİN ÖNERİSİ:

Kuzey Irak Kürt Bölgesi Başbakanı Barzani'nin "PKK'lıların vatandaşları oldukları ülkeye gitmesi" önerisi, seçeneklerden biri olabilir.

YASA TALEBİ:

BDP, sürecin ilerlemesi konusunda mazeret getirmemeli. Aşamalarda ileri sürülmeyen adımların ileri sürülmesi doğru değil. Aşamalar adım adım katedilecek. BDP yasal teminat isterken, 1999'daki hadiselere atıf yapıyor. Ama şimdi 2013'deyiz. Geçmişteki şartlar yok. Birinci aşama açısından bu tür tedbirlere ihtiyaç yok.

HÜKÜMETİN TSK'YA "OPERASYON YAPMAYIN" EMRİ OLDU MU?:

TSK ve güvenlik güçleri Anayasa ve yasal yetkiler çerçevesinde görev ifa ediyorlar. Devlet olmanın gereğidir bu. Faaliyetlerine devam ederler. Meşru güçlerle teröristleri bir kefeye koymak kabul edilemez.


BU SUÇU İŞLİYORUM:

Bir savcı çıkıp, 'Siz niye Türkiye'ye barışı getirmeye çalışıyorsunuz?' diye hesap mı soracaktır? Ya da akan kanın, akan gözyaşının dindirilmesi için 'Niçin gayret ediyorsunuz?' diye mi soracaktır? Bu suçsa, ben bu suçu işliyorum burada.

ÖCALAN'A EV HAPSİ TARTIŞMASI:

Öcalan, illegal bir örgütün kurucusu ve yöneticisi. Cezası infaz ediliyor. Ev hapsi ve affedilmesi tartışmalarına tebessüm edip geçiyorum. Boşanmak için mahkemeye başvurduğuna dair bilgi bizim dahlimiz de yok.

ÖCALAN 'İSLAM BİRLİĞİ' VURGUSU YAPMASI DEĞİŞTİĞİNİ Mİ GÖSTERİYOR?:

Bu mektupta birçok şeye temas edilmiştir. Türkiye'nin, bölgenin değişen konjonktörüne uygun bir açılım getirilmesini yadırgamamak lazım. Akil insanların ve gazetecilerin İmralı'ya gitmesi şu aşamada söz konusu değil.

ÜÇÜNCÜ AŞAMADA PİŞMANLIK, TOPLUMSAL BARIŞ YA DA AF NİTELİĞİNDE BİR YASA OLUR MU?:

İhtimaller üzerinden değerlendirme yapmam. Topluma kazandırma vs. mevzuatta olan düzenlemeler. Türk Ceza Kanunu'nun 221. maddesinde var. Üçüncü aşamada bu detaylar netleştirilir mi, o gün bakılır. Pişmanlıkla ilgili çalışmalar defalarca yapılmış. Önemli olan resmin tamamına bakalım. Bu muhteşem tablo karşısında geçmişte denenmiş yöntemlerin denenmesi ihtimal dahilinde.

ERBİL'DE GÖRÜŞME OLACAK MI?:

Sürecin aşamalarına ilişkin yapılması gereken ne varsa, şimdiye kadar yapıldı ve yapılacaktır. Aşamaların sağlıklı ilerlemesi için gereken adımların tamamı atılacaktır.

TERÖRLE MÜCADELE KANUNU:

Terör gündemden çıkmadan Terörle Mücadele Yasası gündemden çıkmaz. Ne zaman terör riski ortadan kalkar, makul seviyelere iner, o zaman masaya yatırılabilir. Normal olanı bu yasanın Ceza Kanunu içinde bulunmasıdır.

EYLEM PLANI: İnsan Hakları Eylem Planı, hangi alanlarda insan hakları ihlali var ise tamamını ortadan kaldıracak bir çalışma. Bütün bakanlıklara görev yüklüyor. Bakanlar Kurulu'na sunulduktan sonra hayata geçirilmesi için çalışacağız. Yaşama hakkı, işkence, özgürlük ve güvenlik, makul sürede yargılama, savunmanın etkinliği, yargı kararlarının etkin icrası, özel hayat ve aile hayatının korunması, düşünce, din ve vicdan özgürlüğü, mülkiyet haklarının korunması başlıkları var. Türkiye'nin standart yükseltmesine hizmet edecek önemli bir çalışmadır. Kısa ve orta ve uzun vadeli öncelikleri var. 3 yıl sonunda tamamen hayata geçirilmesi öngörülüyor.

HUKUKSUZLUKLARI ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULUR MU?:

Bağlayıcı söz doğru değil. Parlamento sürekli bu tür çalışmalar yapıyor. Darbeleri araştırma komisyonunun raporuna baktğımızda Türkiye'nin atması gereken adımlar belli.

MHP ÖLDÜRMEYE TEŞVİK EDİYOR:
Bu sürece katkı sunamayanlar bari gölge yapmasınlar. MHP'nin, şiddete, ölmeye, öldürmeye davet eden üslubu, siyasetin üslubu olamaz. Kavgadaki cesareti, barış için kullanmak erdemdir. Süreci akamete uğratmak isteyenler büyük vebal altındadır. Bir terör örgütünün eylemlerini sonlandırılması ihtimali kimi niye rahatsız ediyor? Kılıçdaroğlu geçmişteki önerilerini tekrarlıyor ama bugüne ilişkin bir şey söylemiyor. Bulanık çizgiye kayıyor. Mesele çatışma ortamının susmasına, silahlı unsurların yurt dışına çıkmasına evet diyor musunuz, demiyor musunuz? CHP'ye bilgi verilmesi, yaklaşım tarzı nedeniyle, en azından bu aşamada öngörülmüyor.

Haberin Devamı