Gazete Vatan Logo

Sübap Nedir, Ne İşe Yarar? Sübap Ayarı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Araçların sorunsuz bir kilde çalışabilmesi adına olmazsa olmaz ekipmanlardan biri olan supap, halk arasında genel olarak "sübap" veya "subap" gibi farklı isimlerle de bilinir. Yabancı kökenli bir kelime olarak tüm araçlarda ortak şekilde kullanılan terimler arasında yer alır. Aynı zamanda araçlar içinde belli ve önemli bir görevi bulunan araçlar arasındadır.

Sübap Nedir, Ne İşe Yarar? Sübap Ayarı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Sübap Nedir, Ne İşe Yarar?

Sübap, hava ile yakıt karışımının motoru harekete geçirebilme ve çalıştırabilme aşamasında ihtiyaç duyulan önemli bir aparat olarak karşımıza çıkar. Başka bir tabirle içten yanmalı motorlarda yer alan parçaya sübap adı verilir.

Boru sistemleri ile birlikte gaz ya da sıvı yakıtların geçişini kolaylaştıran bir göreve sahiptir. Motorlarda yakıt hava karışımı ile birlikte aynı zamanda havanın motora girişini de sağlayan bir görevi olduğu için önemli bir yere sahiptir.

Sübap Ayarı Ne Zaman Yapılmalıdır? 

Subap ayarı eski model araçlarda özellikle manuel şekilde yapılır. Fakat yeni nesil araçlarda subap ayarı otomobil üzerinden otomatik bir şekilde gerçekleşir. Silindir kapağından gelen ses, yakıt artışı, aracın performansında azalma gibi hususlar söz konusu olduğu zaman subap ayarı yapılması gerekir.

Sübap Nedir, Ne İşe Yarar Sübap Ayarı Ne Zaman Yapılmalıdır

Sübap Ayarı Neden Bozulur?

Sübap ayarının kaçması, birden fazla sebepten dolayı olabilir. Örneğin zaman içerisinde, sübap lastiği erimesi ve ya sübap hareketlerinin gereken zamanlama ve miktarlardan uzaklaşması gibi durumlar subap ayarını bozabilir.

Haberin Devamı

Ancak sübapların erimesi, sübap hareketlerinin bozulması durumundan daha ciddi bir sorundur. Bu durumda sübap değişim işleminin yapılması gerekir. İkinci el otomobillerde hususi dikkat edilmesi gereken ayrıntılardan biri olan sübaplar, ortalama 30.000 ve 50.000 km arasında bakım istemektedir.

Sübap Ayarı Nasıl Yapılır?

Subap ayarı için, öncelikle yetkili bir servisten ya da bu konuda uzman bir kişiden destek almak daha doğru olacaktır. Fakat belirli malzeme ve adımlarla araç sahipleri de bu işlemi gerçekleştirebilmektedir. Sübap ayar adımları ise şu şekilde sıralanabilir;

Subap ayarı için bir adet sente çakısı, kriko ve tornavida gerekir.

Aracın ön tekerlekleri kriko ile kaldırılır ve araç beşinci vitese alınıp el frenini çekilir.

Ardından kaputu açarak karbüratör kapağını sökmek gerekir. Sübaplar bu kapağın altında yer alır.

Birinci ve ikinci sübap tepe noktasına gelene dek tekerlekler hafifçe sağa ve sola çevrilir.

Haberin Devamı

Daha sonrasında ise sekizinci sübapa egzoz, yedinci sübapa ise emme ayarı yapılır.

Bir anahtar yardımıyla somunun gevşetilmesi gerekir.

Bu şekilde yani somun üzerindeki vidayı sıkarak veya gevşeterek senteye getirmek gerekir.

Akabinde uygun ölçekteki senteyi seçerek sübap boşluğuna getirmek yeterli olacaktır.