Statta tören yerine sokakta şölen!
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının değiştirilmesi, tepki ve tören çeşitliliğine neden oldu. Pek çok il ve ilçede çelenk krizi yaşanırken, alternatif kutlamalar ve protestolar güne damgasını vurdu
20.05.2012 - 17:21 | | Barış ORAL ANKARA
Devlet erkanına stadyum gösterisi yapılmadı, bunun yerine yurdun dört bir yanında bayrağını alan meydanlara çıktı
Ulusal ve resmi bayram kutlamalarına “sivilleşme” ayarı yapan ve 5 Mayıs’ta yürürlüğe giren “Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar” Yönetmeliği’nin hükümleri ilk kez 19 Mayıs için geçerli oldu. Türkiye gençlik bayramını stadyumların yerine sokaklarda kutladı. Yeni yönetmelik kapsamında bu yıl başkentte 19 Mayıs için top atışı yapılmadı, stadyumda tören geçişi de düzenlenmedi. Başta Ankara olmak üzere Türkiye genelindeki 19 Mayıs kutlamalarında resmi törenlerin yerini gençlik yürüyüşleri ve kent meydanları ile Atatürk anıtlarının bulunduğu alanlardaki şölenler aldı. Başkentte okullarda da öğrenci ve velilerin katılımıyla kutlama programları gerçekleştirildi.
Gençlik yürüyüşü
Kutlamalar kapsamında Başkent’te gençlik yürüyüşü ve şöleni de düzenlendi. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile Ankara Kulübü Seğmenleri ve Ankara Üniversitesi’nin organizasyonuyla 19 Mayıs Stadyumu’nda bir araya gelen gençler, buradan Ulus’taki Atatürk Anıtı’na yürüdü. “Gençlik Yürüyüşü” sırasında Türk bayrakları taşıyan öğrenciler, 10. Yıl Marşı’nı söyledi, “En büyük Türkiye” ve “Atam izindeyiz” sloganları attı. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı izcilerin tüm illeri temsilen 81 Türk bayrağı taşıdığı yürüyüşte, bisikletli gruplar da yer aldı.
İstanbul Şişli’ye aktı
İstanbul’da kutlamaların en renkli geçtiği adreslerden biri Şişli oldu. Şişli Belediyesi, en işlek caddesi olan Halaskargazi’de dev bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün sloganı da ‘Bayrağını al, bayramına gel.’ Şişli Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Mecidiyeköy’den Taksim’e kadar uzanan Halaskargazi Bulvarı’nı dev Türk bayrağı ve Atatürk posterleriyle süsledi. Belediyenin, “Bayrağını al, bayramına gel” sloganıyla duyurduğu etkinliğe İstanbul’un ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden binlerce kişi katıldı.
Tek istisna Samsun
Yurdun hemen her köşesinde törenler okullara ve sokaklara taşındı. Ancak Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da ayak basarak Kurtuluş Savaşı ateşini yaktığı Samsun’da kutlamalar bu sene de stadyumda yapıldı. Samsun 19 Mayıs Stadı’ndaki gösterilerde gençler tüm hünerlerini sergiledi.
6 büyük değişiklik
- Bu yıl başkentte 21 pare top atışı yapılmadı.
- İlk kez bu yıl devlet erkanı Anıtkabir’e çelenk koymadı. Eski yönetmeliğe göre, Cumhurbaşkanı, Başbakan, muhalefet liderleri, Genelkurmay Başkanı, bakanlar ve yüksek yargı organları başkanları Anıtkabir’de Aslanlı Yol’dan topluca yürüyerek mozoleye giderler, çelenk konmasının ardından saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Misak-ı Milli Kulesi’ne geçilir ve Cumhurbaşkanı’nın Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalaması izlenirdi.
- İlk kez bu yıl Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nda devlet erkanının şeref tribününden izlediği tören geçişi ve gösteriler yapılmadı.
- Stadyum töreni yapılmadığı için Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ve Gençliğin Atatürk’e cevabı okunmadı.
- Yönetmelikten çıkarıldığı için ilk kez bu yıl Samsun’dan getirilen bayrak ve Selanik’ten getirilen toprağın 19 Mayıs Stadyumu’nda Cumhurbaşkanı’na sunulması seremonisi yapılmadı.
- Cumhurbaşkanı’nın Çankaya Köşkü’nde 81 ilden gelen gençleri kabul töreni yapılmadı.
Şişli’de binler yürüdü
Vatandaşlar ellerinde bayraklar ve Atatürk resimleriyle, sabahın erken saatlerinden itibaren Şişli’deki Atatürk Evi’nin önünde toplandı. Halaskargazi Caddesi, yoğunluk nedeniyle araç trafiğine kapatıldı. Daha sonra buradan 10. Yıl Marşı eşliğinde yürüyüşe geçen vatandaşlar yaklaşık 2 kilometrelik bir mesafeyi yaklaşık 1 buçuk saatte katederek Mecidiyeköy Cevahir Alışveriş Merkezi önündeki meydana kadar yürüdüler. Yürüyüşte Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de yer aldı. Kutlamalarda daha sonra Şişli Belediyesi tarafından oluşturulan 500 kişilik kadın korosu, Atütürk’ün sevdiği şarkıları seslendirdi. Ardından Kenan Doğulu, Şişli Meydanı’nda kurulan sahnede konser verdi.
DANIŞTAY’DA YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ALDIRAN AYHAN: ‘İnsanların coşkusu elinden alınmamalı’
MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın, 11 Ocak 2012 tarihli 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı başkent dışındaki kentlerde sadece okullarda ve öğrencilerle kutlanmasına ilişkin genelge hakkında, Danıştay’da açtığı dava ile ’yürütmeyi durdurma’ kararı alınmasını sağlayan Konyalı bilgisayar programcısı 25 yaşındaki Alper Ayhan, “Biz amacımıza kısmen de olsa ulaştık. Hükümet bir inat uğruna kutlamaları yapabilirsiniz, ama statlarda yapamazsınız gibi bir uygulamada bulundu. Bunun amacını anlamış değiliz. Bence burada amaç ’son sözü ben söyledim’ demek. Bir inat uğruna yapılmaması lazımdı. İnsanların coşkusu elinden alınmamalı” dedi.
Haberin Devamı