Stajyer ehliyette bilinmesi gerekenler
Polatlı Hayat Sürücü Kursu direksiyon usta öğreticisi Atilla Keskin, stajyer ehliyet uygulamasında sürücünün, 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el konulacağını ve psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girmesi gerekeceğini belirterek, "Psikoteknik belgesi aldıktan sonra sürücü kursuna başvurarak tekrar ehliyet alması gerekecek" dedi.
Polatlı Hayat Sürücü Kursu direksiyon usta öğreticisi Keskin, stajyer sürücü ehliyeti ile ilgili açıklamalarda bulundu. 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle ilk kez ehliyet alan sürücülerin iki yıllık bir stajyer ehliyet uygulamasına tabi tutulacağını belirten Keskin, "Stajyer sürücü ehliyeti ile ilgili vatandaşımız açık bir bilgiye sahip değil, bununla ilgili herkes gibi bizlerde kamuoyunu bilgilendirme adına bu açıklamayı yapma gereği duyduk" şeklinde konuştu.
"Sürücü, 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el koyulacak"
Stajyer ehliyeti olan sürücülerin dikkat etmesi gereken konularla ilgili bilgi veren Keskin, şunları kaydetti:
"Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü, 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el konulacak ve psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girmesi ve psikoteknik belgesi alması gerekecek. Bunu da İl Sağlık Müdürlüklerinden almaları gerekiyor. Bu belge Sağlık Bakanlığı tarafından onay verilmiş kurumlar tarafından verilmektedir. Ankara’da bulunan bu kurumlara başvuruda bulunarak psikoteknik belgesi almak için başvuru yapabilirsiniz. Belge için yaklaşık 1 saat süren ve kişinin beden ve ruhsal sağlığının sürücülüğe elverişli olup olmadığının ölçüldüğü bir teste tabi tutulursunuz. Bu testin sonunda başarılı olarak adaylara psikoteknik belgesi verilir. Psikoteknik belgesi aldıktan sonra sürücü kursuna başvurarak tekrar ehliyet alması gerekecek."
Yapılan hataların ceza puanları
Sürülerin 75 ceza puanını hangi durumlarda dolduracağı konusuna da değinen Keskin, trafikte seyrederken telefonla konuşmanın 10 ceza puanı, kırmızı ışıkta geçmenin 20 ceza puanı, emniyet kemerini bağlamamanın 15 ceza puanı, hız sınırını aşmanın 10 ceza puanı, muayenesiz araç kullanmanın 10 ceza puanı, park yasağına uymamanın 20 ceza puanı, yayaların geçiş üstünlüğü olan yerlerde yayalara izin vermemenin 20 ceza puanı, şerit izleme kurallarına uymamanın 20 ceza puanı olduğunu anlattı.
Daha önce haberlerde ve sosyal medyada aslı astarı olmayan haberlere yer verildiğini de sözlerine ekleyen Keskin, "Aday sürücü yanında refakatçi olması gerektiği, aday sürücünün tek başına trafiğe çıkamayacağı gibi yalan yanlış haberler yayılmıştır. Böyle bir durum kesinlikle yoktur" ifadelerini kullandı.