Sonuçları 6 günden önce açıklayabiliriz
ÖSYM Başkanı Demir, “Sonuçları geçen yıl 6 günde açıkladık. Hedefimiz bu sene daha iyi bir zamanda açıklamak” dedi.
ÖSYM Başkanı Ali Demir, geçen yıl Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarını 6 günde açıkladıklarını belirterek, “Mümkün olan en kıza zamanda sonuçları açıklayacağız. Geçen yıl 6 günde açıkladık. Hedefimiz bu sene daha iyi bir zamanda açıklamak” dedi.
Demir, YGS’ye ilişkin yaptığı açıklamada, sınavın pazar gerçekleştirileceğini anımsatarak, isteyen adayların, cumartesi saat 10.00-16.00 arasında, sınav bina ve salonlarını görebileceğini söyledi.
444 67 96’yı arayın
Sınavın 171 merkez, 6 bin 853 bina, 109 bin 307 salonda, 314 bin 861 görevliyle gerçekleştirileceğini ifade eden Demir, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da başvuran aday sayısı arttı. Bu yıl geçen yıldan, 50 bin kadar fazla aday sınava girecek. Toplam 2 milyon 46 bin 583 aday YGS’ye katılacak. Adaylarımız, sınav binası sorumlusuna veya koordinatörüne erişememesi durumunda, ÖSYM çağrı merkezi 444 ÖSYM yani 444 67 96’ya tüm operatörlerden, erişilebilir” dedi.
YGS’de geçen yıllardan farklı bir uygulama olmadığını, sınavda 160 soru için 160 dakika verildiğini ifade eden Demir, sınavın 12.40’da biteceğini ancak görme engelli adaylar için 30 dakika ek süre verileceğini kaydetti.
Engelliler elektronik aracıyla sınava girecek
Bu yıl 4 bin 646 engelli adayın sınava başvurduğunu hatırlatan Demir, ÖSYM’nin bu yıl bir ilke imza atarak, elektronik aracıyla sınava girmek isteyenleri Ankara’da sınava alacağını dile getirdi. Bu adayların, daha önce elektronik araçlarıyla sınava giremediklerine dikkate çeken Demir, bu şekilde sınav girmek isteyen 120 adayın Ankara’da özel binalarda sınava alınacağını aktardı.
Bugün gidip sınava gireceğiniz binayı görün
Adaylara, farklı niyetlerle ortaya atılan söylentilere kulak asmadan kendilerini sınava hazırlamalarını öneren Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Temiz havada çıkıp dolaşsınlar, kendilerini, vücutlarını rahatlatsınlar. Olası trafik tıkanıklığına karşı cumartesi mutlaka nerede sınava girecekleri öğrensinler, mümkünse gidip sınav binasını, salonlarını görsünler, böylece streslerini azaltsınlar. Tüm bilgilendirmeleri de farklı bir mecradan, kanaldan öğrenmek yerine doğrudan ÖSYM’nin internet sayfasına öğrensinler. Biz adayların bilgilendirilmesi gereken konularda açıklamalar yapıyoruz. 24 saat açıklama yapabiliriz. Yani ‘sabah olsun açıklama yapalım’ diye düşüncemiz söz konusu değil. O nedenle adayların ÖSYM’nin internet sayfasını izlemeleri tavsiye ediyoruz.”
176 soru kitabı aracı takipte
100’den fazla kişinin, sınav evraklarını hazırladıklarını anlatan Demir, soru kitapçıkları, cevap kağıtları, salon sınav tutanakları gibi evrakların dünden itibaren tırlarla sınav merkezlerine gönderildiğini belirtti. Demir, merkezlere giden 176 aracın ÖSYM merkezinden 24 saat izlendiğini kaydetti. Demir, araçlarda elektronik kilit sistemlerinin bulunduğunu ve kapılarının ÖSYM merkezinin sınav günü göndereceği sinyalle açılacağına dikkati çekti.