Son KHK ile efsane hocalar ihraç edildi
Yeni KHK ile ihraç edilen 330 akademisyen arasında ünlü anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Türkiye’nin ilk nöropsikoloğu Prof. Dr. Öget Öktem Tanör ile eski Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan da var
OHAL kapsamında çıkarılan 686 sayılı KHK ile 4 bin 464 kişi memuriyetten ihraç edildi, 17 kamu görevlisi ise iade edildi. Resmi Gazete’de dün akşam yayımlanan KHK’ya göre; Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 893, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 417, İçişleri Bakanlığı’ndan 49, Yargıtay’dan 10, YSK’dan 10, TRT’den 88, Dışişleri Bakanlığı’ndan 48, YÖK’ten 330, Ekonomi Bakanlığı’ndan 15 kişi meslekten ihraç edildi. Daha önce emekli olan, meslekten çıkarılan 242 polis hakkında ise rütbe söküm tedbiri alındı.
En çok ihraç eğitimde
MEB’e bağlı 2 bin 585 öğretmen ile 330 akademisyen üniversiteden atıldı. İhraç edilen akademisyenlerden 115’inin ‘Barış İçin Akademisyenler Bildirisi’ni imzalayan isimler olduğu öğrenildi. Listede 72 akademisyenin bulunduğu Ankara Üniversitesi ilk sırada yer alırken, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden 28, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden 27, Marmara Üniversitesi’nden 23, Eskişehir Osmangazi 16, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden 13 akademisyen ihraç edildi.
Başbakanlıkta görev yaptı
İhraç edilen akademisyenler arasında Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürüten ünlü anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu da yer aldı. Prof. Dr. Kaboğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık yaptığı dönemde, 2003-2005 yılları arasında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü. Prof. Kaboğlu, başta Fransa olmak üzere Avrupa’nın değişik üniversitelerinde ‘konuk öğretim üyesi’ olarak ders, konferans ve seminerler verdi.
‘Yanlıştır, ayıptır’
İhraç edilen isimler arasındaki Prof. İbrahim Kaboğlu, “Beklemiyordum. Çünkü suçlu değilim. Ömrüm darbelere karşı mücadeleyle geçti. Hesap veremeyeceğim hiçbir mercii yok. Yapılan yanlıştır, ayıptır. Yanlıştan dönmelerini bekliyorum” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin ilk nöropsikoloğu
İhraç edilen akademisyenler arasında bulunan bir diğer isim ise Türkiye’nin ilk nöropsikoloğu Prof. Dr. Öget Öktem Tanör. 2002’de vefat eden insan hakları ile ilgili çalışmalarıyla tanınan anayasa profesörü Bülent Tanör’ün eşi olan 82 yaşındaki Tanör, 1971 askeri darbesi sonrasında Türkiye’yi terk etmek zorunda kalarak İsviçre’de siyasi mülteci olmuştu. Tanör, 1974’te Ecevit hükümetinin siyasi affıyla Türkiye’ye dönmüştü. Prof. Tanör 1983’te İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Türkiye’nin ilk nöropsikoloji laboratuvarını kurdu.
Orkestra şefi Yazıcı da var
Türkiye’nin ünlü piyanist ve şeflerinden İbrahim Yazıcı’nın da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilişkisi kesildi. İzmir’de de Dokuz Eylül Senfoni Orkestrası konserlerini yönetmesiyle tanınan, 2014 yılından itibaren de Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun sanat danışmanlığı ve Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Artistik Direktörlüğü yaptı. Şef Yazıcı son olarak Fazıl Say ve Genco Erkal’la birlikte Nâzım Oratoryosu’nu gerçekleştiren ekipte yer almıştı. Son KHK ile ihraç edilenler arasında Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası keman sanatçısı Filiz Özsoy da bulunuyor.
Eski Tabipler Birliği Başkanı
İhraç edilenler arasında Türk Tabipler Birliği eski Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan da ihraç edildi. Türkiye’nin önemli siyaset bilimi profesörlerinden Murat Sevinç ile psikiyatri alanında tanınan Prof. Dr. Cem Kaptanoğlu ve Marmara Üniversitesi Siyasi Tarih Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Yüksel Taşkın da ihraç edilen 330 akademisyen arasında bulunuyor.