Soma faciası yıldönümü tarihi-nedeni! Soma maden faciası ne zaman oldu, 301 madencinin öldüğü Soma faciası neden ve nasıl oldu, dava ne durumda?
Soma 8. Yılında da unutulmadı. 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin hayatını kaybettiği, 162'sinin yaralandığı Soma faciası Twitter’da da en çok konuşulan konulardan biri oldu. Peki, Soma maden faciası ne zaman oldu, 301 madencinin öldüğü Soma faciası neden ve nasıl oldu, dava ne durumda? İşte Soma faciası yıldönümü tarihi ve nedeni…
Soma maden faciasının 8. yılı. Türkiye’nin en büyük maden kazası olarak tarihe geçen Soma faciasında 301 madenci hayatını kaybetti, 162 madenci yaralandı. Görülen davada Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İşte Soma faciası yıldönümü tarihi, nedeni ve detaylar…
Soma maden faciası ne zaman oldu?
Soma olayı, 13 Mayıs 2014'te Türkiye'nin Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin vefatıyla sonuçlanan Cumhuriyet tarihinin en büyük maden kazalarından biridir.
13 Mayıs 2014'te Türkiye'nin Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan madencilik kazası. Facia, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti.
Soma faciası neden ve nasıl oldu?
Soma Holding şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında, patlamaya elektrikli ekipmanların sebep olduğundan şüphelenildi. TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, kazanın kömürün çıkartıldığı yerde tavanın çökmesi sonucu galeriye dolan gazın yanması ile meydana geldiğini açıkladı.
Maden kazasının meydana geldiği bölgede 600 milyon ton kömür olduğunu ve Türkiye'nin böyle bir kömürden vazgeçmesinin mümkün olmadığını söyleyen Ali Rıza Alaboyun, kazanın olduğu maden ocağında yaptıkları incelemeleri anlatarak, bazı bölümlere sürünerek girmek zorunda kaldıklarını kaydetti. Alaboyun, "Kömür iki tane gaz üretiyor, biri karbonmonoksit, karbonmonoksit 1.2 yoğunluğunda, metan da 0.7 yoğunluğunda. Metan üstlerde birikiyor, karbonmonoksit en altta. Bizim tahminimiz tavan oturunca önce karbonmonoksit, ardından da metan galeriye giriyor, tahrik motorundan metan gazı ateşlenince böylesine bir felaketle karşı karşıya kalıyoruz" diye konuştu.
Alaboyun, kazanın meydana geldiği ocak ile ilgili hazırlanan simülasyonda kazanın nasıl meydana geldiğini gazetecilere gösterdi. Alaboyun, "Kaza anında 5-6 kat metan artışı var ve metan yanmaya başlamış. Pano arkasındaki sağlam tavanın göçmesi ile galeriye önce beyaz ve yoğun bir duman geliyor, arkasından siyah duman ve yangın, kazanın ana nedenini oluşturan şey budur" şeklinde konuştu.
Yangın, vardiya değişimi sırasında meydana geldi ve 787 işçi patlama sırasında yer altında kaldı. 17 Mayıs 2014'te, toplamda 301 kişinin hayatını kaybettiği ve içeride kimse kalmaması sebebiyle kurtarma çalışmalarının sona erdiği açıklandı.
Facianın gerçekleşmesinden sonra Türkiye'de üç günlük ulusal yas ilan edildi.
Soma faciası davası
Soma faciası davasıı, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yıllarca sürdü. Dava 2018 yılında sonuçlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın açıklamasına göre 8 yıl içerisinde 682 tazminat davası açıldığı, bu zamana kadar 309 milyon 442 bin lira maddi-manevi tazminat ödendiği ve yargılama süreci devam eden 194 ailenin ise tazminat alamadığı belirtildi.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç ise beraat etti. Daha önceki kararda Can Gürkan’ın 15 yıl olan hapis cezası 20 yıla çıkarken, 8 yıl 4 ay hapis cezası alan Haluk Evinç ise beraat etti. Daha önce beraat eden Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu ise bu yeni kararla 12 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırılmış oldu.