Soma’da büyük acı sürüyor!
Türkiye’nin en büyük maden faciasının yaşandığı Soma’da ‘kara gün’ün 1’inci yıl dönümü... 301 maden şehidinin yakınlarına maaş bağlandı, 176’şar bin TL verildi. Ama işsizlik maaşı bir ay sonra kesilecek olan geride kalanlara tekrar maden yolu gözüküyor...
Tam 1 yıl önce bugün Türkiye’nin yüreğine ateş düştü. Alınteri ile ekmek parası için yerin onlarca metre altına giren 301 madenci bir daha evine dönemedi. Türkiye’nin en büyük maden faciası olarak tarihe geçen ‘kara gün’ üzerinden 1 yıl geçti. Aradan geçen sürede devlet kurumlarından sivil toplum kuruluşlarına, özel şirketlerden sanatçısına, futbolcusundan yerel yönetimlerine kadar her kesim Soma’ya desteğini gösterdi. Ailelerin acısını bir derece azaltmak için Türkiye seferber oldu.
İş, ev sözleri verildi...
301 madencinin ailesi için yardım kampanyaları düzenlendi. İş, ev, eğitim sözleri verildi. Devlet ise kanunları hemen düzenleyeceğini, bir daha böyle kazalara müsamaha edilmeyeceğini yüksek sesle dile getirdi. Suçluların cezalarını alması için de adli süreç başladı. Tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik’in tutuklu, diğerleri tutuksuz 45 sanığın yargılanmalarına başlandı. Peki 1 yılda yapılanlar yüreklere su serpti mi? Faciadan sonra AFAD’ta toplanan bağıştan önce 156 bin sonra 20 bin lira olmak üzere toplam 176’şar bin lira dağıtıldı. Cenaze masrafları Soma Kaymakamlığınca ödenen ailelere, ölüm aylıkları bağlandı. Geçtiğimiz ay ise ölenlerin yakınlarından 24’ü, kendilerine tanınan haktan yararlanıp kamu kurumlarındaki işlerine yerleştirildi. Diğer işçi yakınlarının atama işlemleri de sürüyor. Ancak hayatta kalan işçiler için durum vahim. Çünkü işsizlik maaşları bir ay sonra kesilecek. Bölgede yapabilecek başka işleri olmadığı için ya Soma’dan başka yere göç edip kendilerine yeni bir hayat kuracaklar ya da tekrar madene inecekler.
TOKİ evlerini yapıyor...
Soma’daki kazadan sonra, bölge insanının barınma sorunu da tüm çıplaklığı ile ortaya çıktı. Derme çatma, kerpiç binalarda süren hayatları daha modern evlere taşımak için düğmeye basıldı. Yeni konutlar için de yerel yönetimler, özel şirketler ve TOKİ devreye girdi. Beşiktaş Belediyesi aldığı 30 daireyi kurayla 30 aileye verdi. TOKİ ile protokol imzalayan Doğuş Holding ve Gaziantep OSB’nin üstlendiği evlerin inşası ise sürüyor.
Patron ve yedi sanığa 301 müebbet isteniyor
SOMA faciasında sorumluluğu olanlar için adli süreç başladı. Patron Can Gürkan ve tutuklu yedi yönetici ile mühendis, 301 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde 13 Nisan’da yargılanmaya başlandı. Davanın 37 sanığı da tutuksuz yargılanıyor. Ancak faciada sorumluluğu bulunan kamu görevlilerin yargılanmaması vicdanlarda soru işareti bıraktı. Mağdur avukatlarının kamu görevlilerinin de yargılanması talebini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı red etti. Bu kararı Danıştay 1. Dairesi’nin 4 Aralık 2014 tarihinde iptal etse de aradan geçen süre içinde kamu görevlilerinin yargılanmasıyla ilgili bir gelişme yaşanmadı.
Şehitler bugün anılıyor...
Türkiye’yi yasa boğan Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 maden şehidi bugün törenlerle anılacak. 39 madenci için Soma Belediye Mezarlığı’ndaki Madenci Şehitliği’nin yapımı sürüyor.