'Sokak lambamız yanmıyor, çözün'
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (Ombudsmanlık) işi başından aşkın. 3 yılda 18 bin dosyaya bakan kuruma Türkiye’nin dört bir yanından şikâyet yağıyor. Aralarında oldukça ilginç konuların olduğu başvuruların 17 bini çözüme kavuşturuldu, 284 dosyaya ‘ret’ kararı çıktı
Vatandaş ile devlet arasında arabuculuk görevini yürüten Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) 3 yıl içinde 18 binden fazla dosyaya baktı. 12 Eylül 2010 tarihindeki Anayasa referandumunun ardından 2013 yılında vatandaşların şikayet başvurularını kabul etmeye başlayan ‘Kamu Denetçiliği Kurumu’na bugüne kadar birbirinden ilginç başvurular da yapıldı.
Türkiye’nin farklı yerlerinden 18 bin 503 başvurunun yapıldığı kurum, şimdiye kadar 17 bin 774 dosyayı karara bağlarken, halihazırda 729 dosyanın karar aşamasında olduğu belirtildi. Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından bugüne kadar 207 dosya hakkında kamu idaresine “tavsiye kararı”, 284 dosya için “ret kararı”, 58 dosya için de “kısmen tavsiye, kısmen ret kararı” çıktı.
Kurum ayrıca 2015 yılında 101 adet dosyayı, idare ve vatandaşı biraraya getirerek uzlaşma yöntemiyle karara bağladı.
‘Halkın vicdanı olmak’
Yargıtay üyeliğinden emekli olduktan sonra TBMM Genel Kurulu tarafından Kamu Başdenetçisi seçilen Nihat Ömeroğlu, yapılan çalışmalar hakkında Kamu Denetçiliği Kurumu İstanbul Ofisi’nde Milliyet’e konuştu.
Ömeroğlu, “Bizim görevimiz, vatandaşın ihlal edilen haklarını savunmak ve halkın vicdanı olmak. Kurumumuza en çok ‘kamu personel rejimi’ne yönelik şikayet başvurusu yapıldı. Diğer şikayetler ise eğitim-öğretim, gençlik ve spor, orman, su, çevre, şehircilik, çalışma ve sosyal güvenlik alanları takip etti. Başvuruların yüzde 30’u İç Anadolu bölgesinden, yüzde 21’i Marmara bölgesinden yapıldı. Başvuruların en fazla yapıldığı iller yüzde 18.39 oranıyla Ankara, yüzde 13.59 ile İstanbul oldu” dedi.
Nihat Ömeroğlu, Kamu Denetçiliği Kurumu İstanbul Ofisi’nin açıldığı günden bu yana toplam 192 başvuru yapıldığını belirterek şöyle konuştu:
‘Hızlı karar çıkıyor’
“Gelen şikayetleri inceleyerek 6 ay içerisinde idare mi yoksa birey mi haklı ortaya koyuyoruz. Kurum olarak tavsiye ve arabuculuk yetkisi dışında bir işlem yetkimiz bulunmuyor. Şayet idarenin bireye karşı haksız yere yaptığı bir işlem, kanunlara aykırı mevzuat varsa bunu 1 ay içerisinde düzeltmesini, yerine getirmiyorsa nedenini söylemesini istiyoruz. Bu aşamadan sonra vatandaş isterse yargıya gidiyor. Kamu Denetçiliği tarafından toparlanan bilgi ve dökümanlar sayesinde de birey çok güçlü şekilde yargıya gidiyor ve mahkemeden çok daha hızlı karar çıkıyor. Kurumumuza yapılan başvuruların büyük kısmını imar planları, emlak vergisi ve mülkiyet hakkıyla ilgili konular” diye konuştu.
Yeni kimlikteki isim yanlışlığı düzeltildi
İstanbul’dan yansıyan bazı şikâyetler şöyle:
- Bakırköy Kadın Ceza İnfaz Kurumu’nda kalmakta olan yabancı mahkûmun adli vaka bildiriminin hastaneye yapılmaması nedeniyle tarafına masraf çıkartıldı. Çıkartılan masrafı ödeyemeyen yabancı mahkumun şikayeti üzerine harekete geçen Kamu Denetçiliği Kurumu, sorunu uzlaşma ile çözdü.
- Sultanbeyli Necip Fazıl Mahallesi’ndeki yanmayan bir sokak lambasının 186’ya bildirilmesine rağmen tamir veya değişiminin yapılmaması hakkındaki şikayet de dikkate alındı. Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan giden yazı ile harekete geçen idare sorunu çözüme kavuşturdu.
- Nüfus cüzdanını yeniletmek için Üsküdar Nüfus Müdürlüğü’e giden bir vatandaşın yeni kimlikteki ismi yanlış yazılarak, kayıtlara bu şekilde geçti. Bu duruma itiraz eden vatandaşın talebi Ombudsmanlık aracılığı ile uzlaşma yoluyla çözüldü.
- Eşinin doğum yapacağı gerekçesiyle askerlik sevk tarihinin bir sonraki celbe ertelenmesi talebinde bulunan bir vatandaşın talebi, Büyükçekmece Askerlik Şubesi’nde görevli bir personelin yanlış ve yetersiz bilgi vermesinden dolayı ertelenmedi. Vatandaş Ombudsmanın kapısını çaldı. Sorun idare tarafından vatandaşın istediği şekilde çözüme kavuşturuldu.