Skandalın detayları ortaya çıktı!
Ankara’dan Mersin’e denetlemeye giden istihbarat ekibinin odasında ‘böcek’ bulundu. USB bellek biçimindeki cihazla dinlemeyi yaptığı belirlenen Mersin İstihbarat Şubesi dağıtıldı...
İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın göreve geldikten sonra “Güney illerimizden birisinde valiyi, başsavcıyı, belediye başkanını yasadışı dinlediler” açıklamasının perde arkasında çok önemli bir skandalın yattığı öğrenildi. Milliyet’in aldığı bilgiye göre, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi’nin başına geçen Engin Dinç, tüm il emniyet müdürlükleri bünyesinde faaliyet yürüten il istihbarat şube müdürlüklerinde detaylı denetleme yaptırmaya başladı.
Çalışma odası
Ankara’daki İstihbarat Dairesi’nde görevli şube müdürlerinden oluşturulan denetleme ekipleri, il istihbarat şube müdürlüklerinde özellikle telefon dinleme ve takip çalışmalarını mercek altına aldı. Özellikle büyük kentlere giden ekipler, yasadışı dinleme ve takip iddialarını inceleyip gün ışığına çıkarmak için geçmiş yıllara ait önleme ve adli dinleme kararlarına ait kayıtları tek tek araştırdı.
Bu çerçevede, Ankara’dan Mersin’e giden denetleme ekibi, emniyette pek görülmeyen bir olayla karşılaştı. Mersin Emniyeti İstihbarat Şubesi’ne giden ekip, burada bir çalışma odası düzenleyip incelemelerine başladı.
Yerde buldular
Denetleme sırasında, Ankara’dan gelen ekibin çalışma odasında yerde bir USB bellek bulundu. Cihazda bir ışık yanıp söndüğünü gören denetleme ekibi, USB belleğin gerçekte harici bellek olmadığını, yakın mesafeden dinleme sağlayan ve “böcek” adı verilen gizli dinleme cihazı olduğunu tespit etti.
Cihazın bilgisayar sistemi üzerinde yapılan incelemesinde, çeşitli konuşmalar bulunduğu anlaşıldı. Ayrıntılı incelemede, konuşmaların, Ankara’dan Mersin’e denetlemeye giden uzman ekibin, Mersin İstihbarat Şubesi’nde görevli polislerle yaptıkları görüşmelere ait ses kayıtları olduğu anlaşıldı. Elde edilen yasadışı dinleme cihazı ile verilerle ilgili tutanaklar hazırlanarak olay resmi kayıt altına alındı.
Birim dağıtıldı
Bu gelişme, hemen Ankara’daki İstihbarat Dairesi Başkanlığı’na aktarıldı. Ayrıca, şubedeki kayıtların tamamı Ankara’ya getirilerek daha detaylı incelemeye alındı.
Bu inceleme sonucunda, Ankara ekibinin yanı sıra kentin üst yöneticilerinin de yasadışı dinlendiği tespit edildi. Mersin Emniyeti İstihbarat Şubesi üç ayrı tayin operasyonuyla tamamen dağıtılarak yerine başka birimlerde görev yapan polislerden yeni çalışma ekibi oluşturuldu.
Mersin’deki dinleme skandalının ardından Emniyet Genel Müdürlüğü soruşturma başlattı. Görevlendirilen müfettişler, Mersin Emniyeti İStihbarat Şubesi’nde daha önce görev yapan polislerin ifadelerini almaya başladı.
2 yılda 1 milyon 73 bin dinleme işlemi yapıldı
TİB’de dinlemeler konusunda yapılan inceleme sonucunda hazırlanan ve Anadolu Ajansının ulaştığı verilere göre, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı bu 3 daire başkanlığınca
2 yılda 1 milyon 73 bin 136 dinleme işlemi gerçekleştirildi. Yürütülen soruşturma kapsamında elde edilebilen verilere göre, İstihbarat Daire Başkanlığı 2012’de 299 bin 826, 2013’te ise 270 bin 11 olmak üzere 569 bin 837 dinleme işleminde bulundu. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, 2012’de 160 bin 646, 2013’te ise 186 bin 588 olmak üzere 347 bin 234 dinleme işlemine
imza attı.
Açıklanandan iki kat fazla
Terörle Mücadele Daire Başkanlığı ise 2012’de 61 bin 226, 2013’te 94 bin 839 olmak üzere 156 bin 65 dinleme işlemi gerçekleştirdi. Böylece 2 yılda bu daire başkanlıklarınca toplam 1 milyon 73 bin 136 dinleme yapılmış oldu. Bu rakama, mükerrer ve uzatmalar dahil telefon dinlemeleriyle ulaşıldığı öğrenildi. Anadolu Ajansı daha önce de TİB’de dinlemeler konusunda yapılan incelemelere göre 2012 ve 2013 yıllarında 509 bin 516 kişinin dinlendiğini duyurmuştu. (Milliyet)