Skandal karara Ankara’dan rest
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Büyük devlet olmanın gereğini yaparız. Meclis Başkanı Yıldırım: Keyfi karar. CHP lideri Kılıçdaroğlu: ABD’li 2 bakan için yaptırım kararı alınsın. MHP Genel Başkanı Bahçeli: Papazı isteyen Papazı vermeli
Amerika’nın ABD’li Papaz Brunson’un serbest bırakılmaması gerekçesiyle “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yaptırım uygulayacağını” açıklaması büyük tepki topladı. Rest çeken Ankara, “Aynı şekilde karşılık verilecek” derken, devletin zirvesinin yanı sıra siyasi partiler de ortak bildiriyle ‘skandal’a sert karşılık verdi. İşte Türkiye’den ABD’ye yönelik tepkiler…
Büyüklük coğrafi olmaz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Yaşanan son gelişmeler, büyük devlet olmanın ekonomik, askeri veya coğrafi büyüklük ile doğru orantılı bulunmadığını bir kez daha tüm dünyaya gösterdi. Büyük devlet olmak, uluslararası hukuk çerçevesinde hareket etmeyi, yapılan anlaşmalara bağlı olmayı, adalet ve saygınlık ilkesine sadık kalmayı, halkının çıkarlarını küçük çıkar gruplarının üstünde tutmayı ve daima mazlumların yanında olmayı gerektirir. Biz, bayrağı, vatanı ve milletiyle birlikte büyük bir devletiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde büyük devlet olmanın gereğini yapmakta bir an bile tereddüt etmeyiz.
Karar hukuksuz
Meclis Başkanı Binali Yıldırım: ABD’nin iki bakana yönelik yaptırım kararı, hukuksuz ve son derece keyfi bir karardır. Türkiye’deki yargılama süreçlerine karşı saygısız bir tutumun göstergesi olan bu kararı şiddetle kınıyor ve bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz.
ABD’li 2 bakana yaptırım
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: Karar, Türk halkının onurunu rencide ediyor. Sorun varsa oturulur, konuşulur. İki bakanla ilgili alınan kararı doğru değil. Yapılması gereken mütekabiliyet kurallarına uygun olarak Amerika’daki 2 bakan hakkında, onların bizim bakanlar hakkında aldıkları kararın aynısını almaktır. Bu arada darbe girişiminin arkasında Pensilvanya’da oturan kişinin olduğunu biliyoruz.
Amerika haddini aştı
MHP lideri Devlet Bahçeli: Yaptırım kararları hukuken geçersiz, ahlaken çürük, esasen yok hükmündedir. Türkiye çadır devleti değildir. ABD yönetimi haddini çoktan aşmış, kırmızı çizgiyi çoktan geçmiş, hakkında şaibe ve şayiaların zirve yaptığı tartışmalı bir Papaz uğruna müttefiklik müktesebatını hiçe saymıştır. Sözde yaptırım kararlarının asıl gayesi Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve onun şahsında Türkiye Cumhuriyeti’dir. Cumhurbaşkanı ve bakanlarımızın sonuna kadar yanlarındayız. Biz kovboy şapkasına değil, papaz külahına değil, Müslüman Türk milletinin ne dediğine bakarız. Yaptırım kararlarına aynen karşılık verilmeli. Papaz isteyen papaz vermeye de hazır olmalıdır. Türkiye’ye parmak sallayanlara haddi bildirilmelidir.
AK PARTİLİ MAHİR ÜNAL: Yaptırım değil saldırgan tutum
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal ABD’nin yaptırım kararını değerlendirdi. Ünal şunları vurguladı: Yaptırım kararını hükümete karşı ya da iki bakanımıza karşı bir yaptırım olarak görürsek yanlış olur, bu Türkiye Cumhuriyet devletine karşı bir saldırgan tutum. Türkiye yaptırımlar uygulanarak ilişki kurulabilecek bir ülke değildir. (Türkiye’nin iç meselelerine müdahil oluruz, yaptırımlar uygularız ve bu yaptırımlarla da sonuç alırız.) Böyle bir şey söz konusu değil. Türkiye, ABD ile ilişkilerinde soğuk kanlı ve kararlı davranmaya devam edecek. Burada mütekabiliyet esasına göre Türkiye gerekli cevabı verecek.
BAKANLAR AMERİKA’YA YÜKLENDİ
Kabul edilemez
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: ABD Hazine Bakanlığı tarafından açıklanan yaptırım kararı bizim için kabul edilebilir değildir. Sürecin, güçlü tarihi geçmişe ve müttefikliğe sahip iki ülke ilişkilerine uygun şekilde, diplomasi ve yapıcı çabalarla sonuçlanması önceliğimizdir.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Kabul etmiyoruz, korkmuyoruz! Türk halkı tüm kesimleriyle birlikte hem devletimizin, hem de Adalet Bakanımız Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun yanındadır.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Amerika’da bir malımız var; Fetö. Onu da orada bırakmayız, alacağız.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: İki bin yıllık bir devlet geleneği üzerinde bina ettiğimiz Türkiye Cumhuriyeti, baskı ve yaptırımlarla hizaya getirilecek bir ülke değildir. ABD yönetiminin her geçen gün daha da şımarıklaşan mevcut tavrını şiddetle kınıyorum.
4 PARTİDEN ORTAK TEPKİ
AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti’den ortak çıkış: ABD’nin tehditlerine halkımızın ortak dayanışması ve kararlılığı ile ‘Hayır’ diyoruz
Türkiye Büyük Millet Meclisi, ABD Hazine Bakanlığı’nın yaptırım kararına tepki gösterdi. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu imzasının bulunduğu ortak açıklama yayımlandı. Açıklamada, Türkiye hükümetinin 2 bakanına yönelik Hazine Bakanlığı eliyle yürürlüğe koyulan yaptırım kararının şiddetle protesto edildiği vurgulandı. Bu tür uygulama ve tehditkar beyanların, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde ortaya çıkmış sorunları çözmeye yardımcı olmadığı gibi bunlara yeni sorunlar ekleme niteliği taşıdığı belirtilen ortak açıklamada şunlar kaydedildi:
Karşılık verilecek
Sürece İçişleri ve Adalet Bakanları’nın eklenmesini ve örneği görülmemiş bir şekilde iki bakanın şahsında doğrudan Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığının ve kurumlarının hedef alınmasını hiçbir şekilde kabul etmediğimizi, bu karar sahiplerini iki ülkenin ortak çıkarları için en ciddi düzeyde sorun doğurma kapasitesinde gördüğümüzü, bu tür yol ve yöntemleri Türk halkının onur ve vakarıyla reddettiğimizi, bu yönde atılmış ve atılacak her tür adıma karşı milletimizin ortak kararlılığını ve dayanışmasını ifade ettiğimizi, icra organının uluslararası mütekabiliyet çerçevesinde gereken karşılığı vermesinin hak olduğunu kamuoyuna duyururuz.
TBB’DEN YAPTIRIM MEKTUBU
Türkiye Barolar Birliği (TBB) ABD Barolar Birliği, Avrupa Konseyi ile birliğin üyesi olduğu tüm meslek örgütlerine mektup göndererek Amerika’nın Türk bakanlara yaptırım kararını eleştirdi. Mektupta “Tehdit mesajları kabul edilmemez” ifadesini kullanan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, “Söz konusu davranış, ‘hukukun üstünlüğünü tanımayız, üstünlerin hukukunu dayatırız’ yaklaşımıdır. ABD’de bazı yetkililer, adeta ellerine bir çekiç almışlar ve önlerine çıkan her soruna çivi muamelesi yapmayı dış politika sanmaktadırlar. Bu, ABD için de dünya için de sürdürülemez” dedi.
HSK: YANLIŞ KARAR GERİ ALINMALI
Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, skandal kararı değerlendirdi. Yılmaz yaptığı açıklamada şunları kaydetti: ABD’nin kararı hukuk ve adalet kavramlarıyla izah edilemez. Hiç akıldan çıkarılmamalı ki, hukuk devleti, hukukun üstünlüğü, bağımsız ve tarafsız yargı, adil yargılanma ilkelerine inanmış her ülke yargısı aynı derecede saygındır ve aynı derecede saygı görmeye layıktır. Türk yargısına yersiz müdahale niteliği taşıyan bu yanlış kararın hemen geri alınmasının uluslar arası hukuka ve bağımsız yargıya saygının gereği olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.
BOZDAĞ: AKIL TUTULMASI
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ, skandal karara sert çıktı. Bozdağ, “ABD yönetiminin bu kararı; aklıselimden uzaklaşmadır, akıl tutulmasıdır, basiretsizliktir. Türkiye, ABD’ye mecbur veya mahkum değildir, alternatifsiz hiç değildir. Baskı, tehdit ve yaptırım Türkiye’ye sökmez. Türkiye, ABD’ye misliyle mukabele edecektir” dedi.