‘Sizi stresten kurtaracağız’
2017-2018 eğitim-öğretim yılının ilk zil sesi dün 81 ildeki okullarda çınladı. Şanlıurfa’da konuşan Başbakan, öğrencilere “TEOG kalksın mı?” diye sordu, olumlu yanıt alınca “Uykularınızın kaçmasına razı değiliz” dedi
Başbakan Binali Yıldırım, yeni ders yılının açılış töreni için beraberinde Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ile birlikte Şanlıurfa’yaydı. Dünyanın ilk üniversitesinin Şanlıurfa’nın Harran İlçesinde kurulduğunu hatırlatan ve bundan dolayı Şanlıurfa’yı tercih ettiklerini anlatan Başbakan Yıldırım, yeni ders yılında okula başlayacak 17 milyondan fazla öğrenciye zihin açıklığı diledi. Yıldırım, konuşmasında son günlerde TEOG’un konuşulduğunu hatırlattığı öğrencilere, “TEOG kalksın mı, kalsın mı?” diye sordu. Öğrencilerden ‘Kalksın’ yanıtını alan Yıldırım, “İşte bu” karşılığı vererek, TEOG sınavının kaldırılacağını ancak bunun sistem değişikliği olmadığını belirttiği konuşmasını, şöyle sürdürdü:
‘İstediğiniz gibi olsun’
“Sevgili vatandaşlarım TEOG, yani temel öğretimden orta öğretime geçiş açılımı bu. Bu TEOG bir yarışa döndü, aynen üniversite imtihanı gibi oldu. Sizin stresinizi artırdı, ‘Acaba girebilecek miyiz, giremeyecek miyiz?’ diye uykularınızı kaçırdı. E biz sizin uykularınızın kaçmasına razı olur muyuz? Sizi stresten kurtaracak, daha rahat istediğiniz okula gidecek şekilde gereken çalışmaları düzenlemeleri yapacağız. 8’inci sınıfı bitirdiğinizde hangi tarafa ilginiz varsa ‘spor’ buyur git, ‘bilim adamı’ daha çok matematik, fizik fen lisesi sen de oraya git. ‘Ben edebiyatçı olacağım, şiir yazacağım, masal yazacağım’ diyorsan sosyal bilimlere git. ‘Ben din adamı olacağım, fıkıh öğreneceğim’ diyen de imam hatipe gitsin. Herkes istediği yere gidecek, bunun için ortaokulda yönlendireceksiniz. Kim yönlendirecek; okul yönlendirecek, öğretmenlerimiz, anne ve babalarımız yönlendirecek. Mesele bu, bir sistem değişikliği diye bir şey yok. Bunlara itibar etmeyin. Amacımız yavrularımızın ortaokuldan sonra gönül rızasıyla, gönül rahatlığıyla istedikleri, kabiliyetlerinin en uygun olduğu lise kısmına devam etmeleridir. Biliyorsunuz istenmeyen aş ya karın ağrıtır ya baş. İstediğiniz yere gideceksiniz.”
Eren, iyi ki vardın...
11 Ağustos’ta Maçka’da PKK’lı teröristlerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden 15 yaşındaki Eren Bülbül’ün adını taşıyan okulda öğretmenler ve öğrenciler hüzünlü geldi. Hayattayken yazdığı “Biri de çıkıp iyi ki varsın Eren demedi” notuyla yürekleri acıtan Şehit Eren Bülbül’ün okulunda ilk ders zili onsuz çaldı. Eren’in sınıf arkadaşı Ebubekir Kara şunları söyledi: “Tabii ki bu acıyı anlatmak tarifsiz. Eren yok...”
Aybüke Öğretmensiz ilk ders zili...
Batman’ın Kozluk ilçesinde PKK’lı teröristlerce katledilen müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın’ın şehit düşmeden önce görev yaptığı okulda yeni eğitim öğretim yılı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Betül Sayan Kaya’nın katıldığı törenle başladı. Kozluk’ta 9 Haziran’da şehit edilen Yalçın’ın adının yaşatıldığı “Şehit Şenay Aybüke Yalçın Çok Programlı Anadolu Lisesi”nde düzenlenen törende onun oluşturduğu müzik sınıfında, müzik öğretmenlerince Yalçın’ın en sevdiği ve “Mağusa Limanı” türküsünü seslendirdi.
MEB’DEN AÇIKLAMA
İlk seçenek: Performans notuna göre yerleşim
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının kaldırılması gerektiği açıklamasının ardından bakanlıkta bir çalışma grubu oluşturulduğunu, çalışma verilerinin Erdoğan’ın onayının ardından kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi. Bakanlığın üzerinde çalıştığı alternatifler arasında, öğrencinin ilköğretimde geçirdiği 8 yılın başarı ortalaması ile bir performans notu üzerinden yerleştirmesinin yapılması sistemi öne çıkıyor. “TEOG kalkıyor mu? Cumhurbaşkanımız ABD’ye giderken ‘Kalkacak’ dedi” sorusuna karşılık Tekin, “Cumhurbaşkanımız böyle söylediğine göre kalkacaktır” ifadesini kullandı.
‘Masada seçenek çok’
Tekin, TEOG yerine hangi modelin geleceğine ilişkin, şunları söyledi: “Masamızda çok daha fazla seçenek var. Hepsini çalışıyoruz arkadaşlarımızla. Neticesini sayın Bakanımız, Başbakanımız kamuoyuyla paylaşır. Sınavsız bir model olmalı. Onun alt yapısı oluşturulmalı. Liselere geçişte bir ölçe ve değerlendirme mutlaka olmalı. Bu geçişle ilgili kamuoyunu rahatlatacak, objektiviteyi ve adalet inancını sarsmayacak bir değerlendirme mekanizması mutlaka olmalı.”
8 yıllık ortalama
“Bakanlığın üzerinde çalıştığı alternatiflerden en çok öne çıkana göre, artık merkezi sınav olmayacak. Öğrencinin ilköğretimde geçirdiği 8 yılın başarı ortalaması ile bir performans notu elde edilecek. Yani öğrencinin başarısında okulda kendi öğretmenlerinin yaptığı sınavlar esas olarak değerlendirilecek. Öğrencilerin performans notlarına katıldıkları sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler de etki edecek. İzledikleri tiyatro oyunları, opera, bale gibi aktiviteler, çaldıkları enstrumanlar, katıldıkları spor aktiviteleri, devam ettikleri sanat ve spor kursları da belli bir katsayı hesabına göre öğrencilere ek puan getirecek. 8 yıllık eğitimin sonunda ortaya çıkan puanlarla öğrenci, gitmek istediği liseye göre tercih yapacak. Liseler ise kendi puanlarını kendileri belirleyip ilan edecek.”
Puan esaslı değerlendirme
“Üzerinde durulan bir diğer sistem ise her lisenin kendi sınavını yapması. Bu sisteme göre öğrenciler, ortaokul son sınıfta gitmek istedikleri liselerin sınavlarına girecek. Yapılacak puan esaslı değerlendirme ile okullar kontenjanlarına göre öğrenci kabul edecek. Sınava girmeyen ya da istediği okulu kazanamayan öğrenci ise otomatik olarak belirlenecek.”