'Size yalvarıyorum'
İstanbul Üniversitesi açılışına Fen Fakültesi önündeki protestolar damgasını vurdu
İstanbul Üniversitesi (İÜ) 2013-2014 Akademik Yıl Açılış Töreni, Beyazıt’taki Fen Fakültesi’nde düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, ikinci rektörlük dönemi olduğunu hatırlatarak, "İkinci dönemde, çok daha önemli işler yapmak, başladığımız işleri bitirmek ve yeni projeleri başlatmak için olanca gücümüzle çalışacağız" dedi.
BU YILIN TEMASI; SORUMLUYUZ HEPİMİZ
Her yıl açılış töreni için bir ana tema belirlediklerini ifade eden Yunus Söylet, "Geçtiğimiz yıl sloganımız, ’Dünya mirasını koruyan, geleceği tasarlayan üniversite’ idi. Bir önceki yıl spor alanına odaklanmış ve ’İyi eğitim, centilmen mücadele’ demiştik. Bu yıl ise, açılışımızı, üniversitelerin ne kadar önemli işlevlere sahip olduklarını bir kez daha hatırlatacak olan ’Sorumluyuz hepimiz’ sloganıyla yapıyoruz. Çünkü üniversitelerin, bilimsel üretim, eğitim, toplum hizmeti ve gerçeği araştırmak işlevlerinin ötesinde sorumluluklar taşıdıklarına inanıyoruz" diye konuştu.
SİZE YALVARIYORUM
Söylet, geçtiğimiz 5 yıl boyunca İstanbul Üniversitesi’ndeki önemli çalışmalardan birisinin eğitim sistemi ve müfredatının tümüyle gözden geçirilmesi olduğunu aktararak, öğretim üyelerine seslendi.Yunus Söylet, "Slaytlarınızı biraz eksiltin, verdiğiniz teorik bilgileri biraz eksiltin arkadaşlar. O çocukların, hepiniz farkındasınız arkadaşlar, 15-20 dakika sonra dikkatleri başka yerlere gidiyor. Onların dikkati nereye gidiyorsa, biz onu yakalamak zorundayız. Gerçekten size yalvarıyorum; 2 tane eksik anlatın, dersin sonunda 3 dakika gecikmeyiverin, biraz eksik, ama onlarla sizin bilgeliğinizi, deniyiminizi paylaşın, gidin başka şeyler paylaşın, sosyal paylaşımda bulunun, kültürü paylaşın. Bilesiniz ki, onların insan olmasına ve bu ülkeye yararlı, geleceğin dünya insanları olmasına çok daha fazla katkı sağlayacaksınız. İletişimden biliyorsunuz, anlatılan, pasif olarak dinlenilen bilginin yüzde kaçı akılda kalıyor? Biliyorsunuz ki, yüzde 10’un altında. Ne olur biraz daha eksik anlatın. Lütfen müfredatlarınızı gözden geçirin. Biz talepte bulunmadan gözden geçirin. Buna, hem bu üniversitenin, hem bu ülkenin gençlerinin ihtiyacı var. Bunu sizden rica ediyorum. Önümüzdeki 10 yıl içinde bu çalışmalarımızın sonucunu göreceğiz" ifadelerini kullandı.
COMBO ORKESTRASI VE FATİH ERKOÇ
Törende konuşan Eczacılık Fakültesi Araştırma Görevlisi Burcu Mesut ise, "9 yıl boyunca dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına giren tek Türk üniversitesi olan üniversitemiz, dünyanın önde gelen üniversitelerinden biri olma vizyonunu da yerine getirmektedir" dedi.
Öğrenci Konseyi Başkanı, İktisat Fakültesi öğrencisi Mustafa Ergun da törende bir konuşma yaptı. Ergun, İstanbul Üniversitesi’nin Türkiye’de, siyaset, hukuk, ekonomi, sağlık, sanat ve daha bir çok alanın gelişmesine öncülük ettiğini belirterek, "Ülkemizde ve dünyada yeni kurulan bir çok üniversitenin bilimsel alanda gelişmesine de köklü geçmişiyle destek olmuştur" diye konuştu.
Konuşmaların ardından İstanul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Combo Orkestrası ve Fatih Erkoç tarafından verilen mini konserle tören sona erdi.
DIŞARIDA PROTESTO VARDI
Bu arada törene alınmayan bir grup öğrenci Fen Fakültesi önünde eylem yaptı. Oturma eylemi yapan öğrenciler yüzlerine Gezi Parkı olayları sırasında Eskişehir’de hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın fotoğrafının bulunduğu maskeler taktı.