Şivlilik nedir? Şivlilik ne zaman 2023, saat kaçta başlıyor? Şivlilik Geleneği hakkında merak edilenler…
Mübarek Üç Ayların başlamasıyla Osmanlı'dan bu yana yüzyıllardır sürdürülen “Şivlilik” geleneği, bu yıl da Konya’da kutlanıyor. Konyalılar, her yıl üç aylarının gelişini “Şivlilik” geleneğiyle birlik ve beraberlik vurgusuyla kutluyor. Peki Şivlilik nedir, nasıl kutlanıyor? Şivlilik ne zaman 2023, saat kaçta başlıyor? İşte Şivlilik Geleneği hakkında merak edilenler…
Konya'da 'şivlilik' adı verilen gelenek devam ediyor. Şivlilik geleneğiyle ateş yakılıp üstünden atlanır, dilek feneri uçurulur. Çocuklar sabah saatleriyle beraber manilerle kapı kapı dolaşıp, evlerden çikolata ve şekerleme gibi hediye ve yiyecek (şivlilik) toplar. Peki, şivlilik nedir? Şivlilik ne zaman 2023, saat kaçta başlıyor? İşte şivlilik geleneğinin ayrıntıları...
Şivlilik nedir?
Konya’da Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk günü çocuklarca yapılan kandil kutlama geleneğine “Şivlilik” denir.
Sabah ellerine birer torba alan çocuklar, kapıları çalarak ''Şivli şivli şişirmiş, erken kalkan pişirmiş, iki çörek bir börek, bize namazlık gerek. Şivliliiiiik...'' diye bağırır.
Ev sahibi, çocuklara eskiden kuru üzüm, leblebi, incir gibi çerezler verirken günümüzde çikolata, bisküvi, şekerleme gibi ikramlıklar dağıtır. Aynı gün birçok evde yağda kızartılmış mayalı hamurdan pişi yapılır ve yufkaların arasına konur. Buna pekmezle yapılmış un helvası da ilave edilebilir. Pişiler komşulara dağıtılır. Çocukların hatırlandığı, mutlu edildiği Şivlilik, birlik ve beraberlik duygularının pekiştirildiği bir gelenektir.
Şivlilik ne zaman kutlanır 2023?
Şivlilik geleneği 2023 yılında, 26 Ocak tarihine denk gelmektedir.
Fener Alayı
İlk aşama, bir önceki geceyle başlar. Üç aylar, o sene hangi mevsime denk gelmişse, Şivliliğin kutlanma şekli de ona göre şekillenir. Soğuk kış geceleri, bu kutlama için biraz elverişsizdir, ama yine de kutlama muhakkak yapılır.
Akşam namazından sonra mahallenin bütün çocukları, gençleri, gelinleri mahalledeki en uygun yere toplanırlar. Bu alanda herkesin toplanma amacı “Fener Alayı” denilen kutlamayı gerçekleştirmektir. Mahallenin abileri, kutlama alanını hazırlarken; çocuklar, bakkallardan satın aldıkları, ortasında mum bulunan, kâğıttan yapılmış fenerleriyle gelir, kutlama alanındaki ateşin etrafında halka kurarlar.