Sistem değişince yüz milyon kitap çöp oldu!
Türkiye’de 2016-2017 eğitim öğretim yılında 3 milyon 548 bin 414 öğrencinin girdiği TEOG ve üniversiteye giriş sınavı sistemi değişti. Değişen her iki sınav sisteminden öğrenciler kadar yayınevleri de etkilendi. Yayınevleri’nin çıkarttığı kaynaklardan yaklaşık 100 milyon kitap ellerinde kaldı. Zararları ise 280 milyon dolar
Türkiye’de öğrencilerin kaderini belirleyen liseye ve üniversiteye giriş sınav sistemleri değişti. Öğrenciler yeni sisteme göre sınav hazırlıklarına başlarken Türkiye Yayıncılar Birliği verilerine göre 250 yayınevi de ellerinde kalan yaklaşık 100 milyon sınav kaynak kitapları için formül arıyor. Çünkü sistem değişince her iki sınavda da derslerin ağırlıkları, soru sayıları, içerikleri ve hatta açık uçlu sorular yüzünden kaynak kitaplar kullanılamaz hale geldi.
Önceden bilgi yok
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ise ekonomik olarak kayıplarının çok fazla olduğunu söyledi: “Şuan yaklaşık TEOG’dan 30 milyon adet, üniversiteye giriş sınavı olarak bilinen YGS VE LYS’den ise 70 milyon adet kitap zararımız var. Bunların toplamında genel olarak ise sektörün zararı 280 milyon dolara tekabül ediyor. Normal şartlarda bu tip sistem değişikliklerinde bize önceden bilgi verilmesi gerekiyor. 2009 yılında yapılan 5.Ulusal yayın kongresinde Milli Eğitim bakanlığı yetkilileriyle yaptığımız toplantıda bu yönde karar alındı. Ancak bu yıl biz kitapları bastıktan sonra sistem değişikliğine gidildi. Hal böyle olunca da 100 milyon kitap elde kaldı.”
“Zor durumdayız”
Yayınevleri de bastıkları kitapların depolarda kaldığını ve koyacak yer bulamadıklarını söylüyor. Türkiye’nin en büyük yayınevlerinden Delta Yayınevi de bunlardan. Yayınevi yetkilisi şunları söyledi : “Yaklaşık 100 bin adet kitap elimizde kaldı. Satışlarımız yavaşladı ve 800 bin ile 1 milyon lira arasında zararımız var. Sınav sisteminin şuan ki belirsizliği yüzünden zor duruma düştük, ne kitap basabiliyoruz doğru düzgün ne de kitap satabiliyoruz.” dedi. İsmini vermek istemeyen bir diğer yayınevi de yaşadıkları durumu şöyle özetledi : “16 çeşit denemeden 400 bin tanesi çöp oldu. Milyona yakın zararımız var. Ailelerin kafasındaki karışıklık ve öğrencilerin yaşadığı memnuniyet bize pahalıya patladı. Açıklama yapılır yapılmaz satışlar durdu. TEOG’la ilgili kitaplarımızı hurdaya gönderdik. Zor durumdayız.”
Öğrenciler çalışmıyor
Yayınevlerinin dışında bu durumdan kırtasiyeler de etkilendi. Eyüpteki Ceren kırtasiye sahibi Ahmet Anlama yaşadıklarını durumu şöyle anlattı:”Kitap satışlarımız çok düştü, öğrenciler çalışmayı bırakınca haliyle kitap almayı da bıraktılar. Elimde şuan 50 bin adet kitap stoklarda kaldı. Durum içler acısı.” Şişli Pangaltıdaki Yıldırım Kırtasiye yetkilisi Berivan Yıldırım Çelik işlerinin düştüğünü söyledi :”İş düşüşü olarak çok kötüyüz. Sınav sisteminin belirsizliği bizi maddi açıdan sıkıntıya düşürdü. Öğrenci kitap almayınca artık kaleme kağıda da ihtiyaç duymuyor maalesef. Net olarak yarı yarıya düşüşümüz var. Okul yakınlarındaki kırtasiye arkadaşlarımdan duyduğuma göre onların da satışlar yarıya yarıya düşmüş.”