Gazete Vatan Logo

Sırları Adana'da çözülecek!

Adana'ya inen pilot son sırların da ortaya çıkmasını sağlayacak

24 yıl önce Rus pilotun Trabzon’a kaçırdığı MİG-29’dan sonra, Suriyeli bir pilot da MİG-29 ile Adana’ya indi. Rusların savaş makinesinin son teknolojik özellikleri bu uçak sayesinde öğrenilebilecek.

Suriyeli bir savaş pilotunun, Rus yapımı MİG-29 uçağı ile Adana’ya inmesi, Rusların en önemli teknolojik savaş makinesi olan bu uçakların yeni sırlarının da ortaya çıkmasını sağlayacak.

Alexunder Zuyev adlı bir Rus pilot da, 24 yıl önce MİG-29 tipi savaş uçağı ile Trabzon’a kaçmış ve uçağın birçok özelliği, batı tarafından bu kaçış sonrası öğrenilmişti. Ancak aradan geçen 24 yıllık sürede Ruslar, MİG-29’ları ‘’SMT’’ modeli ile geliştirdi ve yeni sistemler ekledi. Bu sistemlerin birçoğu bilinmiyor.

Önceki gün Suriye'nin Türkiye'ye yakın şehirlerinden Azez'de bombardıman emri alan bir pilot, uçağıyla birlikte Türkiye'ye kaçtı. Pilot, Azez kentini geçerek Türkiye'ye yöneldi, sığınma talebi istedi ve MİG-29 uçağıyla Adana Hava üssüne indi. Suriyeli pilotun kullandığı uçağın, Ruslar tarafından Suriye’ye verilen yeni jenerasyon MİG-29 olduğu belirlendi.

ZUYEV’DEN 24 YIL SONRA

24 yıl önce de 20 Mayıs 1989 günü Batum yakınlarındaki Laressa üssünden kalkan bir MİG-29 uçağı Trabzon’a inmiş ve Rus pilot Alexunder Zuyev Türkiye’ye sığınmıştı. Kaçış sırasında Ruslarla çatışmaya da giren Zuyev yaralanmış, tedavisinin ardından da ABD’ye gitmişti.

Olay, Türk ve Ruslar arasında diplomatik krize yol açmış ve o güne kadar hiçbir teknolojisi bilinmeyen MİG-29 uçağı incelendikten sonra iade edilmişti. ABD vatandaşlığına geçen Zuyev ise Rus Gizli Servislerinin hedefi olmuş ve 2001 yılında Seattle kentindeki bir uçak kazasında ölmüştü. Kazanın Zuyev’e yönelik bir suikast olduğu da öne sürülmüştü. Zuyev, kaçış hikayesini ‘’Fulcrum’’adlı bir kitapta anlatmıştı.

BİLİNMEYEN SIRLARI VAR ?

İlk olarak 1983’de havalanan MİG-29 savaş uçakları yıllar içinde birçok teknolojik gelişime uğradı. Batı, bu uçakların birçok sırrını henüz öğrenemedi. Üstün manevra yeteneğine sahip MiG-29’lar, turbofan motoruna sahip bulunuyor. Ruslar tek kişilik ve çift motorlu bu uçağın SMT modeli ile geliştirdi ve menzilini de 5 bin 500 kilometreye çıkardı.

Motoru, nükleer bir saldırıdan sonra uçabilecek şekilde dizayn edilen MİG 29’lar, insan vücudunun basınca son dayanma gücü olan 11-G manevra kabiliyetine sahip bulunuyor. Tam manevra sınırı ise bilinmiyor. MİG-29'un manevra sistemi, it dalaşında ezici bir üstünlük sağlıyor. Uçağın pilot fırlatma koltuğu yere 200 metre mesafede dahi çalışıyor. 6 adet nükleer bomba taşıyabilen MİG-29’lar, NATO’da ”Fulcrum” kod adı ile tanınıyor.

Haberin Devamı