Şirin Pancaroğlu kimdir? Harpist Şirin Pancaroğlu'nun biyografisi ve eserleri
Türkiye'nin önde gelen arp sanatçıları arasında yer alan ve uluslararası birçok çalışmaya öncülük eden Harpist Şirin Pancaroğlu, müziği, albümleri ve konserleri ile gündeme geliyor. Peki, Şirin Pancaroğlu kimdir? Harpist Şirin Pancaroğlu'nun biyografisi ve eserleri...
Klasik Batı Müziğinde kullanılan "Arp"ı Türk müziğine uyarlayan Şirin Pancaroğlu konserleri ve Türk Müziği'ne yaptığı katkılarla tanınıyor. Peki, Türk nağmelerini Türk Müziği ile buluşturan Harpist Şirin Pancaroğlu kimdir, kaç yaşında ve nereli? İşte Şirin Pancaroğlu besteleri ve albümleri...
Uluslararası çapta "büyük bir yetenek” olarak övülen Şirin Pancaroğlu, kapsamlı yorumlama becerileri ve çok yönlü kişiliği ile tanınıyor. Türk geleneksel müziği ile Klasik Batı Müziğinde kullanılan "Arp"ı uyarlayan Şirin Pancaroğlu, yaptığı besteler ve çalışmalarıyla biliniyor.
ŞİRİN PANCAROĞLU KİMDİR?
1968 yılında Ankara'da doğan Şirin Pancaroğlu, klasik müzik geleneğinden yetişen Türkiye’nin önde gelen arp sanatçılarındandır. Arp çalmaya 11 yaşındayken başlayan Pancaroğlu, 40 yıldır Arp çalışıyor. Geleneksel Türk müziği, doğaçlama, tango ve avangart türlerindeki çalışmaları ve mizansen içeren performanslarıyla da tanınır. Washington Post gazetesi tarafından “uluslararası ölçekte büyük bir yetenek” olarak nitelendirilmiştir.
Şirin Pancaroğlu İstanbul’da başladığı müzik eğitimini Cenevre Konservatuarı'nda tamamladı ve daha sonra Indiana Üniversitesi Jacob's ABD Müzik Okulu'ndan yüksek lisans derecesi aldı. İlk kaydını A Longing String'i 1988'de, ardından Kayan Yıldız Altında, Barokarp, Eski Dünya - Yeni Dünya, İstanbul Armonileri, El Sanatları, Rezonans Evrenleri, Çengnağme, Cafe Tango ve Sonsuz Aşk izledi. İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Danimarka, İsveç, Almanya, Sırbistan, Kosova, Kore, Japonya, Avustralya, Singapur, Malezya, Çin ve Azerbeijan'da uluslararası festivallerde ve konser dizilerinde sahne aldı. Bir süre Yıldız Teknik Üniversitesi'nde müzik dersleri verdi.
Pancaroğlu, Türkiye'de daha geniş kitlelere arp getirme konusundaki dikkat çekici çabalarda bulundu. 2007 yılında kurduğu Arp Sanatı Derneği'nin kurucusu olarak yaptığı çalışma, onu Türkiye'deki sivil toplum örgütleri alanında bir keşif yolculuğuna çıkardı, resmi fonlarla çalıştı, çeşitli diğer organizasyonlar ve profesyoneller ile ittifaklar kurdu. Gazetelerde müzik kültürü üzerine yazılar yazdı.
Şirin Pancaroğlu, 2011 yılında Elişi (El Sanatları), Çengnağme (Çeng Şarkısı), Cafe Tango ve tasavvuf müzik grubu Şimdi Ensemble ile dört büyük ortak proje gerçekleştirdi.
Pancaroğlu, “Çeng” adı verilen tarihi Türk-Osmanlı arpını ortaya çıkarma çalışmaları da yapıyor. Türkiye'de çocukların çok daha fazla müzik dersi görmesi çocuklara uygun, pedagojik bir çalgı üretilmesi için Arp Sanatı Derneği ile prototip bir çalışma hazırladı.
Geleneksel ve Çağdaş Türk Müziği'ne olan bağlılığı nedeniyle Şirin Pancaroğlu Türkiye'deki sayılı sanatçılar arasında gösteriliyor. Türk müziği şarkıcısı ve bestecisi Bora Uymaz ile işbirliği ile birçok projede yer alan Şirin Pancaroğlu'nun albül çalışmaları da devam ediyor.
Bora Uymaz ile birlikte üç albüm çıkardılar: “Çengnağme”, “Cafe Tango” ve “Sonsuz Aşk”.
Türkiye’deki tango geleneğini yeniden canlandırmayı hedefleyen “Cafe Tango” albümünü 2014’te yayınlamıştır. 2013’te okuyucu ve besteci Bora Uymaz ile yakın bir çalışma sürecine giren sanatçı, bu işbirliği ekseninde “Çengnağme” ve “Cafe Tango” albümlerini hayata geçirdi. İkili mistik yaklaşımlar temeline oturan “Şimdi Ensemble” ı birlikte kurarak birlikte pek çok konser vermeye başladılar. Bora Uymaz’ın teşviğiyle beste denemelerine başlayan Pancaroğlu, 2014 Amasya Altın Elma Beste Yarışmasında üçüncülük ödülüne layık bulundu. Pancaroğlu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Takdir Ödülü, 19 Mayıs Üniversitesi “En İyi Virtüoz” Medya Ödülü ve Çağdaş Gazeteciler Derneği ödüllerine layık görülmüştür.
ALBÜMLERİ
Hasret Bağı, 1998, Kalan Müzik
Kuyruklu Yıldız Altında, 2000
Barokarp, 2005
Tel ve Ten, 2009
Elişi, 2010
Çengnağme, 2014
Cafe Tango, 2014
ARP NEDİR?
Arp, çoğunlukla Klasik Batı Müziğinde kullanılan en eski, telli bir müzik aletidir. Sabit sesli bir çalgıdır. Her tel üç ayrı ses çıkarabilir. Gam notalarının karşılığı olan yedi pedalın tutturulduğu oluk hazinesi, çınlama kasası sütun ve konsol bölümlerinden oluşmaktadır.
Amazon savaşcısı Harpalyce avlanırken yayından çıkan sesleri çok sevmiş, yayına biraz daha tel ekleyerek sevdiği sesi çoğaltmış ve Arp çalgısına ilham oluşturmuştur. Geliştirilen ilk çalgılardan biri "lir" di. Yunanlar ve Romalılar çok yaygın olarak kullandıkları liri Tanrı Hermes'in boş bir kaplumbağa kabuğuna teller takarak yaptığına inanıyorlardı.
Orkestralarda kullanılan dik konuma tutulan arp, çağdaş orkestra çalgıları arasında telleri yalnızca parmakla çekilerek çalınan tek çalgıdır.
'Arp'a eşşiz melodilerini veren 47 teli ve 7 pedalı vardır. 'Arp'ın sesi su sesine çok benzetilir. Bilge çalgılardan biri olan Arp, eski çağlardan günümüze kadar gelmiştir. Cennetin çalgısı 'arp'ın tasvirlerine hiyeroglif ve yazıtlarda rastlanır.
- Şirin Pancaroğlu biyografisi
- Şirin Pancaroğlu hayatı
- Şirin Pancaroğlu eserleri
- Şirin Pancaroğlu çalışmaları
- Harpist ne demek
- Klasik Batı Müziği
- Klasik Batı Müziği yaşı
- arp sanatçısı
- klasik müzik geleneği
- Türk-Osmanlı arpı
- pedagojik çalgı
- Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik Bölümü
- Evde Bayram Konserleri
- Cumhurbaşkanlığı
- Afrodisias
- Show tv