Sınıra takviye
Genelkurmay "2'nci Ordu'ya teçhizat takviyesi yapılacağını ancak bunun savaşa gireceğimiz ve sınıra yığınak yapıldığı şeklinde algılanmaması gerektiğini" açıkladı
Genelkurmay Başkanlığı, ABD'nin olası Irak askeri harekatı öncesinde 2. Ordu Komutanlığı'nı takviye etme kararı aldı. Barış zamanında bölgede toplam kuvvetinin yüzde 60'ını bulunduran 2. Ordu'nun personel sayısı tam kapasiteye çıkarılacak. Üst düzey bir yetkili, bu durumun kesinlikle Irak sınırına yığınak anlamına gelmediğine dikkat çekerek, "önümüzde bir yakın savaş hali ve kriz görünüyor. Tedbirler bu duruma yönelik" dedi.
Yarın yapılacak kritik MGK öncesinde başkentteki Irak hareketliliği iyice yoğunlaştı. Başbakan Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile son bir haftada ikinci kez biraraya geldi. Bu görüşmede 2. Ordu Komutanlığı'nın tam kapasiteye çıkarılması gerektiği Özkök Başbakan Gül'e aktarıldı. Hükümetten siyasi destek alındıktan sonra da Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği'nce yazılı bir açıklama yapıldı.
İhtiyati tedbir
Açıklamada Irak sınırını kontrol altında tutan 2. Ordu'nun teçhizat ve malzeme bakımından takviye edileceğine dikkat çekildi. Genelkurmaydan yapılan yazılı açıklama aynen şöyle: "Bölgesel güvenlik konusunda muhtemel gelişmelere önceden hazırlıklı olmak için birliklerimizin hazırlık seviyesini yükseltmek gerekmektedir. Bu maksatla bugünden itibaren 2. Ordu Komutanlığı bölgesindeki birliklerimize teçhizat ve malzeme takviyesine başlanacaktır, ihtiyati bir tedbir olarak icra edilecek olan bu takviye nakliyatının, halkımız tarafından muhtemel bir harekatın yakın olduğu, bu harekata Türkiye'nin de katılacağı ve bu maksatla bölgeye yığmak yapıldığı şeklinde algılanmaması saygıyla duyurulur."
Genelkurmay'ın bu açıklaması sonrasında önümüzdeki hafta 2. Ordu Komutanlığı'nın personel araç ve teçhizat bakımından tam kapasiteye çıkarılacağı belirtildi. Barış anında 2. Ordu Komutanlığı'nın diğer birlikler gibi görev yeri olan Iran sınırının bir bölümü, Irak ve Suriye sınırının tamamında yüzde 60 kapasite ile görev yaptığına dikkat çeken askeri kaynaklar "Bu durum kesinlikle bir yığınak değil. Sadece yaşanan yakın savaş hali ve kriz nedeniyle ordunun yüzde 100 kapasiteyle görev yapmasını sağlamaktır" dediler.
Askeri literatürde bu uygulamanın TMK (Teşkilat-Malzeme-Kadro) sevkiyatı olarak tanımlandığına dikkat çeken aynı yetkililer "Önümüzdeki günlerde askeri araç taşıyan trenler, şehirlerarası yollarda askeri konvoylar görülecektir. Bu sadece batıda görev yapan birliklerin yaşanan olağanüstü durum öncesindeki hazırlıkların işaretidir. Sadece 2. Ordu'nun tam kapasiteye çıkarılmasıdır" diye konuştular.
Göç için hazırlık
ABD'nin olası Irak harekatı sırasında dünyadaki en büyük göç ve mülteci hareketinin yaşanabileceği ve sayının bir milyona kadar yaklaşabileceği ifade ediliyor, içişleri Bakanlığı bölgedeki sınır valiliklerini 18 kamp için uyardı. Bu kamplarda hazırlıklar tamamlandı. Kampların 7'si Irak topraklan içinde kuruluyor. 6 kamp ise sınır hattında oluşturulacak. Kampların 5'i ise Türkiye sınırları içinde oluşturuluyor. Kamplarda dış güvenliği 2. Ordu Komutanlığı'na bağlı 5 bin asker sağlayacak, îç güvenlikte ise Jandarma birlikleri görev alacak.
ABD resmen izin istedi
Bu arada ABD, incelemede bulunduğu üs ve limanlarda yatırım yapmak için Türkiye'den resmen izin istedi. Daha önce ABD'den gelen 150 kişilik uzman heyet, Türkiye'deki 8 üs ve 3 limanda incelemede bulunmuştu. 5 gün önce çalışmalarını tamamlayan ABD uzman askeri heyeti, Gaziantep, Afyon, Diyarbakır, Mardin, Batman, Sabiha Gökçen, İncirlik ve Çorlu Üslerinde incelemelerde bulunmuş, ayrıca iskenderun, Mersin ve Taşucu Limanlarını da gözden geçirmişti. ABD'nin Türkiye'ye 4 bin personel göndermek ve 300 milyon dolarlık da yatırım yapmak istediği bildirildi.