Gazete Vatan Logo

Simitçide saadet zinciri

Malezya merkezli Mega Holding Türkiye’de bir tür saadet zinciri kurdu. Buluşma noktası olarak simitçileri seçen holding göz boyamak için lüks hayatların fotoğraflarını paylaşıyor.

Simitçide saadet zinciri

Binlerce kişiye internet sitesi satarak milyonlarca lira para toplayan Mega Holding Türkiye’deki faaliyetlerine simitçilerde devam ediyor. Hakkında yüzlerce şikayet bulunan Mega Holding temsilcileri sisteme yeni üyelerin kazandırılması için özellikle İstanbul’da bir AVM’de bulunan simitçiyi ofis gibi kullanıyor. İddiaya göre sosyal medya üzerinden ikna ettikleri kişilerle kendilerinin de müşteri gibi gittikleri bu simitçilerde buluşuluyor. Müşterilere şirkete üye olabilmeleri için 500 dolardan 3 web sitesi satılıyor ve daha sonra müşteriden de başka bir müşteri bularak ona en az 3 site satması isteniyor. Böylece saadet zinciri büyümüş oluyor ancak sistem bir piramit olarak düşünülürse bütün para en üst tabakada bulunan kişilere aktarılmış oluyor.

Simitçiye genellikle her gün akşam üzeri gelmeye başlayan şirket üyeleri sürekli aynı masada oturuyor. Gelen müşterilere iyi bir imaj verebilmek için masa üzerinde bilişim, pazarlama ve kişisel gelişim kitapları bulunuyor. Müşteriler yarımşar saatlik periyotlarda ikna edilmeye çalışılıyor. Genellikle lise ve üniversite öğrencileri arasından seçilen müşterilere 2-3 yıl içerisinde en az 100 bin liralık bir servetin sahibi olacağı, ev ve araba alabileceği vaat ediliyor.

Haberin Devamı

Ailene eğitim deriz

Şirket satıcıları buluşmak için gelen gençleri ikna ettikten sonra ödeyecek 2 bin lirayı nasıl bulacaklarını da anlatıyorlar. Satıcılar gençlere ailelerini ikna etmek için yalan söylemelerini ve bu paraya yazılım kursu alacaklarını söylemeleri isteniyor.

Lüks ile göz boyama

Şirket üyeleri güven ve prestij kazanmak için için sosyal medya hesapları lüks araçlar ile MEGA yazılmış, çöllerde safari yaparken lüks otellerde konaklarken çekilmiş fotoğraflar ile dolup taşıyor. Mega Holding’in başarılarının ana haber bültenlerinde anlatıldığı öne sürülen ancak gerçek dışı fotoşoplu görseller paylaşılıyor. Sistem ise şöyle işliyor: “Piramit modeli internet sayfası satışı üzerinden üye topluyor. Şirketten en az 3 internet sayfasını 2 bin dolara alan üye oluyor. Her üye de en az iki yeni üye bulmak zorunda. Üyeler yaptıkları her üye üzerinden kişi başı 30 dolar dışında ek bir para daha alıyor.”

Haberin Devamı

Kaybetmeye mahkumlar

Şirket hakkında yüzlerce şikayeti değerlendiren İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı geçtiğimiz aylarda soruşturma başlatmıştı. Soruşturma dosyasına giren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müfettişinin hazırladığı rapor ve MASAK raporlarında holdingin faaliyetlerinin nitelikli dolandırıcılık olduğu, sisteme giren kişilerin yüzde 75 oranında para kaybetti ve kaybetmeye mahkum oluğu ayrıca satılan web sitesinin piyasa değerinden çok fazla fiyata satıldığı belirtiliyor.