Gazete Vatan Logo

Silah tasarısına ‘çözüm süreci ayarı’

Silah Tasarısı Alt Komisyonu çalışmalarını tamamladı

Ruhsatsız silahı olanlar kamu kurumuna teslim edebilecek silahı getirene soruşturma açılmayacak. Bu af düzenlemesinden örgüt mensupları da yararlanabilecek.

TBMM İçişleri Komisyonu bünyesinde oluşturulan Silah Tasarısı Alt Komisyonu çalışmalarını tamamlayarak, taslak raporunu hazırladı. Komisyon tasarıda “çözüm süreci” ayarı yaptı. VATAN’ın ulaştığı taslak raporda son şeklini alan düzenlemeler şöyle sıralandı:

- Terörle Mücadele Yasası’nın 20. maddesi kapsamında suçun aydınlanmasına yardımcı olan itirafçı veya gizli tanık gibi koruma altına alınanlara, hayatlarının tehlikede olduğu belirlenirse silah verilmesinin yolu açıldı.

- Ruhsatsız silahı olanlar, bir yıl içinde ilgili kamu kurumuna teslim edebilecek. Silahına getirene soruşturma açılmayacak. Bu düzenleme eylemlere katılmamamış örgüt mensuplarına da uygulanabilecek.

Silahlara reklam yasağı

- Silah teslimini, ruhsatı veren kamu birimi yapacak. Silah satan şirketler, satın alınan silahları kargo ile ilgili teslim adreslerine gönderecek. Böylece şahısların daha ruhsatını almadan, satın aldığı silahla dolaşmasının önüne geçilecek.

- Silahlar için reklam yasağı uygulanacak. Ancak avcılık gibi tematik yayın yapan televizyon kanalları kapsam dışında kalacak.

- İzinsiz kalaşnikof, lav silahı gibi savaş silahı imal veya ithal edenlere en az 10 yıl hapis ve 200 bin TL’ye kadar para cezası verilecek. Bu silahlar, top, tank, roket gibi ağır silahları kapsaması halinde bu cezalar iki katına çıkarılacak.

- Başbakanlar, Emniyet müdürleri, polisler, askerler başta olmak üzere kim olursa olsun geçmişte alınmış veya yeni verilmekte olan tüm silahların mermi çekirdek ve namlularına ilişkin balistik veriler tek bir merkezde toplanacak. Eski ruhsat sahipleri, 3 yıl içinde verilerin Balistik Veri Bankası’na girilmesini sağlayacak.

- Uzun süre hangi yaş sınırında olacağı tartışılan silah satın alma ve taşıma yaşı taslakta 24 olarak belirlendi. Alt Komisyon daha önce bu yaşı 25 yaş olarak belirlemişti. Av tüfeği taşıma yaşı ise 18 olarak netleşti.

Rapor şartı yasa metninden çıkarıldı

- Biber gazı ilk kez tanımlandı. Ancak polisin biber gazı kullanımına herhangi bir sınır getirilmedi. Sokaktaki vatandaşın kullanacağı biber gazına yönelik sınırlar ise yönetmelikle belirlenecek. Biber gazındaki kimyasal etken madde polisin kullandığı yüzde 12 oranından daha düşük olacak.

- TSK, MİT, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet, görevlerini yerine getirmek amacıyla görevlerine uygun her türlü silah ithal edebilecek. Muhalefetin tüm itirazına rağmen “her türlü” ifadesi metinden çıkarılamadığı için Emniyet’in tank, top, füze, uçak gibi ağır savaş silahı ithal etmesinin yolu açıldı.

-Silah ruhsatı için heyet raporu veya tek doktor görüşünün yeterli olacağı tartışması farklı boyut kazandı. Alt Komisyon silah ruhsatı için doktor raporu şartını yasa metninden çıkararak yönetmelikle belirlenmesini kararlaştırdı.

Haberin Devamı