Gazete Vatan Logo

Sigara dumanı, bitkiyi bile bodur bıraktı

Trabzon Özel Alparslan Fen Lisesi öğrencilerinden Hüseyin Doğukan Karaduman ve Kerem Aydın, fiberoptik kablonun aydınlatmada kullanılması halinde, enerji tüketiminde yüzde 50 tasarruf sağlanacağını belirtti

Trabzon Yomra Fen Lisesi öğrencilerinden Esra Baltacıoğlu ve Nagıhan Uzun da, sigaranın bitkilere de zarar verdiğini bilimsel çalışmayla ortaya çıkardıklarını söyledi.

TÜBİTAK'ın düzenlediği 36'ncı Orta Öğretim Öğrencileri Araştırma Projelerine katılan öğrencilerin ilginç ve önemli bilimsel çalışmaları Atatürk Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi'nde sergilendi. Trabzon Özel Alparslan Fen Lisesi 1'inci sınıf öğrencilerinden Hüseyin Doğukan Karaduman ve Kerem Aydın, fiberoptik kablonun aydınlatmada kullanılmasının yüzde 50 tasarruf sağladığını belirti. Karaduman, "Fiberoptik kablo bir ucundan gelen ışını, önce kırıyor, sonra da tam yansıma yaparak diğer uçlara dağıtıyor. Bu özelliğinden dolayı güneşten alınan ışık enerjsinin, çok fazla derin olmayan metro, sığınak, sinema ve maden gibi yerlerin yanı sıra evlerde de kullanılmasına imkan sağlıyor. Fiber optik kablo sayesinde enerji tüketiminde yüzde 50'lik bir tasarruf sağlamak mümkün" dedi.

SİGARA, BİTKİYİ BİLE BODUR BIRAKTI
Sergide yer alan, "Sigara dumanının arpa bitkisi üzerinde olumsuz etkileri' projeleriyle, sigaranın bitkiler üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koyan Trabzon Yomra Fen Lisesi 2'nci sınıf öğrencilerinden 16 yüaşındaki Esra Baltacıoğlu ve Nagihan Uzun, sigara ortamında duran bitkiyle sigarasız ortamda duran bitkilerin gelişimini 6 gün boyunca izlediklerini söyledi. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez birer sigara dumanı verilen bitkinin diğer bitkiye oranla bodur kaldığını saptadıklarını kaydeden Esra Baltacı, "Sigara dumanı, bitkilerin fotosentez yapmasını engelleyerek, bitki köklerindeki gelişmeyi önlüyor" diye konuştu.

AB RH(+) KAN GRUBUNDAKİLERE ŞAKA YAPMAYIN
Kan gruplarının insan davranışları üzerindeki etkisini inceleyen Erzurum Nevzat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencilerinden Tuba Özdemir ve Cansu Palandöken, AB Rh (+) kan grubuna sahip insanların şakadan kaçınan, B Rh (-) ve (+), AB RH (-) grubundakilerin de hayal kurmayan insanlardan oluştuğunu söylediler. Farklı yaş ve cinsteki 500 kişiye psikolojik test uyguladıklarını ifade eden 15 yaşındaki Cansu Palandöken "A, B, AB ve sıfır gibi 4 farklı gurupta bulunan insanların, olaylarla başa çıkmak için kullandıkları savunma mekanizmalarının farklılaşıp farklılaşmadığını incelendik. Araştırmada, AB Rh (+) grubundakilerin, mizahtan kaçınarak olaylara diğer kan gruplarına göre ciddi yaklaştığı ortaya çıkarken, BRh (-), B Rh (+) ve AB RH (-) kan grubuna sahip kişilerin de A Rh (-) ve B Rh (+) grubuna göre daha gerçekçi olduğunu tespit ettik. B Rh (-) ve 0 Rh (-) kan grubuna sahip insanlar ise, ifade edilmemiş cinsel ve saldırgan dürtülerini sembolik bir biçimde bedene yönelterek ifade ediyorlar" dedi.

Öte yandan 10- 13 Nisan 2006 tarihleri arasında fakülte binası içerisine kurulan stantlarda yarışacak olan 10 projeden birincisi, Ankara'da yapılacak TÜBİTAK Orta Öğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na katılacak.

Haberin Devamı