Şifreli kopya iddiasına inceleme!
KPSS’yi soruşturan savcı harekete geçti
Üniversite adayları ve ailelerinde büyük endişe yaratan iddialara savcılık el koydu. Geçen yıl 10-11 Temmuz 2010’da ÖSYM’nin yaptığı KPSS(Kamu Personeli Seçme Sınavı)’nda Eğitim Bilimleri bölümü sorularının sızdırıldığı iddialarıyla patlak veren skandalı soruşturan Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan, YGS sınavı için de inceleme başlattı.
İki dosya birleşebilir KPSS soruşturmasını sürdüren Sakınan’ın bugün ÖSYM Başkanı Ali Demir’in düzenleyeceği basın toplantısından sonra incelemenin kapsamını netleştireceği öğrenildi. Şüpheler giderilemediği takdirde, KPSS soruşturmasıyla YGS incelemesinin birleştirilebileceği ve ÖSYM hakkında kapsamlı bir soruşturmaya dönüşebileceği belirtiliyor. Geçen yılki KPSS sınav sonuçlarının açıklanmasından 20 gün sonra Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, kopyayı gösteren belgeleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim etmi∫ti. Isparta Yalvaç’ta ya∫ayan Baki Saçı adlı adaya soruların e-posta ile gönderildiğini gösteren bu belgelerden hemen sonra da sınav iptal edilerek tekrarlanmıştı.
BAKAN BİLGİ İSTEDİ
Milli Eğitim Bakanı Çubukçu ve YÖK Başkanı da iddialar hakkında ÖSYM’den bilgi istedi. ÖSYM Başkanı Ali Demir ise bugünkü basın toplantısında iddiaların doğru olmadığını ortaya koyabilmek için dün gün boyunca çalıştı.
Şifreleme sistemi nasıl işliyor?
Artvinli avukatın ortaya çıkardığı şifre sistemi, farklı formüllere dayanıyor. Bu formülleri uygulayan adaylar hepsi birbirinden zor ve uzmanlık gerektiren soruları birkaç dakika içinde çözebiliyor... - -Cevap şıkları küçükten büyüğe sıralanıp, kitapçıktaki şıkların altına yazılıyor. Çakışan şık doğru cevabı veriyor.
- -Eğer iki şık çakışıyorsa, küçük olan şık doğru cevabı veriyor.
- -Hiçbir şıkkın çakışmaması durumunda, cevaplar bu kez büyükten küçüğe sıralanıyor. Çakışan şık doğru oluyor.
- -Hepsinin çakışması durumunda cevap ilk çakışan, yani “a” oluyor.
Harfli seçeneklerde de işliyor
- Harf kullanılan (a, b, c gibi) sorularda ise cevaplar alfabetik sıraya göre diziliyor; çakışan şık doğru cevabı veriyor.
*x’e 1 ver, cevabı bul
Dördüncü formül ise “x, y, z”li sorularda uygulanıyor. Cevap şıkkındaki “x” değişkeninin yerine 1 yazılıp işlem yapılınca, küçükten büyüğe kuralı işliyor. Matematik harici testlerde de benzer ya da farklı bir formülün uygulandığı öne sürülüyor.
Bu şifreyle 40 soruluk matematik testinde 30 net çıkarılabiliyor!
CEVAP anahtarı
MAT. TESTİ
1.C
2.A
3.E
4.D
5.C
6.A
7.B
8.C
9.C
10.B
11.A
12.A
13.D
14.E
15.C
16.C
17.C
18.B
19.B
20.D
21.D
22.B
23.A
24.B
25.E
26.B
27.D
28.A
29.D
30.C
31.E
32.B
33.D
34.A
35.E
36.E
37.A
38.E
39.A
40.D