Şiddetle mücadelede komisyona kötü karne
Aile Bakanlığı, kadına şiddeti önlemede illerdeki komisyonlara 2017’nin çalışmalarını değerlendirdiği karne niteliğinde bir rapor hazırladı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı illerde kurulan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadale İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme Komisyonu çalışmalarını mercek altına aldı. Bakanlık 2017 yılı raporlarından elde ettiği verilerle komisyonlara karne niteliğinde genel bir değerlendirme raporu sundu. Uygulamaya yönelik sıkıntılara dikkat çekilen rapordaki bazı tespitler şöyle:
Karar almada sıkıntı
78 ilde toplanan komisyonun il eylem planları 58 ilde ancak yürürlüğe konulabildi.Toplantı takvimleri aksatıldı. Komisyonda olması gereken müdür seviyesindeki 11 kamu kurumu üyesinin, birçok ilde komisyona katılmaması nedeniyle karar alma mekanizması sağlıklı çalışmadı. Karar almada imza yetkisine sahip olmayan kişilerin komisyona katılması çalışmaları olumsuz etkiledi.
Toplantılara şiddetle mücadelede tecrübesiz kişilerin katılması ve her defasında farklı kişilerin komisyona gelmesi de etkinliği düşürdü.
Belediye başkanlarının komisyona katılımları yetersiz ve düşük.
Bilgiler gizlenmemiş
Raporda özellikle şiddete uğrayan Suriyeli kadınlar ile diğer göçmenlerle iletişimde sorunlar yaşandığı, bu alanda tercüman eksiğinin hizmeti aksattığı kaydedildi. Karar alma esnasında kolluk kuvvetlerinin kadınların iletişim bilgilerini belgelerde açık yazdığı gözlendi. Bakanlık, bu bilgilerin gizlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Öte yandan Kadın Konukevleri’nden çıkan kadınların acil ihtiyaçlarının sosyal yardım kuruluşlarında heyete girmeden alınması gerektiğinin takip edilmesi istendi. Bakanlık, can güvenliği tehlikede olan kadınların da sağlık kuruluşlarında da öncelikli olarak tedavi ettirilmesi gerektiği uyarısında bulundu.