Sıcaklıklar neden mevsim normalleri üzerinde?
Aralık ayının sonuna gelinse de kış yüzünü henüz göstermedi. Sadece Türkiye'de değil, birçok ülkede durum böyle. Uzmanlar 2019 yılının sıcaklık rekoru kıracağı görüşünde. Peki soğuk hava ne zaman gelecek? Sıcaklıklar neden mevsim normallerinin üzerinde? İşte yanıtı...
Soğuk hava ne zaman gelecek, bahardan kalma güneşli havalar ne anlama geliyor? CNN TÜRK Muhabiri Zeynep Karamustafa ve kameraman Serdar Çetin, Meteoroloji Uzmanı Deniz Demirhan'a sordu.
ARALIK BİTİYOR, KIŞ GELMİYOR
Doğu, kar ile mücadele ederken Batı henüz kış yüzü görmedi. Aralık ayı biterken sıcaklıklar mevsim normallerinin 5-6 derece üstünde seyrediyor. Güneş yüzünü her gün gösterirken, yağmur hiç yağmıyor. Küresel ısınma kendini her geçen yıl daha çok hissettiriyor.
"2019 SICAKLIK REKORU KIRABİLİR"
Meteoroloji Mühendisi Deniz Demirhan, "2019 yılı sıcaklık rekoru kırabilir "dedi. Sıcaklığın hafta sonuna kadar değişmeyeceğini ifade ederek şunları söyledi:
"2016 en sıcak yıldı. 1880'den beri gelmiş geçmiş en sıcak yılı yaşadık fakat 2018'in de bundan kalır yanı yoktu. 2019 bunlarla yarışır vaziyette. 2019'da eylül, ekim, kasım, aralık aylarında mevsim normallerinin altına neredeyse hiç düşmedik. Bu hafta da yine mevsim normallerinin en az 4, biraz da 5'e gidecek kadar yüksek değerlerdeyiz. Hatta cuma günü 16 dereceye kadar çıkabilir sıcaklık."
Peki, sıcaklık artışının nedeni ne? Deniz Demirhan, "Sera gazlarının artmasından dolayı bir ısınma trendinin içindeyiz. İkinci olarak da şu anda biz bir meteorolojik etkenin etkisi altındayız. Ülkemizin üstünde çok güçlü kuvvetli bir yüksek basınç merkezi var" şeklinde konuştu.
"KOMBİ AÇMADIK DİYE SEVİNMEYİN"
"Havalar iyi gidiyor, kombiyi çok fazla açmadık." sevincini yaşayanlar için ise kötü bir haber var. Çünkü bu hava, yazın daha çok kavrulacağımızın da göstergesi. Hal böyle olunca da doğalgaza verilmeyen o paranın çok daha fazlası serinlemek için klimalara verilecek. Demirhan, "Şu anda belki doğalgazı yakmıyoruz belki evde. Fakat yazın klimalarımızı yakmak zorunda kalacağız. Soğutma maliyetleri ısıtma maleyitlerinden daha fazladır" dedi.
"PARİS ANLAŞMASI ÇOK ÖNEMLİ"
Küresel iklim değişikliğinin faturasının bir kısmını da aşırı yağışlar, sel dolu ve fırtınalarla ödüyoruz. Deniz Demirhan, tüm ülke liderlerinin elini taşın altına sokması gerektiğini söyledi ve Paris anlaşmasını işaret etti:
"Bu çok önemli bir anlaşma gerçekten. Dünyadaki tüm sıcaklıkların, global iklim değişikliğine bağlı olan sıcaklıkların 1,5 derece ile sınırlandırılması gerekli."
Evde geri dönüşüme ağırlık vermek, elektrik israfının önüne geçmek gibi alınabilecek kişisel önlemler de var elbet. Kesin olan şu ki gerek küresel gerek bireysel bir an önce harekete geçilmezse dünyanın sonu tahmin edilenden de önce gelecek...
Marmara Bölgesinde hava nasıl olacak?