SGK işe giriş bildirgesi nereden alınır?
SGK işe giriş bildirgesi işe giren herkesin alması gereken ve işverenin de SGK’ya vermesi gereken bir belgedir. Bu belgeyi nereden nasıl alacağınızı haberimizden görebilirsiniz.
Sosyal güvencelerini sağlamak isteyen vatandaşlar yapmış oldukları mesleklere göre Sosyal Güvenlik Kurumunun alt kurumlarına bağlı olmalıdır. Eğer bir sosyal güvenceniz var ise hastane ve kaza masraflarınızı bağlı olduğunuz kurum karşılamaktadır. Yani hastanelerde tedavi olduğunuzda veya ilaç alacağınız sırada daha düşük maliyetle hem tedavi olabilirsiniz hem de ilaçlarınızı temin edebilirsiniz. Bağlı olduğunuz kurum bu ücretlerin bazılarının bir miktarını karşılamaktadır. Bu sayede sosyal güvencenizi de sağlamış olursunuz. Sosyal Güvenlik Kurumun 3 ana kurumu vardır. Yapmış olduğunuz mesleklere göre bu 3 kurumdan birisine bağlı olabilirsiniz. Herhangi bir şirkette çalışan, bir işverenin altında çalışan vatandaşlar SSK ya bağlı şekilde çalışırlar. Bu vatandaşların sigortalarını çalıştıkları iş yeri yatırmaktadır.
SGK HİZMET DÖKÜMÜ detayları için TIKLAYINIZ!
SSK İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ İÇİN TIKLAYINIZ!
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM UYGULAMASI VE DETAYLAR!
SGK BORÇ SORGULAMA HAKKINDA DETAYLI BİLGİLER!
Kendi işini yapan yani esnaf veya tarım işini yapan vatandaşlar bağ-kura bağlıdırlar. Bağ-kura bağlı olan vatandaşlar da primlerini kendileri yatırmaktadır. Kamu kurumlarında çalışan vatandaşlar ise emekli sandığına bağlıdırlar. Devlet bu vatandaşların sosyal güvencelerini kendi sağlamaktadır. Vatandaşlar her ay düzenli olarak prim ve sigortalarını yatırdıkları zaman sosyal güvencelerini sağlayabilirler ayrıca bu yatırılan prim ve sigortalar tamamlandığı zamanda bağlı oldukları kurumdan emekli olabilirler. Emeklilik için yerine getirmeniz gereken 2 önemli şart vardır. Bunlardan birisi yatırmış olduğunuz prim ve sigortaların tamamlanmasıdır. Diğeri ve en önemlisi ise yaş sınırıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik için doldurulması gereken yaş sınırları koymuştur. Kadınlarda ve erkeklerde bu yaş farklıdır. Kadınlarda 55 iken erkeklerde 60 olarak belirlenmiştir. Bu şartları yerine getiren vatandaşlarımız bağlı oldukları kurumdan emekli olabilir ve emekli maaşı alabilir. Çalışırken tam olarak ne zaman emekli olacağınızı bilemeyebilirsiniz yada emekli olduğunuzda ne kadar maaş alacağınızı bilemeyebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşları bilgilendirmek için bazı hesaplama programları geliştirmiştir. Ne zaman emekli olurum uygulaması sayesinde emekli olacağınız yaşı öğrenebilirsiniz. Emekli maaşı hesaplama işlemi ile birlikte de emekli olduğunuzda ne kadar maaş alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumunun bu ve bunun gibi bir çok hesaplama programı bulunmaktadır. Bu programlar sayesinde bir çok şeyi öğrenebilirsiniz. Ama bu programları kullanabilmek için bazı emeklilik ve sigorta bilgilerinizi bilmeniz gereklidir. Bu hesaplama programlarında SSK prim ödenen gün sayısı, ilk sigortalı işe giriş ve çıkış tarihi ile birlikte sigortalı çalıştığınız gün sayısı bilgileri sorulabilir. Bu bilgileri bilmiyorsanız eğer SGK hizmet dökümü belgesi ile birlikte öğrenebilirsiniz. SGK hizmet dökümü belgesi Sosyal Güvenlik Kurumunun bir hizmetidir. Bu belge ile birlikte bir çok emeklilik ve sigorta bilginize ulaşabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek bu belgeye ulaşabildiğiniz gibi internet üzerinden de ulaşabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu internet teknolojisini iyi kullanan kurumlardan bir tanesidir. İnternet üzerinden bir çok hizmeti bulunmaktadır. SGK hizmet dökümü belgesi de bunlardan bir tanesidir. SGK hizmet dökümü belgesine Sosyal Güvenlik Kurumunun internet uygulamasından erişebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumunun da internet uygulaması E-Devlet sistemi altında yer aldığı için E-Devlet sisteminden SGK hizmet dökümü belgesine erişebilirsiniz.
E-Devlet sisteminden SGK hizmet dökümü belgesine ulaşmak için ilk olarak E-Devlet sistemine giriş yapmanız gereklidir. Ana sayfada yer alan sisteme giriş linkini tıkladıktan sonra E-Devlet sistemine giriş yolları karşınıza gelecektir. Bu giriş yollarından istediğiniz ile sisteme giriş yapabilirsiniz. Bu sayfada 5 farklı giriş yolu bulunmaktadır. Bu giriş yollarından E-Devlet şifresi ile giriş yolunu seçerseniz eğer sistem sizden T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi isteyecektir. E-Devlet şifrenizi bilmiyorsanız eğer üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus cüzdanınız ile istediğiniz PTT kurumuna giderek 2 TL karşılığında E-Devlet şifrenizi elde edebilirsiniz. Şifrenizi aldıktan sonra T.C. kimlik numarası ile birlikte giriş sayfasına girerek E-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ana sayfada yer alan E-Hizmetler bölümüne girmelisiniz. Bu bölümde bütün internet uygulamaları yer almaktadır. Bu internet uygulamaları arasından Sosyal Güvenlik Kurumunu bulduktan sonra bağlı olduğunuz kuruma göre SGK hizmet dökümü belgesine ulaşabilirsiniz. SSK ya bağlı olanlar Sosyal Güvenlik Kurumunun alt bölümlerinde 4A hizmetleri bölümü altından 4A hizmet dökümü belgesine ulaşabilirsiniz. Bağ-Kura bağlı olan vatandaşlarda 4B hizmetleri bölümü altında 4B hizmet bilgisi seçeneğini seçerek SGK hizmet dökümü belgesine ulaşabilir.