Gazete Vatan Logo

Seyit Onbaşı hikayesi nedir? Seyit Onbaşı kaç kiloluk top mermisi kaldırdı? Çanakkale Köprüsü top mermisi figürleri ne anlama geliyor?

1915 Çanakkale Köprüsü’nde, Seyit Onbaşı’nı simgeleyen top mermisi ile silüeti değişti. Simgelerin köprüsü olarak anılan 1915 Çanakkale Köprüsü, Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşları'nda namluya sürdüğü top mermilerini simgeleyen yapıların yerleştirilme işlemi tamamlandı. Peki, Seyit Onbaşı hikayesi nedir? Seyit Onbaşı kimdir? Seyit Onbaşı kaç kiloluk top mermisi kaldırdı? İşte detaylar

Seyit Onbaşı hikayesi nedir? Seyit Onbaşı kaç kiloluk top mermisi kaldırdı? Çanakkale Köprüsü top mermisi figürleri ne anlama geliyor?

1915 Çanakkale Köprüsü’nin simgesel yapıları yerleştirildi. Köprünün her iki yakadaki kulelerinin zirvelerine Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşları'nda namluya sürdüğü top mermilerini simgeleyen yapılar silüeti değiştirdi.

Seyit Onbaşı hikayesi nedir Seyit Onbaşı kaç kiloluk top mermisi kaldırdı Çanakkale Köprüsü top mermisi figürleri ne anlama geliyor

SEYİT ONBAŞI KİMDİR, HİKAYESİ NEDİR?

Asıl adı Seyit Ali Çabuk olan Seyit Onbaşı, 1889 yılında Balıkesir'in Havran ilçesinin Çamlık Köyü'nde dünyaya gelmiştir. Yoksul topraksız bir köylünün çocuğu olan Seyit, 1909 yılında, yirmi yaşında askere alındı. 1912 yılında Balkan Savaşı başlamıştı. Seyit, o zaman üç yıllık askerdi. Balkan Savaşı'na katıldı. 1914'de Birinci Cihan Harbi patlayınca, Seyit, terhis edilmedi. Topçu eri olarak Çanakkale'ye gönderildi. İri yarı çok güçlü olan Koca Seyit, burada Rumeli yakasında ki Kilitbahir'in 28'lik Rumeli Bataryasında topçu eri olarak vazifeliydi.

18 Mart 1915 tarihinde, İngilizler'in "Ocean" zırhlısı Çanakkale Boğazı'nı zorluyordu. Saat 5.30 sularında Müttefik filosundan bazı gemiler kendilerini son dakikalar zarfında fazlasıyla taciz eden Rumeli Mecidiyesi'ni susturabilmek için, çok şiddetli bir ateş altına almışlardı.

Haberin Devamı

Seyit, denize doğru baktı; düşman gemileri karaya iyice sokulmuş taretlerinden alev ve duman yükseltiyordu. Seyit önce gemilere, sonra topa ve nihayet yerde duran 215 okkalık (yaklaşık 275 kilo) mermiye baktı. Kendi deyimiyle mermi ona "Beni namluya sür" diyordu.

Koca Seyit mermiyi sırtına vurdu ve sendeleyerek topa doğru yürüdü merdiven basamaklarına ayağını attı, güç halle mermiyi namluya sürüp kamasına kapaladı. Namluyu geriye doğru çevirip mesafeyi bildiği gibi ayarlayan Seyit bir besmele çektikten sonra topu ateşledi.

İlk mermi uzun düştü. Bir tane daha getirip namluya sürdü. Bu defa ki de kısaydı. Fakat üçüncü mermi en öndeki geminin kıç tarafında ve su kesiminde patladı. Ve düşman gemisinden yoğun, kara bir duman yükseldi.

Koca Seyit'in tek başına sırtında taşıyıp topuna yerleştirdiği mermiyle vurduğu savaş gemisi Ocean'dı. Bu İngiliz gemisi Boğaz'ın sularına daha doğrusu tarihin derinliklerine gömüldü.

Haberin Devamı