Servet-Ä° Fünûn Dönemi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Servet-Ä° Fünûn Temsilcileri Kimlerdir?
Servet-i Fünun 1896-1901 seneleri arasında ortaya çıkmış bir edebiyat dönemidir. Bu dönemde sanat sanat içindir anlayışı benimsenmiÅŸ ve edebiyat batıya yaklaÅŸtırılmıştır.Â
Servet-i Fünun Dönemi Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Servet-i Fünun 1980 senesi itibari ile Türk edebiyatında süregelen Doğu-Batı savaşının bir sonucu olarak ortaya çıkmış dönemin ismidir. Türk edebiyatı bu dönem ile beraber hem içerik, hem teknik hem de anlayış olarak Batı kalitesinde bir edebiyat şekline gelmiştir. Sanatın sanat için yapıldığı bu devirde hedef kitle seçkin bir zümre olarak seçilmiştir.
Servet-i Fünun dönemi 1896 ile 1901 yılları arasında 5 sene sürmüş bir dönemdir. Servet-i Fünun edebiyatında nazım nesre yaklaÅŸtırılmıştır ve sanat sanat içindir anlayışı benimsenmiÅŸtir. Konu bütünlüğüne önem verilmiÅŸtir ve ÅŸiirde musikiye dikkat edilmiÅŸtir. Daha çok karamsarlık, aÅŸk, yaÅŸam ve ölüm konuları ele alınırken sembolizm ve parnasizm akımından da etkilenilmiÅŸtir.Â
Servet-i Fünun Temsilcileri Kimlerdir?
Servet-i Fünun temsilcileri arasında Halit Ziya Uşaklıgil, Tevfik Fikret, Mehmet Rauf, Cenap Şahabettin, Hüseyin Cahit Yalçın ve Ali Şuayb vardır. Bu sanatçılar Türk edebiyatı için oldukça önemli sanatçılardır ve bu dönemde birçok eser kaleme almışlardır.
Şiirleri aruz ölçüsü ile yazmışlar ve dilleri de oldukça süslü olmuştur. Uyak anlayışı bu dönemde değiştiği için göz uyağını bırakıp daha çok şiirin kulağa nasıl geldiği ile ahenk yakalamaya çalışmışlardır. Ayrıca Servet-i Fünun döneminde mensur şiir örneklerine de rastlamak mümkündür.
Servet-i Fünun Dönemi Akımlar
Türk edebiyatı bu dönemde batı etkisindedir ve kısa süreli olmasına rağmen edebiyatımızda önemli bir yere sahip olmuştur Servet-i Fünun edebiyatını dönemin şartlarının bir sonucu olarak değerlendirmek de mümkündür. 1896 ile 1901 seneleri arasında edebiyatımızda varlık gösteren Serveti- Fünun döneminde şiirlerin konuları genişlemiştir.
Şairlerin etkilendikleri akımlar arasında Parnasizm ve Sembolizm vardır. Parnasizm şiirin Realizmi olarak da karşımıza çıkar. Duygudan daha çok dış dünyaya önem verilir ve bu akımda sanat sanat içindir anlayışı hakimdir. Parnasizmin edebiyatımızdaki temsilcileri Yahya Kemal Beyatlı, Tevfik Fikret ve Cenap Şahabettin olmuştur.
Servet-i Fünun edebiyatında etkilenilen bir diğer akım ise Sembolizm olmuştur. Parnasizme tepki olarak doğan Sembolizmde ahenge önem verilmiştir ve anlamın kapalı olduğu ağır bir dil kullanılmıştır. Sembolizmin temsilcileri ise Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Haşim ve Cenap Şahabettin olarak karşımıza çıkar.
Servet-i Fünun Dönemi Şiirleri
Şiir bu dönemde oldukça ön planda olmuştur. Parnasizm ve Sembolizmin ön planda olduğu şiirlere resim ve müzik de eklenmiştir. Bu dönemde şiire ahenk ve ses bütünü ile hakim olmuştur denebilir. Şiirlerde sıklıkla Farsça ve Arapça tamlamalara rastlanır. Şiirlerde bütünsel uyuma önem verilmiştir ve aruz ölçüsü kullanılmıştır. Şiir, bu dönemde düz yazıya yaklaştırılmıştır ve göz yerine kulak için kafiye anlayışı ile şiirler kaleme alınmıştır.