Serbest geçiş şart oldu
Uzmanlar İstanbul trafiğinin en yoğun noktalarından biri olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde daha hızlı bir akış sağlamak için Mahmutbey gişelerine gelecek olan Serbest Geçiş Sistemi (SGS) takılmasını öneriyor.
Mahmutbey’e takılacak Serbest Geçiş Sistemi (SGS) İstanbul trafiğinin en yoğun yerlerinden biri olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü için umut oldu.
SGS hızlandırıyor
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde (FSM) ve İzmir Seferihisar’da kullanılan SGS ile sistemden takip edilen araçlar duraksamadan trafiğe devam ediyor. Sistem sayesinde OGS ve HGS ayrımı olmadığı için sürücülerin zikzak, şerit ihlali gibi trafiği yavaşlatacak ve karmaşaya yol açacak davranışları da engelleniyor.
Günde 200 bin araç
15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden günde yaklaşık 200 bin araç geçiyor. Yani ayda 6 milyon aracın kullandığı köprüden yılda yaklaşık 72 milyon araç geçiş yapıyor. Yüzde 18 KDV ve yüzde 10’luk vergi payı düşüldükten sonra 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden tek başına yılda 100 milyon lira net gelir elde ediliyor.
OGS’li, HGSli’den az
Türkiye’de 8 milyondan fazla HGSli, yaklaşık 2 milyon kadar da OGSli araç bulunuyor. OGS’li araç sayısı HGS’li araçların yaklaşık 4’te birine düşmüş durumda. Köprünün üstünde 8 gişe bulunuyor. Bunların 5’i OGS, 3’ü ise HGS gişesi. Nakit geçişin kalktığı köprüden aynı değerler baz alındığında günde 50 bin OGS’li, 150 bin HGS’li araç geçiyor. Bu da HGS gişelerinde kuyrukları uzatıyor. Trafikte kalan HGS’li sürücü de daha akıcı olan OGS şeritlerine geçerek ilerlemeye çalışıyor. Şerit disiplinini bozan bu sürücüler gişeye yaklaştıkça kendi şeridine geçebilmek için ciddi bir trafik karışıklığı yaratıyor.
‘Şişe boynu’ kilitliyor
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, trafiğin gişelerde şişe boynu denilen genişleme ve çıkıştaki daralma yüzünden kilitlendiğini söylüyor: “İstanbul trafiğinin en önemli nedeni yollarda kapasitenin üzerinde araç bulunmasıdır. Diğer bir sebep ise düzensizliklerden kaynaklanan sıkışıklar, yani şerit disiplinin olmamasıdır. Şerit disiplini için giriş ve çıkışın aynı sayıda olması yani 4 şerit geliyorsa, 4 şerit çıkış olması gerekir. Ama bakıyorsunuz 12 şerit geliyor, geçişten sonra 4’e düşüyor. Biz buna ‘şişe boynu’ diyoruz.
Türkiye’nin ilk ulaştırma mühendisliği bölümünü kuran Prof. Dr. Ilıcalı, SGS’nin şerit disiplini sağlayacağını belirtiyor: “FSM’de SGS ile şerit disiplini sağlandı. Mahmutbey’de de sağlanacak. SGS sayesinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde şerit disiplini sağlanır ve muazzam bir fayda sağlar.
Teknoloji bize yardımcı oluyor. Üstten okumalı bu sistem için 3 tane tak kuruyorsunuz. Birinci takta bulunan sistem OGS ya da HGS’den hangisi olduğunu tanıyor. İkinci de yer sensörleriyle entegre çalışan lazer perde araç tiplerini belirliyor. Son takta bulunan sistem ise gelen bu bilgilere göre ücretlendirmeyi yapıyor. Sürücüler bariyer ya da gişeye girmedenve duraksamadan devam ediyor.”
“Yüzde 25 hızlanır”
Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, SGS sayesinde köprü geçişinin yaklaşık yüzde 20-25 oranında hızlanacağını söylüyor: “Gişeler ayrıca sürücüleri psikolojik olarak da yavaşlatıyor. Buradaki ani hız düşüşleri ise seyrinde giden trafiği durdurarak kuyrukları uzatıyor. Trafik güvenliği açısından da fayda sağlar. 35 yıllık tecrübeme göre SGS köprüde yaklaşık yüzde 20-25 civarında hızlanma ve rahatlama sağlayacaktır. Yoğun saatlerde gişelerde hız sıfıra düşüyor ve araçlar duruyor. Girişi 5’e düşürülmüş, çıkışı da 4 şerit olan köprü geçişinde, ortalama hızı 20-25 km seviyesine çıkarırsanız trafikte o oranda hızlanacaktır.”