Sempozyum Nedir, Özellikleri Nelerdir? Sempozyumda Soru Sorulur Mu?
Sempozyum, diğer adı ile bilgi şöleni olarak da bilinen bir tartışma türüdür. Sempozyum bilimsel bir konunun olması ve alanında uzman kişiler ile yapılması özellikleri ile diğer tartışma türlerinden ayrılır.
Sempozyum Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Sempozyum, bilgi şöleni olarak da bilinmektedir. Sempozyumun en önemli özelliği bilimsel konuların farklı bakış açıları ile ele alınması ve değerlendirmeye sunulmasıdır. Sempozyum için belirlenmiş olan konuyu tartışacak olan kişiler konuya hakim olan kişiler arasından seçilir.
Sempozyum rahat ve sohbet havasında geçer. Sempozyumda kullanılacak olan yazılı metinlerin bilimsel yazı olması önemlidir. Sempozyumu yönetmesi için bir başka olur ve birden fazla kişi bulunur. Sempozyumda farklı oturumlar vardır ve konuşmacılara ortalama 10-15 dakika konuşma süresi verilir.
Sempozyum başlamadan önce başkan ve tartışmacılar bir çalışma yaparlar. Bu sayede hem akış hakkında ön çalışma gerçekleşir hem de detaylı bir çalışma yapılır. Sempozyum tamamlandıktan sonra konuşmacıların söylemleri basın bülteni olarak basına sunulabilir.
Sempozyumda Soru Sorulur mu?
Sempozyumun sonunda konuşmacıların birbirlerine soru sormaları mümkündür. Tartışılacak olan konu belirlendikten sonra bu konu ile ilgili uzmanlığı olan kişiler bir araya getirilir ve bir tartışma ortamı yaratılır. Sempozyumda tartışmayı yönetmesi için bir başkan olur ve sempozyum bittikten sonra da sorular sorulabilir. Sempozyumda sorulan sorular tartışmacılar tarafından yanıtlanır.
Sempozyum sırasında da gerekli görülmesi halinde konuşmacıların birbirlerine soru sormaları mümkündür. Fakat çok gerek olmadıkça sorular sona saklanır ve sempozyum bittikten sonra sorular taraflara tek tek yöneltilir.
Sempozyum Nasıl Yapılır?
Sempozyumun yapılması için öncelikle bir konu belirlenmesi gerekir. Tartışılacak olan konu belirlendikten sonra bir başkan seçilmeli ve konu hakkında uzman olan kişiler bir araya getirilmelidir. Sempozyumda tartışılan konu bittikten sonra başkanlık yapan kişi konuyu kısa bir şekilde özetleyebilir. Buna göre sorular belirlenir ve sorulan sorular konuşmacılar tarafından yanıtlanır.
Sempozyum açılış konuşması ile başlar ve belirli bölümler ile devam eder. İlk olarak konuşmacılar tanıtılır ve konuşmacılara önceden belirlenmiş sorular sorulur. Bu sırada dinleyiciler söz alabilir ve sorular da sorabilirler. Fakat genel olarak soru cevap kısmı sempozyumu sonunda olur. Daha sonra da sempozyum sona erer.
Sempozyum Örnekleri Nelerdir?
Gündemde olan ve önemli kabul edilen bir konunun aydınlatılması için sempozyum düzenlenebilir. Sempozyumlar aynı zamanda önemli tartışma platformlarıdır. Sempozyumun en önemli özelliği de tartışılacak olan konunun bilimsel olmasıdır. Konuşmacılar alanında uzman kişilerden seçilir ve tartışılan konu farklı bakış açıları ile ortaya koyulur.
Bilim ile ilgili olan bir konuda iki bilim insanı, bir araştırmacı, bir sanatçı ve bir yazar yer almaktadır. Bu kişiler toplumun farklı kesimlerini temsil eder ve konuyu tartışarak farklı çıkarımlarda bulunur. Sempozyumun konuları herkes tarafından anlaşılabilir konulardan seçilmelidir. Dolayısıyla sempozyumun halk için de önemli tartışmalar olduğunu söylemek mümkündür.