Selam Tevhid’de kumpas davası başladı
Gülen’in de aralarında bulunduğu 122 sanık hakkında açılan Selam Tevhid’de Kumpas davası başladı. Cumhurbaşkanı avukatı aracılığıyla davaya katılma talebinde bulundu.
‘Selam Tevhid’de kumpas’ davası kapsamında firari sanıklar Fethullah Gülen, Emre Uslu ile eski emniyet müdürleri Yurt Atayün, Ömer Köse ve muvazzaf subayların da aralarında bulunduğu 55’i tutuklu 122 kişinin yargılanmasına başlandı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince büyük salonda yapılan duruşmaya, Yurt Atayün ve Ömer Köse’nin de aralarında bulunduğu 52 tutuklu sanık, başka suçtan tutuklu Kazım Aksoy, Ertan Erçıktı, 6 tutuksuz sanık ile 42 müşteki ve tarafların avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, iddianamede savcılığın duruşmaların gizli olarak yapılması ile Gülen’in avukatının reddi hakim ve tutukluluğa ilişkin taleplerinin değerlendirileceğini açıkladı. Rüzgar, davanın devamı için reddi hakim talebi konusunda bir karar vereceklerini, başka reddi hakim talebi olan varsa beyan etmesini istedi.
‘Harput’ sorusu
Şikayetçi sıfatıyla davaya katılma talebinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Mustafa Varank’ın avukatı Ferah Yıldız temsil etti. Mahkeme başkanı Fethullah Gülen müdafii Nurullah Albayrak’ın reddi hakim dilekçesi verdiğini belirtti. Mahkeme başkanı sanıklar Fethullah Gülen ve Emre Uslu’nun soruşturma aşamasında çıkarılan yakalama kararlarının kaldırıldığı, sanıklar hakkında tutuklama kararı çıkarıldığı ve kırmızı bülten talebinin adli makamlara gönderildiğini hatırlattı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan 10 bin 529 sayfalık iddianamede, Cumhurbaşkanı, Başbakan, MİT Müsteşarı, üst düzey siyasi parti temsilcileri, gazeteciler müşteki sıfatıyla yer alıyor.
Ağırlaştırılmış müebbeti...
Selam Tevhid’de Kumpas soruşturması sonunda Fethullah Gülen, Emre Uslu, Yurt Atayün’ün de aralarında bulunduğu 52’si tutuklu 122 sanık hakkında dava açılmıştı. Gülen, Uslu ve Atayün hakkında “Silahlı terör örgütü kurma”, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme”, “Gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama’’ suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 67,5 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
Tensiple bakılacak
Mahkeme Hatay ve Adana’da durdurulan MİT TIR’larına ilişkin görüntüleri yayınladıkları için tutuklanan gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül hakkında açılan davanın bu dava dosyasıyla birleştirilmesi talebini iddianamenin kabulünden sonra tensiple beraber değerlendirecek. Can Dündar ve Erdem Gül hakkında bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianamenin yarın görülmesine başlanacak dava ile birleştirilmesi talep edilmişti.