Sel camcılarla oto tamircilere yaradı!
İstanbul’a felaketi yaşatan dolu, aşırı yağış ve fırtına yüzünden binlerce araç hasar gördü, yüzlerce evin camı kırıldı. İstanbullular dün oto tamircilerin ve camcıların önünde kuyruk oldu
Önceki gün 20 dakikada metrekareye 40 kilogram yağmurun düştüğü yağışta, binlerce araç da hasar gördü. Araçların genelde dolu yüzünden camları patlarken bazı araçların kaportaları da dolu tanelerinin şiddeti yüzünden delik deşik oldu, çöktü. Camları kırılan araçlar oto tamircilerinde uzun kuyruklara neden olurken, cam değişimleri 1-3 günlük randevu verildi. Ancak kaportası hasar görmüş araçlar için bu süre 1 ayı geçti.
Kapıda 150 araç bekliyor
Oto Sefaköy’ün yetkilisi, dün kendilerine sel yüzünden hasar gören 300 aracın geldiğini söyledi. Göztepe Sanayi’deki bir tamirci ise yaşadıkları yoğunluğu, “Bu sabah 50 araç kapıdaydı. Şuanda 150 yi buldu. Çok kuyruk var. Genellikle şikayetler cam patlaması ve göçük” sözleriyle anlattı.
6 aylık işi 2 günde yaptık
Ev ve işyerinde özellikle doludan kaynaklanan cam kırılması en çok rastlanan hasar oldu. Camlarını değiştirmek için tamircileri arayan ‘doluzedeler’ camcıların telefonlarını kilitledi. Ustalar taleplere yetişemezken özellikle ahşap çerçeveli camların daha fazla zarar gördüğünü dile getirdi. Yenibosna’da camcılık yapan Deniz Kara, “Gün boyu taleplere yetişemedik. Telefonlarımız susmadı. Ben meslek hayatımda böyle yoğunluk yaşamadım. Ekip sayımızı arttırdık. 6 ayda gelen iş iki güne sığdı” dedi.
Camcı gelene kadar...
Camcılar o kadar yoğun ki çok sayıda vatandaş iki gün sonrasına randevu alabiliyor. Bu yüzden de camlara idareten muşambalar geriliyor.
Neden arka camlar kırıldı?
En yaygın hasar cam kırıkları otomobillerin arka camlarında oldu. Bunun sebebi çoğu araçta arka camın havalı olması. Bu sebeple, şiddetle çarpan dolu tanesi arka camların daha kolay kırılmasına yol açtı.
Kasko poliçesinde dolu maddesi olmalı
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu doludan kaynaklanan araç sahiplerini uyardı: “Doğal afetten oluşan hasarları trafik sigortası karşılamaz. Kasko sigortası olanlar ancak zararını alabilir. Ancak bunun için de sigorta poliçesinin ‘dolu’yu karşılaması gerekir. Eğer poliçede dolu yazıyorsa ve sigorta bunu karşılamıyorsa Sigorta Tahkin Komisyonu’na başvurulmalıdır. Dolunun sebep olduğu cam kırılmaları ve patlamaları da sigortaya dahildir. Ayrıca iş yeri ve mesken sahipleri selden kaynaklı su baskınlarında fotoğraf ve tespit tutanaklarıyla belediyeye başvurmalılar. Çünkü kentin alt yapı ihtiyaçlarından kanunlar gereği belediyeler sorumludur. Eğer olumlu sonuç almazlarsa idari yargıda dava açabilirler.”
KÖKÜNDEN ÇIKMIŞTI
176 yaşındaki çınar yerine yeniden dikildi!
Çengelköy’de fırtına yüzünden kökünden çıkan tarihi çınar ağacına Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ekipleri tarafından müdahale edildi. 176 yaşında olan, 26 metre boyunda 126 cm çapındaki çınar büyük çabalar sonucu yerine tekrar dikildi.
214 ağaç devrildi 296 çatı uçtu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) yapılan açıklamada şu bilgiler verildi: İstanbul İtfaiyesi 214 ağaç devrilmesi 296 çatı uçması, Park Bahçeler Daire Başkanlığı ise 175 devrilen ağaca müdahale etti. İBB ekipleri su baskınları ile 7 bin 350 personel, bin 194 araç, 417 motopomp, 786 dalgıç pompası ve ekipman ile mücadele etti. Halkla İlişkiler 153 çözüm ekipleri de 100 personelle vatandaşların ihbarları doğrultusunda yardım götürdü.
SİMİTÇİ O ANLARI ANLATTI
Ekmek teknem uçsa yanardım
Taksim Meydanı’nda şiddetli yağmur, dolu ve rüzgara karşı ekmek teknesi olan simit tezgahını tutmaya çalışırken görüntülenen kişi “o anları” dün aynı noktada anlattı. Suriye deki iç savaştan kaçıp 3 yıl önce İstanbul’a geldiğini söyleyen Ali isimli genç “Tezgahı koruyordum uçmaması için, camların kırılmaması için tuttum. Vücudum çok acıyordu her tarafım acıyordu ama yapacak bir şey yok. Sonuçta ekmek kazanıyorum ben buradan. Tutmam lazımdı, bir yere kadar tuttum sonra kaçmak zorunda kaldım. Tezgah kırıldı şemsiye uçtu. Rüzgara karşı durmak çok zor anlatılacak bir şey değil” diye konuştu.
Uçağı yan yatırıp indirdi
Yağış esnasında dolu nedeniyle İstanbul-Ercan seferini yapan Atlasglobal Hava Yolları’nın uçağının burnu ve kokpit camı hasar görmüştü. Uçağın Atatürk Havalimanı’na inişi kameralara takılırken yan yatarak inmesi dikkat çekmişti. Atlasglobal Hava Yolları’nın Ukraynalı kaptan pilotu hasar gören kokpit camı yüzünden uçağı nasıl indirdiğini yazılı bir açıklama ile anlattı.
‘Pisti görmek için’
Kaptan pilot Oleksandr Akopov, “4000 feet’de seyrederken bizim de uçağımızın burun kısmı ve kokpit camları hasarlandı. Bu sebeple iniş yapma kararı aldık. İniş esnasında yan camdan pisti görmek için uçağı yan yatırdık. Bilinçli yapılan bu hareket sonrası iyi bir koordinasyonla piste güvenli iniş yaptık” dedi.
Şoför işin aslını anlattı
Aksaray’daki alt geçitte, Taksim-Bakırköy arası yolcu taşıyan bir dolmuşun üstündeki 8 yolcu ve şoförün görüntüsü sosyal medyada çokça konuşulmuştu. Şoförün o halde bile yolculardan para topladığı iddia edilmişti. Ancak hurriyet.com.tr’ye konuşan dolmuşun şoförü Mahmut Açar olayın aslını şöyle anlattı: Hemen hızla kapıyı açarak kadınları aracın üstüne çıkarmaya başladık. Bana, araçta bulunan genç erkek arkadaş yardım etti. Kadın yolculardan biri çok korktu ve sürekli ağlıyordu. Beyaz tişörtlü o genç olmasaydı çok daha büyük bir sıkıntı yaşardık. Allah ondan razı olsun. Yolcuları aracın üzerine çıkardıktan sonra onların ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık. Biz zaten yola çıkığımız anda ücreti alıyoruz. Ki öyle bir anda olacak şey değil. Görüntülere yansıyan, beyaz tişörtlü gencin elini uzatması vs. sanırım o arada birbirlerine sigara vs. verdiler. Bu türden ihtiyaçlar giderilmeye çalışılıyordu. Dediğim gibi öyle bir anda para toplanması söz konusu olmaz.