Seçim öncesi büyük şok!
64 belde belediyesinin seçime girememe riski...
Kamuoyunda “büyükşehir yasası” olarak bilinen, 14 büyükşehir belediyesi ve 27 ilçe kurulmasını öngören kanunun yürürlüğe giriş tarihinin, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yaptığı belediye nüfus sayımından 25 gün önce olması 64 belde belediyesinin seçime girememe riskiyle karşı karşıya kalmasına neden oldu.
6 Aralık 2012'de yürürlüğe giren kanunda, TÜİK’in 31 Aralık 2012'de yapacağı nüfus sayımının sonuçları beklenmeden 2011 sonuçları esas alındı. 2012 sonuçlarına göre nüfusları 2 binin üzerinde olan 64 belde belediyesi önceki yılın sonuçları esas alındığı için 2014 yerel seçimleri sonrası kapatılacak. Yeni kanuna göre kapatılan belde belediyeleri, bağlı bulundukları ilçelere mahalle olarak bağlanacak.
Türkiye'de toplam 2 bin 951 olan belediye sayısı kamuoyunda "Büyükşehir Yasası" olarak bilinen kanunun yürürlüğe girmesiyle 2014 yerel seçim sonrasında bin 581'e düşürülecek. Böylece Türkiye'deki her iki belediyeden biri yeni yasa nedeniyle kapatılacak. 6360 sayılı yasa ile 14 olan büyükşehir belediyesi sayısı 28'e yükseltilirken köyler mahalle olarak, belde belediyeleri ise tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçe belediyelerine katılacak.
Tokat'ta 20 belde belediyesi kapatılacak
TÜİK tarafından her yıl 31 Aralık'ta yapılan belediyelerin nüfus sayımından 25 gün önce yürürlüğe giren kanunda 2012 sonuçları beklenmeden 2011 nüfus sonuçları esas alındı. Böylece yeni kanun kapsamında 2012 yılında nüfuslarını 2 binin üzerine çıkan 64 belde belediyesi önceki yılın sonuçları nedeniyle 2014 yerel seçimleri sonrası kapatılarak mahalleye dönüştürülerek. Bu kapsamda Tokat'ta 20, Afyon'da 10, Nevşehir'de 4, Çankırı, Giresun, Gümüşhane, Niğde ve Sivas'ta 3, Isparta ve Muş'da 2, Adıyaman, Amasya, Artvin, Bayburt, Bingöl, Çanakkale, Iğdır, Kırıkkale, Kütahya ve Yalova'da da birer olmak üzeri toplam 64 belde belediyesi 2012 yılı nüfusları 2 binin üzerinde olamasına karşın mahalleye dönüştürülerek kapatılacak.
Ordu'ya çifte standart uygulandı
Kapatılacak 64 belde belediye başkanı yaptığı ortak açıklamada, söz konusu kanunda çifte standart uygulandığını savundu. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten aylar sonra AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener'in TBMM İçişleri Komisyonu'na verdiği dilekçenin kabul edilmesiyle Ordu'nun büyükşehir belediyesi statüsüne alındığını hatırlatılan açıklamada, benzer bir uygulamanın kendileri için de yapılmasını istedi.(Milliyet)